شناسهٔ خبر: 76836698 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

تجربه ۴۷سالۀ انقلاب نشان می‌دهد نصرت الهی ضامن بقای نظام است

حوزه/ رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر با اشاره به حوادث و اغتشاشات اخیر کشور و مرور چهار دهه فراز و نشیب انقلاب اسلامی، عبور از وقایعی چون حادثه طبس، جنگ تحمیلی، ترورهای دهه شصت و جنگ ۱۲روزه را نشانه‌های نصرت الهی دانست و تأکید کرد: بقای انقلاب اسلامی تصادفی نیست، بلکه مبتنی بر اراده الهیِ مشروط به ایمان، عمل صالح و حضور انسان‌های مخلص است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه، دویست و هشتاد و نهمین نشست از سلسله کرسی‌های آزاداندیشی با موضوع «گفتمان مقاومت» و پنجمین جلسه با موضوع «چالش‌های نوپدید و الزامات مواجهۀ فعال» در گام دوم انقلاب اسلامی، با سخنرانی حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محسن مهاجرنیا، رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی برگزار شد.

این جلسه که در دانشگاه طلوع مهر و به همت مجمع هماهنگی پیروان امام و رهبری استان قم، انجمن علمی قرآن و تحول علوم ایران و قرارگاه فرهنگی طلوع مهر برگزار گردید، به تحلیل ریشه‌های قرآنی و مصادیق تاریخی نصرت الهی و تبیین وظایف امروز نظام در برابر دشمن پرداخت.

حوادث اخیر، مصداق عینی چالش‌های نوپدید و نصرت الهی

حجت الاسلام والمسلمین مهاجرنیا در ابتدای سخنان خود با اشاره به حوادث و اغتشاشات اخیر در کشور، آن را مصداقی عملی برای بحث «چالش‌های نوپدید» خواند و اظهار داشت: از جلسه قبل تا این جلسه، بحث ما مصداق پیدا کرد. حوادثی در کشور اتفاق افتاد که جدید بود. شاید تجربه اوایل انقلاب و تحرکات منافقین مقداری شبیه به این بود، اما گستردگی آن در سراسر کشور، حتی در شهرهای کوچک، بی‌سابقه بود و آن را به یک پدیده نوپدید و بسیار تأثیرگذار تبدیل کرد.

وی با استناد به آیه شریفه «إِنَّ اللَّهَ یُدَافِعُ عَنِ الَّذِینَ آمَنُوا»، تأکید کرد: خداوند مدافع مؤمنان است. هر جا که مؤمنان کم بیاورند و نیاز به نصرت پیدا کنند، خداوند در کنارشان است. حوادث اخیر و همچنین آنچه در جنگ دوازده روزه رخ داد، مصداق بارز این آیه بود. انقلاب اسلامی را غریب و تنها گیر آورده بودند و هیچ مدافعی جز خدا نداشتیم، اما خداوند یک‌تنه از پس همه آن‌ها برآمد و دشمنان فرار کردند.

رئیس اندیشکده مطالعات انقلاب اسلامی طلوع مهر افزود: شما صحنه‌های خشن و بی‌رحمانه‌ای را دیدید که جوانان تحریک‌شده چشم‌ها را می‌بستند و دست به کشتار می‌زدند؛ اعمالی که دست داعش را هم از پشت بسته بود. داعش یک جریان عقیدتی بود و عمدتاً شیعیان را هدف قرار می‌داد، اما این‌ها هرکس را مقابلشان بود، می‌زدند. اگر این حوادث پیش می‌رفت و خدا به میدان نیامده بود، مهار آن خیلی سخت بود. اما خداوند به زیبایی کمک کرد و این حادثه فراگیر جمع شد.

اراده الهی بر بقای انقلاب؛ از طبس تا جنگ دوازده روزه

حجت‌الاسلام والمسلمین مهاجرنیا با مرور تاریخ چهل و چند ساله انقلاب اسلامی، نمونه‌های متعددی از دخالت و نصرت الهی را یادآور شد و گفت: گویا اراده الهی این است که این انقلاب با همه مشکلات و کوتاهی‌های ما بماند. حادثه طبس را به یاد بیاورید؛ در شرایطی که ما در خواب و غفلت بودیم، خداوند در آن بیابان با شن و ماسه، تجهیزات پیشرفته آمریکا را نابود کرد. این اتفاق نیست. جنگ هشت‌ساله با آن حجم از حمایت جهانی از صدام، شورش‌های وحشتناک منافقین در سال شصت که سران مملکت را هدف قرار دادند و جنگ دوازده روزه، همگی نشان می‌دهند که اراده الهی بر این است که این انقلاب شکست نخورد.

وی این نصرت الهی را «مشروط» دانست و تصریح کرد: این‌طور نیست که خدا تا قیامت بگوید شما هر کاری خواستید بکنید و من به جای شما عمل می‌کنم. نصرت الهی مشروط به ایمان و عمل صالح است. البته ما در این کشور انسان‌های پاک و مخلصی داریم که دعای آن‌ها و دعای شهدا و امام راحل پشت سر این انقلاب است و همین‌ها رضایت الهی را برای حمایت جلب می‌کند.

شباهت شرایط امروز با جنگ احزاب و لزوم بهره‌گیری از شکاف دشمن

این استاد حوزه و دانشگاه با تشبیه شرایط فعلی به «جنگ احزاب»، اظهار داشت: در جنگ احزاب نیز همه دشمنان دست‌به‌یکی کرده و مدینه را محاصره کردند. در آن شرایط سخت که قرآن می‌فرماید «وَزُلْزِلُوا زِلْزَالًا شَدِیدًا»، نصرت الهی به میدان آمد. خداوند مستقیماً وارد لشکر دشمن شد، طوفان فرستاد، میان آن‌ها اختلاف و سوءظن انداخت و آن‌ها را متفرق کرد. امروز هم می‌بینیم که خداوند چگونه دشمن را ذلیل کرده و خودشان اعتراف می‌کنند که نمی‌توان با ایران درافتاد، زیرا ایران ونزوئلا نیست.

«مواجهه فعال»؛ از پاتک دیپلماتیک تا تقویت توکل و امید در داخل

دکتر مهاجرنیا در ادامه، سخنان خود را به تبیین مفهوم «مواجهه فعال» اختصاص داد و بر لزوم خروج از انفعال تأکید کرد و گفت: ما نمی‌توانیم فقط بنشینیم و بگوییم به امید خدا. اینجا جایی است که باید با برنامه‌ریزی و مواجهه فعال وارد میدان شد. اکنون که دشمنان ما دچار اختلاف شده‌اند، بهترین زمان برای اقدام است.

وی با اشاره به تنش میان آمریکا و اروپا بر سر گرینلند، گفت: برای اولین بار در تاریخ، اروپا علیه آمریکا نیروی نظامی اعزام کرده است. آیا دست خدا پشت این صحنه نیست؟ اینجا جای مواجهه فعال ماست. وزارت خارجه ما باید رایزنی کند، بیانیه بدهد و جو تبلیغاتی علیه سلطه‌گری آمریکا در دنیا راه بیندازد. همان‌طور که آن‌ها ما را محکوم می‌کنند و از تغییر رهبر ایران حرف می‌زنند، ما هم باید ملت آمریکا را تحریک کنیم که این رئیس‌جمهور دیوانه را عوض کنند.

این پژوهشگر مسائل راهبردی، سناریوی اخیر دشمن را یک شکست کامل توصیف کرد و افزود: آنها در جنگ دوازده روزه با حمله نظامی مستقیم شکست خوردند. این بار برنامه را معکوس کردند و گفتند ابتدا از داخل کشور را فلج و سپس حمله می‌کنیم. اما این سناریو نیز با حضور مردم و عملکرد خوب نیروهای نظامی و انتظامی شکست خورد. در میدان جنگ، وقتی دشمن عقب‌نشینی کرد، نباید ایستاد؛ باید او را تعقیب کرد. اکنون زمان پاتک و هجوم ماست.

وی از رویکرد برخی مسئولین انتقاد کرد و گفت: اینکه برخی مسؤولان ما بلافاصله پس از این حوادث بگویند آماده مذاکره هستیم، حرف مناسبی نیست و ضعف ما را نشان می‌دهد.

تقویت سرمایه معنوی و باور به وعده الهی؛ راه مقابله با یأس اقتصادی

دکتر مهاجرنیا یکی از نقاط ضعف داخلی را فراموشی «توکل به خدا» دانست و بیان کرد: با وجود این همه تجربه از نصرت الهی، ما نتوانستیم این باور را به ادبیات عمومی و یک الگوی اعتقادی برای مردم تبدیل کنیم. برخی از مردم، به‌ویژه در مواجهه با مشکلات اقتصادی، مأیوس هستند و دست خدا را پشت سر انقلاب نمی‌بینند. نظام باید روی معنویت مردم سرمایه‌گذاری کند.

وی با اشاره به نقش بی‌بدیل حضور مردم در خنثی‌سازی فتنه‌های سال های ۸۸ و ۱۴۰۱ و حوادث اخیر، گفت: اینکه در اوج انتقادات زبانی، دل مردم با انقلاب بود و به صحنه آمدند، کار خداست. زمام قلب انسان‌ها دست خداست. این حضور مردم یکی از ابزارهای قدرت‌نمایی خداوند است.

پیش‌بینی فروپاشی آمریکا و لزوم تبدیل آیات قرآن به استراتژی عملیاتی

عضو هیئت مدیره انجمن علمی قران و تحول علوم ایران با نگاهی به آینده، اظهار داشت: من باور دارم این انقلاب ماندنی است حتی فراتر از آن، گویا این انقلاب می‌خواهد بماند و شاهد فروپاشی آمریکا باشد. همان‌طور که شاهد فروپاشی شوروی بودیم ما باید با صدای بلند بگوییم که صدای شکستن استخوان‌های آمریکا را در موزه تاریخ خواهیم شنید.

وی در پایان با استناد به آیه «کَم مِّن فِئَةٍ قَلِیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً کَثِیرَةً بِإِذْنِ اللَّهِ»، خواستار تبدیل این وعده‌های الهی به نرم‌افزار و برنامه عملیاتی شد و گفت: این خلاف منطق نظامی و سیاسی است که یک گروه کم با امکانات اندک بر دشمن قدرتمند پیروز شود، اما این اراده الهی است. استراتژیست‌های ما باید بنشینند و بر اساس این آیات، سناریوی پیروزی بنویسند. ما نباید منفعل بایستیم تا دشمن توطئه کند و ما کتک بخوریم. باید با فعال‌سازی اتاق‌های فکر و قرارگاه‌ها، راه‌های ضربه زدن به دشمن را پیدا کنیم و در داخل نیز با مطالبه‌گری، ایجاد شور و امید و اقدامات حقوقی علیه عاملان خسارت‌ها، به صورت فعال وارد میدان شویم. ما شیعه امام علی(ع) هستیم و نباید بگذاریم پرچم امیرالمؤمنین(ع) زمین بیفتد.

تجربه ۴۷سالۀ انقلاب نشان می‌دهد نصرت الهی ضامن بقای نظام است