شناسهٔ خبر: 76822637 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایمنا | لینک خبر

ثبت ۹۵ روز هوای پاک برای شهرکرد در سال‌جاری

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: در ایستگاه شهرکرد از ابتدای سال‌جاری تاکنون، ۹۵ روز هوای پاک، ۱۲۰ روز هوای قابل قبول، سه روز ناسالم برای گروه‌های حساس و دو روز ناسالم برای همه گروه‌ها ثبت شده است.

صاحب‌خبر -

محسن کریمی در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در چهارمحال‌وبختیاری اظهار کرد: هفته هوای پاک از بیست‌وهشتم دی تا دوم بهمن طبق تقویم رسمی کشور برگزار می‌شود که شعار آن «نوسازی حمل‌ونقل، نفس تازه شهر» با محوریت کاهش آلایندگی ناوگان حمل‌ونقل تعیین شده است و به همین مناسبت، اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان برنامه های متنوعی را با هدف افزایش آگاهی عمومی و کاهش آلاینده‌های هوا در سطح استان تدارک دیده است.

وی افزود: برگزاری نشست تخصصی با موضوع چالش‌های کاهش آلاینده‌های صنعتی و پیامدهای آن، تقدیر از صنایع سبز استان، اجرای حمل‌ونقل عمومی رایگان در شهرکرد در روز سه‌شنبه، معاینه فنی رایگان و ارائه تخفیف ویژه در برخی مراکز معاینه فنی برای خودروهای شخصی، تشکیل جلسات کارگروه مدیریت شرایط اضطرار آلودگی هوا و کارگروه مدیریت گرد و غبار استان از جمله برنامه‌های پیش بینی شده برای اجرا در هفته هوای پاک است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: صبح روز پنجشنبه هم‌زمان با هفته هوای پاک، چند پروژه مهم زیست‌محیطی در سطح استان از جمله نیروگاه‌های خورشیدی، سیستم‌های کنترل آلاینده‌های هوا در صنایع بزرگ و ایستگاه‌های سنجش کیفی هوا افتتاح می شوند.

کریمی ادامه داد: اجرای دقیق قانون هوای پاک در سال‌های ۱۴۰۴ و ۱۴۰۵ از برنامه‌های کلان استان است، پایش مستمر صنایع آلاینده و برخورد قاطع با واحدهای متخلف در دستور کار قرار دارد و صنایع موظف به ارتقای سیستم‌های کنترل و فیلترینگ آلاینده‌ها هستند، همچنین سخت‌گیری در دریافت عوارض از صنایع آلاینده و الزام آن‌ها به پرداخت عوارض زیست‌محیطی نیز با جدیت دنبال می‌شود.

وی تصریح کرد: اجرای قانون مدیریت پسماند و برخورد با متولیان متخلف در این حوزه، نقش مؤثری در کاهش آلودگی هوا دارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری بیان کرد: آلاینده‌های هوای چهارمحال‌وبختیاری دارای منابع داخلی و خارجی هستند و بخشی از گردوغبار ورودی به استان منشأ خارجی داشته و از کشورهای عراق، کویت و عربستان و همچنین از سمت جنوب غرب کشور، تحت تأثیر شرایط اقلیمی و خشکسالی وارد استان می‌شود، در داخل استان نیز کانون‌های مولد گردوغبار در دشت‌های ممنوعه استان به دلیل برداشت بی‌رویه آب و تغییر کاربری اراضی فعال شده‌اند.

کریمی عنوان کرد: آلاینده‌های گازی و غبار ناشی از فعالیت صنایع به‌ویژه در شهرستان‌های صنعتی همچون شهرکرد و بروجن از دیگر عوامل مؤثر بر کاهش کیفیت هواست که به‌صورت مستمر پایش می‌شود.

وی تاکید کرد: در ایستگاه شهرکرد از ابتدای سال‌جاری تاکنون ۹۵ روز هوای پاک، ۱۲۰ روز هوای قابل قبول، سه روز ناسالم برای گروه‌های حساس و دو روز ناسالم برای همه گروه‌ها ثبت شده است، در ایستگاه بروجن نیز ۲۳ روز هوای پاک، ۱۷۳ روز هوای قابل قبول، شش روز ناسالم برای گروه‌های حساس و دو روز ناسالم برای همه گروه‌ها به ثبت رسیده است، در لردگان نیز ۱۲۱ روز پاک، ۱۴۸ روز قابل قبول و دو روز ناسالم برای گروه‌های حساس بوده‌است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری خاطرنشان کرد: بارش‌های اخیر در استان موجب کاهش غلظت آلاینده‌های گازی و بهبود نسبی کیفیت هوا شده است، در فصل زمستان به دلیل پایداری هوا و پدیده وارونگی دما (اینورژن)، در صورت بروز آلودگی، ماندگاری آلاینده‌ها افزایش پیدا می‌کند و در فصول گرم سال به دلیل وزش باد، خروج آلاینده‌ها از جو سریع‌تر انجام می‌شود، اما در زمستان این روند کندتر است.

کریمی اضافه کرد: صنایع آلاینده پس از ثبت در فهرست صنایع آلاینده، مشمول پرداخت نیم تا یک‌ونیم درصد فروش سالانه به عنوان عوارض سبز طبق ماده ۲۷ قانون مالیات بر ارزش افزوده هستند و صدور هرگونه مجوز توسعه، افزایش ظرفیت یا مجوز جدید زیست‌محیطی برای صنایع آلاینده تا زمان رفع کامل آلودگی متوقف می‌شود وتنها در موارد خاص مربوط به صنایع دارای محصولات حیاتی و استراتژیک، امکان ادامه فعالیت محدود با اعمال تعهدات سخت‌گیرانه و موقت وجود دارد.

وی افزود: منشأ بوی نامطبوع اطراف شهرکرد مربوط به واحدهای خوراک آبزیان و تصفیه‌خانه‌های شهرکرد و شهرک صنعتی است که اخطار دریافت کرده‌اند و ملزم به نصب فیلترینگ هوا هستند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: در سال ۱۴۰۴ حدود ۴۲۵ واحد تولیدی و صنعتی به دلیل آلایندگی هوا اخطاریه دریافت کرده‌اند و واحدهای بی‌توجه به اخطارها به مراجع قضایی معرفی شده‌اند.