شناسهٔ خبر: 76637256 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

واکنش احزاب و نمایندگان آلمان به حمله آمریکا علیه ونزوئلا چه بود؟

تهران- ایرنا- برخی از سیاستمداران و نمایندگان پارلمان آلمان در اظهاراتی متفاوت، نسبت به حمله نظامی آمریکا به ونزوئلا و ربودن «نیکلاس مادورو» رئیس جمهوری این کشور واکنش نشان دادند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از روزنامه دی ولت آلمان، فردریش مرتس صدراعظم این کشور، مادورو را به اتحادهای نامقدس و قاچاق مواد مخدر متهم کرد و گفت که او «کشورش را به ویرانی کشانده است.»

وی با این ادعا که انتخابات گذشته در ونزوئلا تقلبی بوده است، افزود: مانند بسیاری از کشورهای جهان، هرگز ریاست جمهوری مادورو را به رسمیت نشناختیم.

صدراعظم آلمان ادامه داد: اساساً «اصول حقوق بین‌الملل باید در تعاملات بین کشورها اعمال شود و نباید اجازه داد تا بی‌ثباتی سیاسی در ونزوئلا» ایجاد شود.

وی خواستار «گذار منظم به دولتی شد که از طریق انتخابات مشروعیت یابد.»

اما رودریش کیزوتر (Roderich Kiesewetter) نماینده پارلمان آلمان (بوندستاگ) از حزب محافظه‌کار اتحادیه دموکرات مسیحی (CDU از این اقدام به عنوان یک «کودتا» یاد و آن را محکوم کرد.

وی گفت: «با ریاست جمهوری ترامپ، ایالات متحده نظم مبتنی بر قانون را که از سال ۱۹۴۵ جهان را شکل داده بود، کنار می‌گذارد.»

این نماینده آلمانی تحولات ونزوئلا را نشانه بازگشت واشنگتن به دکترین ایالات متحده قبل از سال ۱۹۴۰ دانست؛ دکترینی که مبتنی بر قانون زور و نه قوانین بین‌المللی است.

وی اضافه کرد: دونالد ترامپ با چنین اقداماتی، آنچه از اعتماد به آمریکا باقی مانده بود را نابود می‌کند.

از سوی دیگر، Jürgen Hardt یورگن هاردت، سخنگوی سیاست خارجی گروه پارلمانی سوسیال مسیحی و دموکرات مسیحی، ربودن مادورو را «نشانه‌ای از امید برای ونزوئلا» دانست و ادعا کرد: مادورو سال‌هاست که جامعه مدنی را در کشورش سرکوب کرده و ترور و مواد مخدر را در منطقه گسترش داده است».

امید نوری‌پور، رهبر حزب سبزهای آلمان نیز مدعی شد: «مادورو آزادی مردم ونزوئلا را دزدید. او فاقد هرگونه مشروعیت دموکراتیک بود، هرچند با اقدام یکجانبه ترامپ، نظم بین‌المللی مبتنی بر قانون نیز در حال فروپاشی است.»

وی گفت: «هر کسی که بخواهد قوانین بین‌المللی را نادیده بگیرد، صلح جهانی را به خطر می‌اندازد.»

در این میان آدیس احمدوویچ، از مقامات سیاست خارجی حزب سوسیال دموکرات دیدگاه مشابهی را ابراز کرد و افزود: «هر کسی که قوانین بین‌المللی را نادیده می‌گیرد و قدرت را بر قوانین اولویت می‌دهد، در اعمال خود تفاوتی با بازیگران اقتدارگرا ندارد.»

وی افزود: آنچه شاهد هستیم، یک تغییر بسیار خطرناک در نظم بین‌المللی است. وقتی از نیروی نظامی بدون مجوز سازمان ملل استفاده شود، تغییر نظام آشکارا دنبال و قانون بین‌الملل به یک ابزار چانه‌زنی تبدیل می‌شود، بعد از آن قانون جنگل جایگزین حاکمیت قانون می‌شود.

این مسئول آلمانی ادامه داد: حمله به ونزوئلا باعث ایجاد ناامنی بیشتر می شود، سیاست خارجی به قانون، اعتماد و چندجانبه‌گرایی و نه بازی‌های قدرت نیاز دارد، در غیر این صورت هر چیز دیگری منجر به صلح نخواهد شد، بلکه به هرج و مرج و تقلید در سایر نقاط جهان منتهی خواهد شد.

بر اساس این گزارش، در این میان چپ‌های مخالف حتی واکنش تندتری نشان دادند.

یان ون آکن (Jan van Aken ) از رهبران حزب چپ نیز گفت: «هر کسی که مانند ترامپ، قوانین بین‌المللی را نقض می‌کند و روسای جمهور را می رباید، در تروریسم دولتی وحشیانه‌ای دست دارد.»

وی خواستار تحریم علیه ایالات متحده شد و افزود: «نباید در مورد جنگ‌های تجاوزکارانه‌ای که قوانین بین‌المللی را نقض می‌کنند، استانداردهای دوگانه وجود داشته باشد. هر کسی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، را تحریم می‌کند، باید ترامپ را نیز تحریم کند.»

ماری-اگنس استراک-زیمرمن، رئیس کمیته دفاعی پارلمان آلمان نیز اقدامات ترامپ را با اقدامات رهبر روسیه در اوکراین مقایسه کرد و گفت: «هر دو در حال تعریف حوزه نفوذ خود هستند، با انجام این کار، آنها آشکارا قوانین بین‌المللی را نادیده می‌گیرند و به وضوح به یکدیگر آزادی عمل لازم را می‌دهند.»

وی همچنین اقدامات ترامپ را «تهدیدی آشکار» برای دانمارک و گرینلند تفسیر کرد و ادامه داد: ترامپ می خواهد نشان دهد که اگر داوطلبانه به اهداف خود نرسد، آماده انجام هر کاری است.

زیمرمن مادورو را یک دیکتاتور توصیف و ادعا کرد: «برای ونزوئلا، بدون شک بهترین راه، رهایی از او خواهد بود. با این حال، چنین رهایی فقط می‌تواند از درون کشور حاصل شود.»

وی اضافه کرد: توجیه اقدامات ایالات متحده «هرگونه اعتباری را که غرب دارد، کاملاً از بین می‌برد.»

زارا واگن‌کنشت، (Sahra Wagenknecht)سیاستمدار چپگرا و نویسنده آلمانی از «تروریسم دولتی» آمریکا صحبت کرد و از دولت آلمان خواست تا کاردار سفارت آمریکا در برلین را احضار کند.

دی ولت به نقل از گزارش وزارت امور خارجه آلمان نوشت، وضعیت ونزوئلا پس از حمله آمریکا «هنوز در برخی مناطق نامشخص است و برلین در تماس نزدیک با سفارت خود در کاراکاس» است و تیم بحران دولت آلمان اواخر امروز(یکشنبه) تشکیل جلسه خواهد داد.

به گزارش ایرنا، ایالات متحده صبح روز شنبه (۱۳ دی‌ماه ۱۴۰۴) به ونزوئلا حمله کرد؛ اقدامی که با موجی از واکنش‌های بین‌المللی مواجه شد.

دونالد ترامپ نیز با انتشار پیامی نقش آمریکا را در این حمله تائید کرد و دولت ونزوئلا این اقدام را «تهاجم نظامی» خواند و ضمن اعلام وضعیت اضطراری، خواستار تشکیل نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.

همزمان شماری از کشورها از جمله برخی متحدان آمریکا با واکنش‌های محتاطانه، بر لزوم رعایت اصول حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد تأکید کرده‌اند.