شناسهٔ خبر: 76617754 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایبنا | لینک خبر

از سوی انتشارات زبان علم منتشر شد؛

کتاب «ابهام در بازیابی اطلاعات» در بجنورد منتشر شد

خراسان شمالی- کتاب « ابهام در بازیابی اطلاعات» نوشته محمد زمانی در روزهای اخیر به همت انتشارات زبان علم در بجنورد منتشر و روانه بازار کتاب شد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در بجنورد، این اثر به بررسی یکی از چالش‌های اساسی در حوزه سیستم‌های بازیابی اطلاعات می‌پردازد؛ چالشی که به ناتوانی این سیستم‌ها در تشخیص خودکار عبارات، اصطلاحات و واژه‌های ابهام‌زا و ابهام‌زدایی دقیق آن‌ها بازمی‌گردد. مسئله‌ای که موجب می‌شود نتایج بازیابی‌شده توسط موتورهای کاوش، در بسیاری از موارد با نیاز واقعی کاربران هم‌خوانی نداشته باشد.

در این کتاب تأکید شده است که تشخیص معنای دقیق و صحیح واژه‌های جست‌وجو شده، به‌ویژه در زبان طبیعی، کاری پیچیده و دشوار است و سیستم‌های بازیابی اطلاعات غالباً در انتخاب معنای درست یک واژه از میان معانی متعدد آن ناتوان‌اند و به همین دلیل متخصصان این حوزه همواره در تلاش بوده‌اند با بهره‌گیری از روش‌ها و رویکردهای مختلف، فرآیند «ابهام‌زدایی معنای کلمات» را بهبود بخشند تا دقت و کارایی موتورهای جست‌وجو افزایش یابد.

نویسنده در این اثر، پس از شناسایی عوامل ایجادکننده ابهام و نیز عناصر ابهام‌زدا، به ارائه راهبردهایی برای بهینه‌سازی فرآیند ابهام‌زدایی در سیستم‌های بازیابی اطلاعات می‌پردازد و نکته قابل توجه در این کتاب، تمرکز ویژه بر زبان فارسی و استفاده از رویکرد «داده‌بنیاد» در تحلیل و ارائه راهکارهاست رویکردی که می‌تواند زمینه‌ساز بهبود عملکرد سامانه‌های اطلاعاتی فارسی‌زبان و پاسخ‌گویی دقیق‌تر به نیازهای اطلاعاتی کاربران باشد.

کتاب «ابهام در بازیابی اطلاعات» در ۱۱۴ صفحه، قطع وزیری و با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه منتشر شده و مخاطبان آن، پژوهشگران، دانشجویان و علاقه‌مندان حوزه علم اطلاعات، بازیابی اطلاعات و فناوری‌های مرتبط با پردازش زبان طبیعی هستند.