شناسهٔ خبر: 76327670 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

شالویی:

آرامش زمانی و ذهنی، نیاز اصلی کار پژوهشی است

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در آیین بزرگداشت روز پژوهش با بیان مسائلی در اهمیت تحقیق و پژوهش، گفت: آرامش ذهنی و زمانی نیاز اصلی کار پژوهشی است و باید این آرامش از همه جهت برای یک پژوهشگر فراهم شود.

صاحب‌خبر -

آرامش زمانی و ذهنی نیاز اصلی کار پژوهشی است

به گزارش خبرنگار ایکنا، آیین بزرگداشت روز پژوهش، عصر سه‌شنبه ۲۵ آذرماه در انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با حضور نجفقلی حبیبی، ان‌شاءالله رحمتی و تنی چند از دیگر پژوهشگران، محققان و اندیشمندان برگزار شد.

در ابتدای این مراسم محمود شالویی، رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی با اشاره به اهمیت تحقیق، پژوهش و قدمت و اهمیت آن در جهان اسلام، گفت: موضوع تحقیق و به حقیقت رسیدن، آن‌چنان اهمیتی دارد که هر فرد، خود باید بدان نائل شود و تقلیدی نیست. این موضوع چنان اهمیتی دارد که که حکیمی چون نظامی نیز رسیدن به آن و روشن شدن حق مطلب بر خود را از خدا می‌خواهد.

شالویی در ادامه بحث قدمت پژوهش در جهان اسلام، افزود: ما در طول تاریخ، شاهد آیاتی از قرآن هستیم که تفسیر و ترجمه آن‌ها محل مناقشه بودند مانند آیه «أَلَيْسَ الصُّبْحُ بِقَرِيبٍ» در سوره هود که بسیاری از مفسران، آن را به معنای صبح پیروزی و شادی‌بخش و بسیاری دیگر آن را صبح هلاکت تفسیر کرده‌اند یا آیه «إِنَّ اللَّهَ لَا يُغَيِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّىٰ يُغَيِّرُوا مَا بِأَنْفُسِهِمْ» در سوره مبارکه رعد که خصوصاً پس از انقلاب، بسیار مورد توجه مفسرین و پیش از آن، روشنفکرانی همچون دکتر شریعتی و پیشتر، سید جمال‌الدین اسدآبادی قرار گرفت و آن را تغییر از بدی به نیکی تفسیر کرده‌اند که رخ نمی‌دهد مگر در صورتی که ما، خود را تغییر دهیم اما قدما حتی علامه طباطبایی آن را اینگونه تفسیر کرده‌اند که انسان ابتدا بر فطرتی نیک و پاک، آفریده شده است و این پاکی تغییر نمی‌کند جز در آن صورت که فرد، آن را تغییر دهد.   

وی ادامه داد: چنانچه می‌بینید، به اندازه‌ای پژوهش و تحقیق جدی بود که این تفاسیر را نمی‌توان با یکدیگر جمع کرد و از نظر معنایی کاملاً در تضاد با یکدیگر هستند.

وی همچنین در رابطه با لزوم پژوهش در امور دینی گفت: از مصادیق این الزام دعای «الهی عظم البلاء» است که ما در دوران کرونا می‌خواندیم اما اگر دقیق پژوهش می‌کردیم، می‌دیدیم که هم در بلد الامین کفعمی و هم مفاتیح شیخ عباس قمی امام زمان(عج) این دعا را  برای آزادی یکی از شیعیان محبوس بیان فرموده‌اند. 

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی گفت: پژوهش، نیازمند تأمل، دقت و حوصله است که اگر نباشند وضعیتی که امروز در علوم انسانی دچار آن هستیم، ایجاد می‌شود؛ به گونه‌ای که دکتر شفیعی کدکنی در مقدمه کتاب «این کیمیای هستی» آورده است که 95 درصد از پایان‌نامه‌ها صرفاً جنبه انشائی دارند.

وی با استناد به ابیاتی از مثنوی، اظهار کرد: آرامش ذهنی و زمانی نیاز اصلی کار پژوهشی است و باید این آرامش از همه جهت برای یک پژوهشگر فراهم شود.

شالویی در ادامه بیان لوازم کار پژوهشی بیان کرد: پژوهشگر باید با موضوع پژوهش ارتباط برقرار کند، به عنوان مثال، ویژگی مثبت تصحیح‌ها و شرح‌های دکتر شفیعی علاوه بر احاطه علمی ایشان رابطه‌ای است که دکتر شفیعی با گویش و فرهنگ نیشابور و مناطق اطراف آن (محل زندگی و تألیف عطار) دارند.

وی ضمن معرفی مهمانان این مراسم، تأکید کرد: ادامه تدریس و توسعه دوره‌های ابن‌سینا‌شناسی، گسترش درس‌های شاهنامه و ادامه فعالیت‌های پژوهشی درباره زبان و سبک‌های ادبی و علمی قدما، با هدف فراهم آوردن بستر آموزشی مناسب برای پژوهشگران و علاقه‌مندان در دستور کار این انجمن است.

رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در پایان بر لزوم تعامل با رسانه‌ها و ظرفیت‌های آموزشی برای ارائه زبان ساده‌تر و قابل فهم‌تر برای مخاطبان جوان تأکید و از همکاران و استادان دعوت کرد تا با همکاری یکدیگر پروژه‌های بزرگ فرهنگی و پژوهشی را پیش ببرند. 

انتهای پیام