شناسهٔ خبر: 76274462 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

براساس اسناد فاش شده:

افشای تمرین بمب هیدروژنی آمریکا در ژاپن؛ حقیقتی پنهان از دوران جنگ سرد

تهران- ایرنا- اسناد تازه افشاشده نشان می‌دهد آمریکا در دوران جنگ سرد، تمرین‌های آزمایشی بمب هیدروژنی خود را در خاک ژاپن انجام داده است؛ فصلی پنهان و کمتر شناخته‌شده از تاریخ پرتنش آن دوران که نگرانی‌های امنیتی و محیط‌زیستی را بار دیگر زنده می‌کند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز یکشنبه ایرنا به نقل از خبرگزاری کیودو، اسنادی که روز گذشته از حالت محرمانه و طبقه‌بندی خارج‌شده حاکی است که نیروهای آمریکایی در اوایل دهه ۷۰ قرن گذشته میلادی در استان اوکیناوا، مستقر در جنوبی‌ترین نقطه خاک ژاپن چندین رزمایش بمب اتمی از نوع هیدروژنی برگزار کردند که در نهایت هدف نهایی آن علیه اتحاد جماهیر شوروی سابق یا چین در جریان دوران جنگ سرد بود.

این اسناد که موسوم به «گاه‌شمار فرماندهی» (Command Chronology) و در ارتباط با مرکز فرماندهی (آمریکا) در ایواکونی (Iwakuni) واقع در استان «یاماگوچی» (Yamaguchi ) ژاپن بین سال‌های ۱۹۷۰ تا ۱۹۷۴ بوده نشان می دهد که نیروی هوایی آمریکا مستقر در این پایگاه دست کم بین سال‌های ۱۹۷۱ تا ۱۹۷۵ در استان اوکیناوا رزمایش‌هایی با قابلیت استفاده از تسلیحات هسته‌ای برگزار کرده بود.

این رزمایش ها علی رغم سه اصل غیرهسته‌ای ژاپن مبتنی بر عدم در اختیار داشتن، تولید یا اجازه ندادن به استقرار تسلیحات هسته‌ای در خاک این کشور صورت گرفته.

این در حالی بود که آمریکا از سال ۱۹۴۵ تا ۱۹۷۲ اوکیناوا را به اشغال خود در آورده بود و پس از بازگرداندن این جزایر به ژاپن در ماه مه ۱۹۷۲، برخی رزمایش‌های هسته ای را در آن انجام داد.

آمریکا در دهه ۷۰ میلادی خود را آماده جنگ اتمی با چین و شوروی سابق کرده بود اسناد افشا شده جدید نشان میدهد آمریکا بی توجه به 3 اصل مخالفت اتمی ژاپن
در خاک آن کشور، رزمایش های اتمی جهت آمادگی در قبال
اتحاد جماهیر شوروی سابق و یا چین در دوران جنگ سرد انجام داده بود.

«تاکوما ناکاشیما» ( Takuma Nakashima)، استاد تاریخ سیاسی در دانشگاه «کیوشو» درمورد این اسناد به کیودو گفت: این نخستین بار است که مشخص می‌شود ارتش آمریکا در اوکیناوای پس از بیرون آمدن از اشغال، خود را برای یک حمله هسته‌ای آماده می‌کرده.

بنابر اسناد منتشر شده، نیروی هوایی آمریکا طرح عملیاتی یکپارچه ای را در ژوئیه ۱۹۷۱ آغاز کرد و چندین اسکادران هر از گاه به پایگاه آن زمان آمریکا که اکنون فرودگاه «ناها» است، به پرواز درآورد تا رویه‌های استقرار تسلیحات هسته‌ای و پرتاب آزمایشی بمب‌های هیدروژنی را مورد تمرین قرار دهند.

در یک رزمایش در سپتامبر ۱۹۷۱ میلادی ۱۴ فروند هواپیما ظرف مدت ۶ ساعت پس از تماس از پایگاه هوایی ناها به پرواز در آمده که نشانه ای از مدت زمان پاسخگویی برای انجام چنین عملیات بوده.

همچنین تمرین‌های مربوط به بمب هیدروژنی آزمایشی به مدت یک ماه از مارس ۱۹۷۳ و بیش از یک ماه از مارس ۱۹۷۴ در جزیره اوکیناوا برگزار شد.

برگزاری این رزمایش‌ها بدون حادثه نبودند. یک فروند هواپیمای مستقر در این پایگاه حین تمرینی در آوریل ۱۹۷۳ در حدود ۷۵ کیلومتری غرب پایگاه ناها به اقیانوس سقوط کرد اما خلبان آن زنده ماند.

این درحالی بود که دولت وقت ژاپن در پاسخ به سوالات مطرح شده ازسوی پارلمان در آوریل ۱۹۷۲ اعلام کرد که قادر نیست وجود هیچ یک از واحدهای نظامی آمریکا که قادر به استقرار تسلیحات هسته‌ای درخاک این کشور باشند را تایید کند.

در مارس ۱۹۷۵، «تاکئو میکی» نخست وزیر وقت ژاپن دراین باره گفته بود که «باور ندارد» چنین واحدهایی وجود داشته باشند.