معاون استاندار خراسان رضوی: مردم از نظارت ناکافی بر قیمتها گلایه دارند
مشهد - ایرنا - معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: «گرانی» و «گرانفروشی» ۲ مشکلی است که اکنون در بازار وجود دارد و مردم از نبود نظارت کافی بر قیمتها گلایهمند هستند.
صاحبخبر - به گزارش ایرنا، رضا جمشیدی روز پنجشنبه در نشست کارگروه تنظیم بازار خراسان رضوی در محل استانداری افزود: گلایهمندی از این است که علاوه بر گرانی و گرانفروشی، کمفروشی و کیفیت نامناسب در ارائه کالا یا خدمت نیز مشاهده میشود که این بخش به اقدامات نظارتی ما باز میگردد. وی بیان کرد: زمانی که دولت در تأمین نهاده یا مواد اولیه به تولیدکننده کمکی کرده باشد، می تواند انتظار تولید کالایی با کیفیت یا قیمتگذاری خاصی داشته باشد. معاون استاندار خراسان رضوی در خصوص چهار قلم کالای لبنی که قیمت دستوری دارند، گفت: اگر بخشنامهای لازمالاجرا وجود دارد، باید بر حسن اجرای آن نظارت کرد؛ اما نباید برای بخش غیردولتی تکلیف تعیین کرد که برخلاف مکانیزم بازار عمل کند. جمشیدی با بیان اینکه قیمتگذاری دستوری نیازمند تأمین کامل زیرساختها است، افزود: اکنون قیمت مصوب ۲۳ هزار تومان برای شیر خام عملاً به دست صنایع لبنی نمیرسد و اگر بدون توجه به واقعیتهای بازار و تغییر قیمت نهادهها، بر تعیین قیمتهای غیرواقعی اصرار کنیم، یا تولید متوقف میشود یا ترکیب محصول تغییر میکند. وی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: مشکلی که در بخش دولتی وجود دارد، کندی در تصمیمگیریها است. به عنوان مثال حدود یک ماه پیش تفویض اختیار برای واردات کالاهای اساسی به استانداران مرزی تصویب شد، اما هنوز ساز و کارهای عملیاتی آن فراهم نشده است. به گفته وی، این فاصله زمانی بین تصویب تا اجرا، باعث بروز اتفاقات دیگری در بازار میشود که نظارت را دشوار میکند. معاون استاندار خراسان رضوی درباره تفویض اختیار واردات کالاهای اساسی به استانهای مرزی گفت: واردات و استفاده از ظرفیتهای ارزی نباید در انحصار گروه خاصی یا صرفاً مرزنشینان باشد. هر بازرگان یا واحد تولیدی که بتواند کالا را با قیمت منطقی و پایینتر تأمین کند، باید امکان فعالیت داشته باشد. قیمت پایه ۲۳ هزار تومان برای شیر کارشناسی نیست مدیر کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی در این نشست در تشریح وضعیت قیمتگذاری شیر گفت: قیمت پایه شیر ۲۳ هزار تومان بر مبنای چربی ۳.۲ و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار است. به این قیمت، برای هر یکدهم واحد چربی اضافی، ۴۵۰ تومان افزوده میشود. مجید جعفری افزود: همچنین کرایه حملونقل شیر از گاوداری تا کارخانه به صورت توافقی تعیین میشود؛ بنابراین اینکه گفته شود شیر باید ۲۳ هزار تومان در کارخانه وارد خط تولید شود، کارشناسی و دقیق نیست. وی بیان کرد: شیر با قیمت پایه ۲۳ هزار تومان، به کارخانه نمیرسد و تعیین قیمت این محصولات باید بر اساس واقعیات بازار انجام شود. مدیر کل جهاد کشاورزی خراسان رضوی ادامه داد: در مهرماه سال گذشته، دبیر انجمن صنایع لبنی کشور اعلام کرد که با توجه به مصوبه ستاد تنظیم بازار کشور و همچنین مصوبه سازمان حمایت، چهار قلم کالای لبنی مشمول قیمتگذاری دستوری نیستند. جعفری خاطرنشان کرد: در سال گذشته نیز قیمتگذاری این اقلام انجام نشد اما انجمن صنایع لبنی کشور در حال بررسی قیمتها است تا در توافقی با تولیدکنندگان قیمت این چهار قلم محصول را با توجه به واقعیات موجود تعیین و از طریق سازمان اعلام کند. وی ادامه داد: اینکه آیا میتوان کارخانجات را ملزم کرد که چه میزان از تولید خود را به این چهار قلم محصول اختصاص دهند، موضوعی است که در حوزه اختیارات دستگاههای مربوطه قرار دارد. اجبار کارخانجات برای چهار قلم محصول لبنی قابل عملیاتی نیست مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی درباره نحوه قیمتگذاری اقلام لبنی تصریح کرد: قیمتگذاری از سال ۱۳۸۹ با صدور یک بخشنامه آغاز شد و در سال ۱۴۰۱ نیز هیات تعیین و تثبیت قیمتها و هیات وزیران همان بخشنامه را مجدد تصویب کردند. علی باخرد افزود: بر اساس این دستورالعمل، نرخ پایه، نرخ سربار و متعلقات تولید مشخص است و نهایتاً قیمت نهایی تعیین میشود؛ بنابراین مکلفیم مطابق با همین دستورالعمل نسبت به نرخگذاری و نظارت بر تولید همه واحدها اقدام کنیم. وی ادامه داد: در یک مقطع، چهار قلم کالای لبنی مذکور از شمول نرخگذاری خارج شد، اما دوباره موضوع قیمتگذاری آنها مطرح شد. مدیر کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی اضافه کرد: در ۱۱ آذرماه، آخرین بخشنامه صادر شده و فقط چند روز از آن گذشته است. طبق این بخشنامه مقرر شده که سازمان حمایت از مصرفکنندگان با همکاری معاونت امور دام جهاد کشاورزی قیمت را آنالیز و اعلام کند. باخرد ادامه داد: در خصوص اجبار کارخانجات برای تولید این چهار قلم، پیش از این (حتی در سالهای قبل از افزایش قیمتها) امکان اجبار قانونی وجود نداشت و اکنون نیز چنین الزامی قابل اعمال نیست، اما موضوع هدایت و کمک به تولید برای تنظیم بازار موضوع دیگری است که باید مورد توجه قرار گیرد. وی تصریح کرد: در سالهای گذشته برخی کارخانجات حتی بدون آنکه سودی از این چهار قلم کالا ببرند، برای کمک به تنظیم بازار آنها را تولید کردهاند لذا باید بهجای اجبار، بخش هدایت و همکاری را تقویت کرد تا کارخانجاتی که امکان تولید دارند، با کمک سازوکاری که در تنظیم بازار استان وجود دارد، تولید این چهار قلم را ادامه دهند. وضعیت مطلوب بازار مرغ مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی نیز در این نشست گفت: بازار مرغ در استان هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ قیمت وضعیت خوبی دارد. با توجه به نزدیک شدن به ماه مبارک رمضان و همچنین روزهای پایانی سال، باید نظارتها جدیتر انجام شود تا به لحاظ تأمین با مشکلی مواجه نشویم. رضا رمضانی افزود: جوجهریزی باید با دقت کامل رصد شود. باید بررسی کنیم که وضعیت استان چگونه است و حتماً جهاد کشاورزی شهرستانها بازدیدها را طبق شرایط خود انجام دهند و اطلاعات را در سامانه ثبت و بهروز کنند تا بتوانیم تطبیق دقیقی داشته باشیم. مدیر کل دفتر هماهنگی امور اقتصادی تصریح کرد: اکنون گرایش مردم در سبد غذایی به سمت مصرف مرغ بیشتر شده و ضروری است مراقبت باشیم مشکلی در تأمین آن ایجاد نشود. لازم به ذکر است؛ در این نشست «سامانه ستکا» بهعنوان سامانه جامع توزیع کالاهای اساسی ارائه شد. وضعیت قیمت لبنیات، روند واردات برنج توسط اتحادیه مرزنشینان استان و بازرگانان و شرایط بازار مرغ و گوشت در استان نیز مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت.∎