شناسهٔ خبر: 76214040 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

۸۲.۵ درصد خاک ایران ماده آلی ندارد

اصفهان- رئیس بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با بیان اینکه ۸۲.۵ درصد کل خاک ایران دچار کمبود شدید ماده آلی شده، گفت: حاصلخیزی خاک کشور در حال فروپاشی است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، فرهاد مشیری ظهر چهارشنبه در پنل تخصصی همایش روز جهانی خاک با اشاره به اثرات گوناگون تغییرات اقلیمی بر منابع طبیعی و محیط‌زیست، اظهار کرد: تنها راه مقابله با این پدیده و گازهای گلخانه‌ای، ذخیره کربن در خاک است و از ۱۸ عنصر ضروری گیاه، ۱۵ عنصر مستقیم از خاک تأمین می‌شود.

وی افزود: مدیریت پایدار خاک می‌تواند تولید غذا را تا ۵۸ درصد افزایش دهد و این عدد نشان‌دهنده ظرفیت عظیم خاک برای تأمین غذای پایدار جمعیت جهان است.

رئیس بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور با بیان اینکه ایران با ۱۶۵ میلیون هکتار وسعت، فقط ۱۸ میلیون هکتار اراضی کشاورزی دارد، خاطرنشان کرد: از این میزان تنها ۱.۱ میلیون هکتار کلاس یک و ۹.۳ میلیون هکتار کلاس دو است؛ یعنی در مجموع حدود پنج میلیون هکتار زمین باکیفیت داریم.

به گفته مشیری، سرانه هر ایرانی از زمین قابل کشت به یک هزار و ۸۰۰ متر مربع رسیده که کمتر از میانگین جهانی ۲ هزار و ۱۰۰ متر مربع است.

وی با اشاره به اینکه از سال ۱۳۴۰ شمسی تاکنون تولید محصولات زراعی و باغی کشور ۶ برابر شده اما سطح زیر کشت فقط ۲ برابر افزایش یافته است، افزود: این فشار سنگین با مصرف ناکافی کود همراه بوده است.

رئیس بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور ادامه داد: نیاز واقعی کشور به کود چهار تا پنج میلیون تُن در سال است اما ۲ تا ۲.۵ میلیون تن تأمین می‌شود و نتیجه این کمبود تغذیه، کاهش شدید بنیه خاک شده است.

به گفته وی، ۷۰ درصد خاک‌ها کمبود فسفر، ۳۳ درصد کمبود پتاسیم، ۵۵ درصد کمبود روی و ۴۶ درصد کمبود آهن دارند.

رئیس بخش تحقیقات خاک کشور کمبود ماده آلی را یکی از بزرگ‌ترین بحران‌ها دانست و گفت: ۸۲.۵ درصد کل خاک‌های ایران و ۶۱ درصد اراضی کشاورزی دچار کمبود شدید کربن آلی هستند که بخشی به اقلیم خشک برمی‌گردد و بخش بزرگ‌تر ناشی از سوزاندن بقایای گیاهی، خاک‌ورزی شدید و استفاده نکردن از کودهای دامی است.

آلودگی ۳۳ هزار هکتار از خاک ایران به فلزات سنگین

مشیری با بیان اینکه شوری خاک نیز به‌سرعت در حال گسترش است، اضافه کرد: ۶۸ درصد اراضی آبی و ۳۲ درصد اراضی دیم دچار شوری شدند.

به گفته وی، براساس مطالعات انجام شده آلودگی خاک به فلزات سنگین حداقل ۳۳ هزار هکتار را درگیر کرده و فرسایش خاک ایران هفت برابر میانگین جهانی است.

سالانه خاک حدود ۳۰ هزار هکتار زمین دچار فرسایش شدید می‌شود

رئیس بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور با بیان اینکه ایران با داشتن تنها یک درصد مساحت خشکی‌های جهان، هشت درصد فرسایش جهانی را به خود اختصاص داده است، ابراز کرد: سالانه حدود ۳۰ هزار هکتار زمین تحت فرسایش شدید قرار می‌گیرد.

۸۲.۵ درصد خاک ایران ماده آلی ندارد

مشیری خاطرنشان کرد: فرونشست زمین در ایران نیز به میانگین ۱۵ سانتی‌متر در سال رسیده که عددی فاجعه‌بار است.

وی تأکید کرد: دیگر زمان مرثیه‌خوانی برای خاک تمام شده است. همه آگاه شده‌ایم و زیرساخت‌های علمی لازم از جمله پایگاه ملی اطلاعات خاک و سامانه کنترل کیفی کودها ایجاد شده است.

رئیس بخش تحقیقات حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه مؤسسه تحقیقات خاک و آب کشور افزود: امروز زمان عمل است؛ اگر مسئول بخشی هستیم باید با امانت‌داری بیشتری از خاکی که غذایمان را تأمین می‌کند حفاظت کنیم.