شناسهٔ خبر: 76116803 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

مشاوره براساس علوم غربی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز جامعه اسلامی باشد

قائم مقام مدیر حوزه‌ علمیه قم در اجلاسیه مشاوران مرکز سماح گفت: مشاوره براساس علوم غربی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز جامعه اسلامی باشد، به همین دلیل باید به فرمول‌های الهی تکیه کنیم و از علوم الهی برای حل مسائل جامعه استفاده کنیم.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه، حجت‌الاسلام والمسلمین حمید ملکی در اجلاسیه سراسری مدیران، مسئولان فنی و مسئولان پذیرش مراکز مشاوره سماح کشور که در مدرسه عالی دارالشفاء قم برگزار شد، با اشاره به گسترش کمی و کیفی رشته‌های تخصصی در حوزه‌های علمیه گفت: حوزه امروز آماده پاسخگویی به شبهات روز در تمام زمینه‌هاست و این حرکت مبارکی است که در قم اتفاق افتاده است.

اجرای بیش از ۱۰۰ رشته و گرایش

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم با اشاره به توسعه کمی و کیفی رشته‌های تحصیلی در حوزه‌های علمیه افزود: در حال حاضر در حوزه‌های علمیه بیش از صد رشته و گرایش داریم که یکی از آنها نیز بحث روانشناسی و مشاوره است و بین چهار تا پنج هزار نفر عضو انجمن علمی داریم.

وی ادامه داد: نگاه رهبر معظم انقلاب این است که حوزه موفق تا «حوزه پیشرو و سرآمد» فاصله دارد که باید حرکت را آغاز کنیم و به مطلوب مورد نظر مقام معظم رهبری برسانیم.

مشاوره اسلامی ترکیبی از علوم بشری و معارف الهی است

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی با اشاره به آیه 29 سوره انفال و ضرورت تلفیق علوم روان‌شناسی با معارف توحیدی، تأکید کرد: مشاوران باید ضمن بهره‌گیری از تجربیات علمی بشری، مبانی اسلامی و قرآنی را به عنوان اصل حاکم بر فرآیند مشاوره قرار دهند.

قائم مقام مدیر حوزه علمیه قم با اشاره به روش علمی شهید مطهری(ره) گفت: ایشان به زبان انگلیسی مسلط نبودند و مقالات فلسفی به روز غرب را به صورت ترجمه‌ مطالعه می‌کردند با این وجود شخصیتی است که از خود غربی‌ها در برخی رشته‌های فلسفه و روان‌شناسی به نظریات غربی مسلط‌تر است. کانت را بهتر از آن‌ها بیان می‌کند و مباحث مارکس و لنین را عمیق‌تر تحلیل می‌کند.

وی بر لزوم روزآمدی اطلاعات علمی تأکید کرد و گفت: این ارزش است که یک روحانی دانشمند در رشته‌ای که وارد می‌شود، اطلاعات خود را به‌روز کند.

مشاوره براساس علوم غربی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز جامعه اسلامی باشد

فناوری‌های نوین نباید جای تفکر و تلاش انسان را بگیرند

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی تأکید کرد: اگر جامعه اسلامی در عرصه فناوری فعال نباشد، دشمنان کنترل آن را به دست گرفته و نسل آینده را به تنبلی و وابستگی می‌کشانند. درست است که استفاده از فناوری‌های جدید انسان را یک قدم به جلو می‌اندازد، اما هوش مصنوعی در مباحث حوزوی ممکن است آیه و روایت را اشتباه ارائه دهد که باید در این زمینه دقت شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی با استناد به قرآن کریم اظهار کرد: شما از اول قرآن تا آخر قرآن ملاحظه می‌فرمایید که همه راز و رمزهای نامرئی و معنوی را بیان می‌کند. بسیاری از گرفتاری‌هایی که پیدا می‌کنیم برمی‌گردد به رعایت نکردن این راز و رمزها. "إِنْ تَمْسَسْکُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَإِنْ تُصِبْکُمْ سَیِّئَةٌ یَفْرَحُوا بِهَا ۖ وَإِنْ تَصْبِرُوا وَتَتَّقُوا لَا یَضُرُّکُمْ کَیْدُهُمْ شَیْئًا ۗ إِنَّ اللَّهَ بِمَا یَعْمَلُونَ مُحِیطٌ" - اگر شما دو عنصر صبر و تقوا را رعایت کنید، دشمن ضرری به شما نمی‌رساند.

وی با اشاره به تجربه چهل ساله خود در حوزه طلبگی و مشاوره بیان کرد: من در این مدت ندیدم طلبه‌ای که وظیفه طلبگی خود را به‌درستی انجام دهد یعنی هم علم و هم تقوا را رعایت کند، دچار مشکل شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی با اشاره به ضرورت ترکیب علوم جدید با معارف دینی گفت: اگر روان‌شناسی می‌آموزیم، اگر دانش‌های بشری را فرا می‌گیریم، باید این علوم در قالب معنویت و تقوا ارائه شود.

مشاوره براساس علوم غربی نمی‌تواند پاسخگوی نیاز جامعه اسلامی باشد

مسجد کانون اصلی مشاوره و هدایت مردم است

حجت‌الاسلام والمسلمین ملکی با تأکید بر لزوم بهره‌گیری از فرمول‌های الهی در مشاوره گفت: روحانیت باید مسجد را کانون اصلی ارتباط با مردم قرار دهد و از الگوهای غربی مشاوره که بر خودمحوری استوار است، پرهیز کند. باید به فرمول‌های الهی تکیه کنیم و رابطه آن‌ها را کشف کنیم.

وی اظهار کرد: مشاور باید بعد معنوی را مد نظر قرار دهد تا بر مشورت گیرنده اثر بگذارد. پیامبر(ص) در مسجد مشاوره می‌داد، در راه رفتن مشاوره می‌داد و به دنبال بیماران می‌رفت. این الگو را نباید از غرب بگیریم. اصلی‌ترین کار روحانیت، مسجد است زیرا اصلی‌ترین کار پیامبر(ص) نیز مسجد بود. مردم‌داری واجب است. روحانی می‌تواند دین انسان‌ها را حفظ کند و غیر از این ممکن است نتیجه عکس دهد.

انتهای پیام/