شناسهٔ خبر: 76040270 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

ایسکانیوز گزارش می‌دهد؛

بستن حریم هوایی ونزوئلا تهدید واقعی یا عملیات روانی؟ / کاراکاس: کنترل حریم هوایی خود را در اختیار داریم

ترامپ در پستی در شبکه‌های اجتماعی با هشدار به بسته بودن خطوط هوایی ونزوئلا، احتمال حمله نظامی به این کشور را افزایش داده است، این در حالی است که چنین اقدامی طبق قوانین بین‌المللی محکوم بوده و کارشناسان نیز هرگونه اقدام نظامی را نه علیه دولت بلکه متوجه مردم ونزوئلا می‌دانند.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار بین‌الملل ایسکانیوز، ترامپ در اقدامی خصمانه و در ادامه سیاست‌های فشار و تهدیدی که طی هفته‌های اخیر علیه ونزوئلا آغاز کرده است، مدعی شد حریم هوایی این کشور باید به‌طور کامل بسته شود.

رئیس جمهور آمریکا در پستی در پلتفرم اجتماعی «تروث» خود نوشت: «به همه خطوط هوایی، خلبانان، فروشندگان مواد مخدر و قاچاقچیان انسان، لطفا حریم هوایی بالا و اطراف ونزوئلا را به طور کامل بسته در نظر بگیرید». گفتنی است رئیس جمهور آمریکا توضیح بیشتری در این مورد نداد.

بیشتر خوانید:

ونزوئلا پرچمدار استقلال سیاسی و بازگشت به خویشتن در آمریکای لاتین / هدف واشنگتن سرنگونی نظام بولیواری در کاراکاس است

نکته جالب توجه اینکه پیام او پس از هشدار سازمان تنظیم مقررات هوانوردی ایالات متحده به شرکت‌های هواپیمایی بزرگ در مورد «وضعیت بالقوه خطرناک» هنگام پرواز بر فراز ونزوئلا منتشر شد.

این هشدار در حالی صورت می‌گیرد که این کشور در جریان حملات هوایی به قایق‌ها در دریای کارائیب، باعث شده دست‌کم ۸۳ نفر جان خود را از دست بدهند. به علاوه استقرار نیروهای دریایی آمریکا در اطراف این کشور نیز در حال افزایش است. برخی از صاحبنظران همچون آدولفو فرانکو- وکیل و استراتژیست جمهوری خواه- پیش‌بینی می‌کند مداخله نظامی ایالات متحده علیه ونزوئلا احتمالا به زودی انجام خواهد شد.

اقدام ترامپ غیر قانونی است

ترامپ در حالی این هشدار را صادر کرده که طبق حقوق بین‌الملل، حریم هوایی هر کشور بخشی از حاکمیت ملی آن است و فقط همان دولت حق کنترل آن را دارد و هیچ کشور دیگری نمی‌تواند بدون اجازه وارد آن شود یا آن را ببندد، مگر با مجوز شورای امنیت سازمان ملل یا در حالت دفاع مشروع فوری انجام شود. بنابراین بستن یا تهدید به بستن حریم هوایی یک کشور بدون پشتوانه حقوقی بین‌المللی، نقض حاکمیت ملی و اقدامی غیرقانونی محسوب می‌شود.

بسیاری از کارشناسان و روزنامه نگاران نیز در جریان توضیحات گزارش خود در خصوص اقدام ترامپ، بلافاصله به غیر قانونی بودن این اقدام نیز اشاره کردند. به نوشته نیویورک تایمز ترامپ به‌عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده، هیچ اختیاری بر حریم هوایی ونزوئلا ندارد. اما دولت‌های خارجی و شرکت‌های هواپیمایی اغلب از خط‌مشی آمریکا پیروی می‌کنند. پیش‌تر در همین ماه، پس از آن‌که اداره هوانوردی فدرال آمریکا درباره وضعیت ایمنی این کشور هشدار صادر کرد، چند شرکت خارجی پروازهای خود به ونزوئلا را لغو کردند. در حال حاضر، چند صد پرواز از کشورهای دیگر به مقصد ونزوئلا نیز در سرگردانی به سر برده و شرکت ها تعداد سفرهای خود را به این کشور کاهش داده بودند.

واکنش ونزوئلا

ونزوئلا که همچنان کنترل حریم هوایی خود را در دست دارد، در اولین واکنش‌ها در بیانیه‌ای پست رئیس جمهور آمریکا را مبنی بر بسته اعلام کردن حریم هوایی ونزوئلا محکوم کرد.

سفارت ونزوئلا در آنتیگوا و باربودا اعلام کرد: «جمهوری بولیواری ونزوئلا قاطعانه پیام عمومی منتشر شده امروز در رسانه‌های اجتماعی توسط رئیس جمهور ایالات متحده را که در آن وانمود می‌کند صلاحیت غیرقانونی ایالات متحده به صورت فراسرزمینی در ونزوئلا اعمال می‌شود، رد می‌کند».

در ادامه این بیانیه آمده است: ونزوئلا تهدید استعماری را که به دنبال تأثیرگذاری بر حاکمیت حریم هوایی خود است، محکوم و آن را تجاوزی جدید، زیاده‌خواهانه، غیرقانونی و غیرقابل توجیه علیه مردم ونزوئلا می‌داند.

دلیل اقدامات ترامپ

آمریکا مادورو- رئیس جمهور ونزوئلا- را به عنوان رهبر یک کارتل بزرگ مواد مخدر می‌داند، اتهامی که دولت ونزوئلا آن را رد می‌کند.

این در حالی است که کارشناسان معتقدند کوکائین در ونزوئلا تولید نمی‌شود و این کشور بیشتر نقش ترانزیتی دارد و این کوکائین کلمبیایی است که بیشتر آن از ونزوئلا به اروپا ترانزیت می‌شود و تنها مقداری از آن به ایالات متحده می‌رود.

آمریکا به بهانه مبارزه با کارتل مواد مخدر حضور نظامی خود را در منطقه افزایش داده و ترامپ علاوه بر دستورات نظامی به سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) اجازه داده است عملیات‌های مخفیانه‌ای را در داخل ونزوئلا انجام دهد.

ترامپ همچنین روز پنج شنبه گفته بود گمان می‌رود به‌زودی حملات خود را به داخل کشور ونزوئلا گسترش دهد. حتی ناو هواپیمابر بزرگ یواس‌اس جرالد آر.‌فورد، نیز هفته گذشته وارد کارائیب شد و باعث شد تجمع نیروهای نظامی ایالات متحده در منطقه به میزان بی‌سابقه‌ای افزایش یابد.

اعتراف نماینده جمهوری خواه در خصوص اقدامات آمریکا

در روزهای گذشته ماریا سالازار -نماینده جمهوری‌خواه- در مصاحبه با فاکس‌نیوز گفته بود: «ونزوئلا برای شرکت‌های نفتی آمریکایی روز مبادا خواهد بود. زیرا با در دست گرفتن اوضاع بیش از یک تریلیون دلار فعالیت اقتصادی نصیب آن خواهد شد و شرکت‌های آمریکایی می‌توانند وارد- ونزوئلا- شوند و کل سکوهای نفتی را تعمیر کنند». او در ادامه‌گفت: «ما قرار است به خودمان، به فرزندانمان، به اقتصادمان، به شرکت‌های نفتی‌مان و به ونزوئلایی‌ها لطف کنیم».

چنین اعترافی باعث عکس العمل‌های بسیاری از سوی مردم و تحلیلگران شد. فیل گانسون -تحلیلگر ارشد گروه بین‌المللی بحران مستقر در کاراکاس- به روزنامه نیو ریپابلیک گفت: اقدام نظامی آمریکا می‌تواند در وئزوئلا نیز بحرانی در همان ابعاد اتفاقات عراق پس از تلاش آمریکا برای تغییر رژیم ایجاد کند». کارشناسان معتقدند چنین اعترافی به وضوح قصد آمریکا برای حمله به ونزوئلا را برای همه مشخص می‌کند.

واکنش کوبا

وزیر امور خارجه کوبا با صدور بیانیه‌ای، اقدام آمریکا را «اختلال الکترومغناطیسی» نامیده و آن را به شدت محکوم کرد. او این اقدام را تلاشی از سوی ایالات متحده برای براندازی دولت ونزوئلا با زور دانست و گفت هم‌زمان نوعی جنگ روانی علیه مردم ونزوئلا در حال انجام است. به گفته او، کوبا نیز به‌دلیل تحرکات نظامی در منطقه کارائیب و حضور ناوهای جنگی، اکنون این تهدیدها را به‌طور مستقیم احساس می‌کند.

واکنش تحلیلگران

ساموئل شاپیرو- سفیر سابق ونزوئلا- به الجزیره گفت: «این یک بهانه است. اگر به گزارش‌های خود دولت آمریکا نگاه کنید، مواد مخدری که از ونزوئلا وارد ایالات متحده می‌شود، بسیار کم است، بنابراین اعلام این افراد به عنوان تروریست‌های مواد مخدر بی‌معنی است». او معتقد است ترامپ با این اقدام به دنبال فشار بر مادورو است تا از قدرت کناره‌گیری کند.

عمر حسن فاریناس -مدرس دانشگاه بولیوی ونزوئلا- می‌گوید: ما این را یک تجاوز آشکار و عریان علیه مردم ونزوئلا می‌دانیم. این تجاوزی نیست که ما علیه دولت می‌بینیم. این تجاوز علیه خود مردم است، زیرا ما کسانی هستیم که هزینه آن را می‌پردازیم. فاریناس در ادامه خاطر نشان شد اعمال منطقه پرواز ممنوع، آخرین بخش از تلاش چندین ساله برای «محاصره و در نهایت نابودی اقتصاد ونزوئلا» است.

فرانسیسکو رودریگز-پژوهشگر ارشد مرکز تحقیقات اقتصادی و سیاسی- نیز در پستی در شبکه‌های اجتماعی گفت: «کشوری که تحت قرنطینه هوایی قرار دارد، کشوری است که دارو و ملزومات ضروری نمی‌تواند وارد آن شود و شهروندانش حتی به دلایل اضطراری نمی‌توانند سفر کنند». او همچنین افزود که مردم ونزوئلا «مهره‌های شطرنج» نیستند.

نیومن -سردبیر آمریکای لاتین الجزیره- نیز در تحلیلی عنوان کرد که ترامپ در قبال ونزوئلا «دچار اختلاف سلیقه» شده است. او افزود، اگرچه بیانیه ترامپ در روز شنبه «روی کاغذ تشدید تنش» است، اما باید دید که آیا واشنگتن به این کشور حمله خواهد کرد یا خیر، «که این همان ترسی است که ایجاد شده است».

او گفت: «وقتی به خطوط هوایی می‌گویید که به ونزوئلا نروند، وقتی می‌گویید که حریم هوایی اکنون بسته شده است، یک پیام بسیار بسیار تهاجمی می‌فرستید. اینکه آیا این اتفاق خواهد افتاد یا نه، موضوع کاملا دیگری است».

خبرنگار: ماری ملکی

انتهای پیام/

برچسب‌ها: