جلال الدین میرزای رزاز، دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس انجمن تغذیه ایران در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی برنا درباره سهم آلایندهها به صورت درصدی اعلام کرد : سهم آلایندهها به صورت تقریبی و درصدی این صورت است، مونوکسید کربن سهم ۴۰ درصدی، اکسیدهای نیتروژن سهم ۲۰ درصدی،دی اکسید گوگرد سهم ۱۵ درصدی، ترکیبات آلی فرار سهم ۱۰ درصدی، ذرات معلق سهم ۱۰ درصدی و سایر آینده های از جمله فلزات سنگین، ازون، آمونیاک سهم ۵ درصدی در آلودگی هوا دارند.
رئیس انجمن تغذیه ایران در خصوص اثرات تخریبی آلایندهها بر بدن انسان عنوان کرد: آلاینده ها ازجمله ذرات معلق بر بیماری های قلبی ، ریوی و نفوذ به قلب، مونوکسید کربن بر خون و قلب، کسیدهای نیتروژن بر التهاب ریه، تشدید آسم، دیاکسید گوگرد بر تحریک دستگاه تنفسی تاثیر می گذارد و همچنین ترکیبات آلی فرار سرطانزا است.
وی با اشاره به آثار کوتاهمدت آلودگی هوا عنوان کرد: آثار کوتاهمدت آلودگی هوا عبارت است از حساسیت چشمها، بینی و حلق، عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مانند برونشیت و ذاتالریه. سردرد، تهوع، و واکنشهای آلرژیک نیز از دیگر عوارض کوتاهمدت این مشکل زیستمحیطی است.
رئیس انجمن تغذیه ایران افزود: آثار درازمدت آلودگی هوا میتواند بیماری مزمن تنفسی، سرطان ریه، بیماری قلبی، و حتی آسیب به مغز، اعصاب، کبد و کلیهها را شامل شود. عقیمی ناشی از کاهش شمار اسپرم در مردان از عوارض آلودگی هوا شناخته شده است. آلودگی هوا نه تنها در تشدید آسم نقش دارد بلکه بزرگترین عامل خطر در ایجاد این بیماری محسوب میشود.
میرزای رزاز بیان کرد: پزشکان از جمله عوامل موثر در بروز جوش صورت را آلودگی هوا معرفی میکنند. این معضل برای بیماران دیابتی مرگبار است. آلودگی هوا در فرآیند کنترل جریان خون در دیابتیها اختلال ایجاد میکند. در تحقیقات انجام شده مشخص شده است آلودگی هوا در بروز چاقی نقش دارد و مرگ زودرس در نواحی آلوده شهرها به اثبات رسیده است.
وی در خصوص اثرات آلودگی هوا بر گیاهان گفت: به تازگی عنوان شده است که در گیاهان آلایندهها توان گیاهان را برای مقابله با بیماریها و حشرات کاهش میدهند و در رشد آنها تأثیر منفی میگذارند و بسیاری از درختان در بزرگراههای شهر تهران در حالت نیمهمرگی هستند که به علت انباشت لایهای از ذرات آلاینده بر شاخ و برگ آنهاست.
رئیس انجمن تغذیه ایران افزود: با بررسی مکانیسم اثر آلایندهها بر بدن به این یافتهها دست یافتند که تنفس موادی نظیر اوزون، نیتروژن دیاکسید و ذرات غبار و یا ترکیبات سوخت بنزین، باعث از بین رفتن انواع ترکیبات آنزیمی و غیر آنزیمی با کارکرد آنتیاکسیدانی در بدن میشوند و در نتیجه مواد اکسیدان به راحتی به ارگانهای بدن انسان آسیب میرساند. در نتیجه به منظور پیشگیری از این آسیب، باید از نظر تغذیهای بدن خود را از مواد آنتیاکسیدان غنی نمود تا ضرر ناشی از تنفس آلایندههای هوایی به حداقل برسد.
میرزای رزاز تصریح کرد: آنتیاکسیدانهای مفید از جمله ویتامین E،ویتامین C، ویتامین D، اسید چرب غیر اشباع نظیر امگا-3 و امگا-6 برای بدن که میتوان از طریق مواد غذایی، روغن گیاهی و روغن دانهها،میوه ها، مرکبات، توت. سبزیجات: بروکلی، فلفل شیرین، گل کلم، کلم بروکسل، کلم پیچ، نور خورشید، شیر غنی شده، ماهی و روغن ماهی، سبزیجات برگ دار، حبوبات، نخود فرنگی، خشک، برخی میوه ها و خرچنگ، غلات ، محصولات و پروتئین حیوانی، حبوبات، آجیل، دانه آفتابگردان و کدو تنبل
روغن ماهی، ماهی و صدف، روغن کانولا و سویا، حبوبات، لوبیا، لپه، عدس، دانه های روغنی(دانه کتان، سویا، کلزا)، غلات کامل، حبوبات، سبزیجات ومیوه ها و سبزیجات رنگی تامین کنند.
رئیس انجمن تغذیه ایران توصیه کرد: روزانه حداقل ۵ واحد میوه و سبزی تازه، از روغن های روغنهای گیاهی سالم به جای چربیهای حیوانی مصرف شود، همچنین آب کافی برای دفع سموم استفاده شود و مصرف غذاهای فرآوریشده، پرنمک و پرقند کاهش داده و از لبنیات کمچرب برای تامین کلسیم و پروتئین استفاده شود.
انتهای پیام/