حسین رضاییزاده، متخصص طب سنتی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به افزایش مصرف قهوه در کشور گفت: گرچه مصرف این نوشیدنی در سالهای اخیر رواج بیشتری پیدا کرده، اما توجه به شیوه صحیح مصرف برای حفظ سلامت ضروری است. به گفته او، چای و قهوه هر دو اگر در حد معقول مصرف شوند، برای اغلب افراد مشکلی ایجاد نمیکنند و حتی میتوانند مزایایی نیز داشته باشند.
میزان مجاز مصرف روزانه
رضاییزاده توضیح داد: مصرف یک فنجان قهوه در روز مقدار استاندارد و قابل توصیه است و در مورد چای نیز یک تا دو فنجان در روز حد متعارف محسوب میشود. وی تأکید کرد: مصرف مداوم و زیاد هر دو نوشیدنی میتواند وابستگی ایجاد کند و فرد را به افزایش تدریجی مقدار مصرف سوق دهد. به گفته او، بهتر است این نوشیدنیها بهصورت متناوب مصرف شوند، نه اینکه فرد هر روز هر دو را در مقدار بالا استفاده کند.
دبیر علمی کنگره طب ایرانی تاکید کرد: مصرف قهوه و چای برای افراد سالم و جوان، در صورت نداشتن بیماری یا تداخل دارویی، مشکلی ایجاد نمیکند؛ اما برخی بیماران ممکن است به دلیل داروهایی که دریافت میکنند، نیاز به محدودیت داشته باشند. بنابراین افرادی که داروی خاصی مصرف میکنند باید درباره میزان مجاز مصرف این نوشیدنیها با پزشک خود مشورت کنند.
افزودنیهای مجاز و نامطلوب
رضاییزاده افزود: برخی افزودنیها مانند مقدار کمی زعفران، هل یا دارچین میتوانند بهصورت متعادل به نوشیدنیها اضافه شوند. با این حال مصرف قهوه بهصورت ترکیبی و فرآوریشده مانند نسکافهها از نظر طب ایرانی چندان توصیه نمیشود و حتی از دیدگاه طب جدید نیز به دلیل وجود شکر، اسانسها و ترکیبات افزودنی بهتر است در حداقل میزان مصرف شود. او گفت که مخلوط کردن قهوه با شیر در طب سنتی چندان پذیرفته نشده، اما منع مطلق هم ندارد.
چای کیسهای یا دمکرده؟
او با اشاره به نگرانیها درباره مصرف چای کیسهای (تیبگ) اظهار کرد که ترجیح طب ایرانی و علوم تغذیه، دمکردن چای در قوری یا استفاده از لیوانهای پرسی است. به گفته وی، در صورت استفاده از چای کیسهای، بهتر است نمونههایی انتخاب شوند که جنس کیسه آنها کاغذی یا پارچهای باشد، زیرا انواع پلاستیکی در تماس با آب جوش میتوانند میکروپلاستیک آزاد کنند و به سلامت آسیب بزنند.
درباره شکلاتهای ژاپنی خنککننده
رضاییزاده در پاسخ به پرسشی درباره شکلاتهای خنککننده ژاپنی نیز توضیح داد: احساس طراوت و خنکی آنها ناشی از ترکیبات اسانسی با قدرت اثرگذاری بالاست و همین قدرت میتواند در مصرف طولانیمدت موجب بروز عوارض شود.
وی گفت: مصرف گاهبهگاه این نوع محصولات برای بزرگسالان مشکلی ایجاد نمیکند، اما وابستگی و مصرف روزانه آنها قابل توصیه نیست.
اصل تعادل، نه منع مطلق
وی در پایان تأکید کرد: همانطور که نمیتوان مردم را از خوردن پیتزا یا دیگر خوراکیهای محبوب منع کرد، نوشیدنیها و خوراکیهایی مانند قهوه، چای یا شکلات نیز باید با اصل تعادل مصرف شوند. به گفته او، مصرف گهگاهی این مواد بلامانع است اما تبدیل شدن آنها به عادت روزانه میتواند آثار نامطلوبی بر سلامت داشته باشد.
انتهای پیام/