شناسهٔ خبر: 75912202 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: قدس آنلاین | لینک خبر

تحقق تنها نصف بودجه مالیاتی با گذشت بیش از ۷ ماه از سال

دولت در هفت‌ماهه نخست سال ۱۴۰۴ بیش از ۸۹۰ هزار میلیارد تومان مالیات وصول کرده، اما تحقق بودجه مالیاتی هنوز نصف مسیر است!

صاحب‌خبر -

به‌گزارش قدس آنلاین، بر اساس داده‌های سازمان امور مالیاتی، در هفت‌ماهه نخست سال ۱۴۰۴، مجموع درآمدهای مالیاتی دولت از محل مالیات‌های مستقیم و مالیات بر کالاها و خدمات به حدود ۸۹۰ هزار میلیارد تومان رسیده است.

این رقم در مقایسه با ۶۱۵ هزار میلیارد تومان وصولی مدت مشابه سال قبل، نشان‌دهنده رشدی حدود ۴۱ درصدی است و بیان می‌کند که حجم عملیات وصول مالیات در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش قابل‌توجهی داشته است.

با این حال، جزئیات ترکیب این درآمدها نشان می‌دهد بخش عمده منابع مالیاتی دولت از دو حوزه اصلی تأمین شده است: مالیات اشخاص حقوقی و مالیات بر کالاها و خدمات که هرکدام حدود ۳۵۰ همت را به خود اختصاص داده‌اند. پس از این دو پایه، مالیات بر درآمدها با حدود ۱۵۰ همت و مالیات بر ثروت با ۴۰ همت قرار دارند و سهم کمتری در سبد درآمدی دولت داشته‌اند.

با وجود افزایش قابل‌توجه در حجم وصولی‌ها، بررسی میزان تحقق اهداف بودجه‌ای نشان می‌دهد عملکرد دولت در سال ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته ضعیف‌تر بوده است.دولت در قانون بودجه ۱۴۰۴، رقمی معادل ۱۸۲۰ همت را برای درآمدهای مالیاتی(به‌جز مالیات بر واردات) پیش‌بینی کرده بود، اما تنها ۴۷ درصد این رقم در هفت‌ماهه نخست سال محقق شده است.

این در حالی است که در مدت مشابه سال ۱۴۰۳، سهم تحقق درآمدهای مالیاتی نسبت به رقم پیش‌بینی‌شده در بودجه آن سال به ۵۰ درصد رسیده بود.مقایسه این دو شاخص نشان می‌دهد دولت اگرچه در جمع‌آوری مالیات موفق‌تر عمل کرده، اما در مسیر تحقق کامل اهداف بودجه‌ای با چالش بیشتری روبه‌رو است و برای جبران این فاصله، نیاز به افزایش محسوس عملکرد در ماه‌های پایانی سال دارد.

مجموع این داده‌ها حاکی از آن است که اتکای اصلی دولت به پایه‌های محدود مالیاتی، کاهش سرعت تحقق اهداف بودجه‌ای و فشار برای افزایش درآمدهای پایدار در ماه‌های پیش رو از مهم‌ترین چالش‌هایی است که می‌تواند سیاست‌گذاری مالیاتی کشور را در ادامه سال تحت تأثیر قرار دهد.

برچسب‌ها: