شناسهٔ خبر: 75892723 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

لزوم ثبات در بازار کاغذ و چاپخانه تخصصی، مهمترین نیاز حوزه نشر است

بندرعباس – ایرنا – همزمان با هفته کتاب و کتاب‌خوانی که همواره به عنوان یکی از ارکان اصلی توسعه فرهنگی و فکری هر جامعه‌ای شناخته می‌شود، بررسی میدانی چالش‌های ناشران حائز اهمیت است با این حال بی‌ثباتی بازار کاغذ و نبود چاپخانه تخصصی، به عنوان بزرگ‌ترین چالش‌های نشر از سوی ناشران اعلام می‌شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار ایرنا، نگاهی به وضعیت نشر در استان هرمزگان و مشکلات فعالان این عرصه، نشان می‌دهد که توسعه زیرساخت‌های فرهنگی با موانع جدی روبه‌رو است.

یکی از ناشران فعال در استان هرمزگان که مدرس آموزش و پرورش و دانشگاه فرهنگیان و مدیر انتشارات «سَمتِ روشنِ کلمه» بندرعباس است، به تشریح مشکلات زیرساختی و اقتصادی نشر در استان هرمزگان پرداخت.

یدالله‌ شهرجو در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به رشد چشمگیر چاپ و نشر کتاب در هرمزگان طی سال‌های اخیر بیان کرد: نبود چاپخانه تخصصی کتاب در استان، گرانی و نوسان شدید قیمت کاغذ و نبود شبکه پخش منسجم، از مهم‌ترین مشکلاتی است که ناشران با آن روبه‌رو هستند.

لزوم ثبات در بازار کاغذ و چاپخانه تخصصی، مهمترین نیاز حوزه نشر است

وی افزود: از زمان آغاز فعالیت انتشارات «سَمتِ روشنِ کلمه» تاکنون، بیش از ۶۰۰ عنوان کتاب در زمینه‌های ادبیات، فرهنگ و هنر در این مرکز منتشر شده است.

این ناشر فعال در هرمزگان ادامه داد: در آغاز فعالیت، فقط در حوزه تخصصی ادبیات و هنر کار می‌کردیم، اما در سال‌های اخیر اگر اثری در حوزه عمومی قابل‌توجه و ارزشمند تشخیص دادیم، آن را نیز منتشر کرده‌ایم و با اینکه دفتر ما در هرمزگان است، اما انتشار کتاب‌ها محدود به استان هرمزگان نیست و آثار نویسندگان از سراسر کشور را چاپ کرده‌ایم.

شهرجو در ادامه وضعیت نشر در هرمزگان را رو به رشد توصیف کرد و گفت: در ۶ سال گذشته، شاهد افزایش تعداد ناشران و تیراژ کتاب‌ها در این استان هستیم، اما همچنان موانع ساختاری جدی بر سر راه فعالان در این حوزه قرار دارد.

وی، نبود چاپخانه تخصصی کتاب در هرمزگان را مهم‌ترین چالش ناشران استان دانست و تصریح کرد: همه ناشران برای چاپ آثار خود ناچارند کتاب‌ها را به تهران ارسال کنند و علاوه بر افزایش هزینه‌ها، زمان انتشار را هم طولانی می‌کند و مشکلات متعددی برای ناشران به‌وجود می‌آورد.

مدیر انتشارات سمت روشن کلمه با اشاره به چالش دوم حوزه نشر خاطرنشان کرد: فاصله زیاد ناشران استانی از مراکز پخش در تهران، باعث شده بسیاری از آنان در معرفی و توزیع آثارشان با مشکل مواجه شوند و پخش در کشور به‌صورت متمرکز در پایتخت انجام می‌شود که این تمرکز، به زیان نشرهای کوچک شهرستانی تمام شده است.

شهرجو همچنین نوسان شدید قیمت کاغذ را بحرانی‌ترین عامل تضعیف نشر در سطح کشور عنوان کرد و افزود: بی‌ثباتی قیمت‌ها باعث شده ناشران نتوانند برای انتشار کتاب‌ها برنامه‌ریزی مالی دقیقی داشته باشند و از زمان آماده‌سازی تا صدور مجوز و چاپ، هزینه‌ها به‌قدری تغییر می‌کند که ارزیابی اولیه بی‌فایده می‌شود و این مسئله قدرت تصمیم‌گیری را از ناشران گرفته است.

وی با اشاره به مشکلات توزیع کتاب افزود: در حال حاضر، نشرهایی که نتوانند شبکه پخش مطمئن برای آثار خود داشته باشند، دوام نمی‌آورند و مراکز پخش کتاب با انتشارات خاصی همکاری می‌کنند.

وی یادآور شد: نشرهای کوچک به سختی می‌توانند به بازار دسترسی پیدا کنند، که همین مسئله بسیاری از آن‌ها را به تعطیلی کشانده است.

مدیر انتشارات سمت روشن کلمه با بیان اینکه انتشارات استانی به بی‌مهری دچارند، گفت: با وجود ظرفیت بالای اقتصادی هرمزگان، هنوز حمایت قابل توجهی از ناشران محلی صورت نگرفته است، در حالیکه می‌توان با سازوکارهای حمایتی و توجه نهادهای تصمیم‌گیر در این استان، زمینه پویایی دوباره چاپ و نشر را فراهم کرد.

شهرجو اضافه کرد: ناشرها علاوه بر حمایت مالی، به حمایت معنوی نیز نیاز دارند تا دیده شوند و نقش موثر خود را در پیشرفت فرهنگی ایفا کنند.