داوودعلی ساقی روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تشریح نتایج بررسیهای جدید درباره وضعیت دامهای سبک کشور افزود: در حال حاضر به دلیل نرسیدن دامها به وزن مناسب کشتار، کشور ناچار به واردات گوشت است در حالی که با تغییر رویکرد دامداری سنتی و ایجاد درآمد جانبی از تولید شیر و آمیختگی ژنتیکی میتوان مسیر تولید داخلی گوشت قرمز را پایدار و اقتصادی کرد.
این کارشناس و محقق اظهار کرد: میانگین وزن لاشه دامهای سبک در کشور حدود ۲۰ کیلوگرم است و دامها معمولا در وزن ۴۲ تا ۴۳ کیلوگرم ذبح میشوند.
وی بیان کرد: در صورت رساندن وزن دام به حدود ۵۵ تا ۶۰ کیلوگرم عملکرد لاشه تا تولید ۳۰ کیلو گوشت می رسد و نیاز وارداتی کشور تامین میشود.
این محقق مرکز تحقیقات خراسان رضوی تاکید کرد: یکی از دلایل اصلی این وضعیت، نبود درآمد مستمر برای دامداران است که باعث فروش زودهنگام دامها میشود.
ساقی در خصوص راهکار اصلی برای حل این معضل اظهار کرد: راهکاری که ما ارائه کردهایم، ایجاد درآمد جانبی برای دامدار است تا هر روز پولی در دست داشته باشد زیرا این امر به دامدار امکان میدهد متناسب با نوسانات بازار نیازهای خود را تأمین کرده و از فروش زودهنگام دام خودداری کرده و در نتیجه برهها را تا رسیدن به وزن کامل پروار میکند.
وی با بیان اینکه برای ایجاد این درآمد جانبی از طریق تولید شیر باید از آمیختهگریهای کنترلشده استفاده کرد، افزود: اجرای طرح «آمیختهگری ژنتیکی کنترلشده» با نژادهای شیری وارداتی میتواند رشد دامهای کشور را ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش داده و تولید شیر را نیز بالا ببرد.
وی گفت: این امر مستلزم ترکیب نژادهای شیری وارداتی با نژادهای داخلی و تولید ترکیبهای آمیخته ژنتیکی پربازده است.
ساقی بیان کرد: با دادن دامهای پرتولید به دامداران نه تنها رشد این برهها ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش مییابد بلکه تولید شیر آنها نیز چشمگیر خواهد بود.
وی گفت: ما در حال پیگیری جدی برای اجرای این پروژه هستیم تا این ترکیبهای ژنتیکی کارآمد در سطح کشور عملیاتی شوند.