شناسهٔ خبر: 75812715 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

استاندار خراسان رضوی: آماده تامین کالاهای اساسی از کشورهای اطراف هستیم

مشهد-ایرنا- استاندار خراسان رضوی گفت: با اختیاراتی که دولت به استانداران تفویض کرده است، امکان تأمین کالاهای اساسی از کشورهای نزدیک‌تر فراهم شده و ترجیح دولت نیز تأمین نیاز از منطقه آسیای مرکزی است.

صاحب‌خبر -

استاندار خراسان رضوی: آماده تامین کالاهای اساسی از کشورهای اطراف هستیم

به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، غلامحسین مظفری در دیدار با قائم‌مقام وزیر کشاورزی قرقیزستان اظهار کرد: در چارچوب توسعه همکاری‌های کشاورزی ایران و قرقیزستان آماده ایم در حوزه کشت فراسرزمینی غلات، دانه‌های روغنی و نیز پرورش ماهی قزل‌آلا در قرقیزستان سرمایه‌گذاری کنیم.

وی اظهار کرد: قرقیزستان پیشینه‌ای غنی در کشاورزی و دامپروری دارد و خداوند سرزمینی پرآب و حاصلخیز را به مردم این کشور هدیه کرده است. زمینه‌های مشترک فراوانی میان ایران و قرقیزستان به‌ویژه استان خراسان رضوی وجود دارد؛ استانی که ظرفیت‌های بالایی در زمینه کشاورزی و دامپروری داراست.

وی اظهار کرد: از این رو وزیر جهاد کشاورزی ایران نیز مسئول کمیسیون مشترک ایران و قرقیزستان است.

استاندار خراسان رضوی گفت: این استان از نظر ژئوپولیتیکی دروازه ورود ایران به کشورهای آسیای مرکزی به‌شمار می‌رود و تمامی صادرات ایران به این کشورها از جمله قرقیزستان از مسیر این استان انجام می‌شود. در اجرای مصوبات چهاردهمین نشست مشترک ایران و قرقیزستان نیز خراسان رضوی آمادگی دارد بخشی از این مصوبات را به مرحله اجرا برساند.

مظفری خاطرنشان کرد: این استان با جمعیتی بیش از هفت میلیون و ۲۰۰ هزار نفر سالانه پذیرای بیش از ۳۳ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر گردشگر داخلی و خارجی است. بنابراین نیاز استان به محصولات کشاورزی و دامی علاوه بر تولیدات داخلی از طریق کشورهای همسایه نیز باید تأمین شود.

وی بیان کرد: در حال حاضر ۱۵ میلیون واحد دامی در خراسان رضوی وجود دارد و یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اراضی قابل کشت است که از این میزان ۸۰۰ هزار هکتار زیر کشت محصولات مختلف است.

وی گفت: همچنین روزانه بیش از یک‌میلیون و ۲۰۰ هزار تن شیر تولید می‌شود که بخش عمده آن در خود استان به محصولات لبنی تبدیل و بخشی نیز به کشورهای اطراف صادر می‌شود.

استاندار خراسان رضوی تصریح کرد: در حوزه شیلات و گلخانه نیز استان تجربه‌های ارزشمندی دارد و این می‌تواند زمینه مناسبی برای همکاری مشترک با قرقیزستان باشد. همچنین دانش فنی و تجربه بالایی در حوزه‌های مرتبط با کشاورزی از جمله سیستم‌های آبیاری، ساخت تجهیزات و اجرای آن‌ها در استان وجود دارد که می‌توان آن را با کشور قرقیزستان به اشتراک گذاشت.

وی با اشاره به توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان استان افزود: در زمینه اصلاح نژاد دام، تولید گونه‌های مختلف گیاهی و کشاورزی همچنین مبارزه با آفات و تولید واکسن‌های دامی، ظرفیت‌های علمی و فنی ارزشمندی در خراسان رضوی وجود دارد که می‌تواند در توسعه بخش کشاورزی قرقیزستان مؤثر باشد.

مظفری گفت: ایران می‌تواند از قرقیزستان واردکننده عمده برخی محصولات از جمله گوشت گاو، گوساله و گوسفند باشد. در حال حاضر ایران این محصولات را از آمریکای لاتین شامل؛ برزیل، آرژانتین و استرالیا وارد می‌کند که مسیر طولانی و هزینه‌بر است.

وی افزود: از آنجا که گوشت قرقیزستان از کیفیت بالایی برخوردار است در صورت توافق، امکان واردات آن وجود دارد.

وی اضافه کرد: در حال حاضر خرید حبوبات، غلات، سبزیجات و گردو از قرقیزستان انجام می‌شود اما حجم آن زیاد نیست. آمادگی داریم تا این سطح مبادلات را افزایش داده و میزان بیشتری از این محصولات را از قرقیزستان خریداری کنیم. همچنین امکان صادرات بسیاری از محصولات مورد نیاز قرقیزستان از سوی خراسان رضوی وجود دارد.

استاندار خراسان رضوی گفت: سال گذشته بیش از ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار صادرات از استان به کشورهای اطراف انجام شد، اما حجم مبادلات با قرقیزستان چندان زیاد نیست و مجموعاً در سطح کشور به حدود ۱۰۰ میلیون دلار می‌رسد که باید افزایش یابد.

وی ادامه داد: زمینه‌های همکاری در چهاردهمین نشست مشترک ایران و قرقیزستان مطرح شده و خراسان رضوی آمادگی دارد میزبان هیاتی از وزارت کشاورزی قرقیزستان باشد تا از بخش‌های مختلف بازدید و مذاکرات لازم برای امضای تفاهم‌نامه‌های همکاری از نزدیک انجام شود.

مظفری گفت: در زمینه کشت فراسرزمینی نیز آمادگی سرمایه‌گذاری در قرقیزستان وجود دارد. این همکاری می‌تواند شامل؛ کشت محصولات مورد نیاز، پرورش ماهی قزل‌آلا و تولید مشترک برای صادرات باشد. ایران در قزاقستان نیز تجربه موفقی در کشت فراسرزمینی توسط کشاورزان ایرانی دارد.

استاندار خراسان رضوی افزود: یکی از ظرفیت‌های ارزشمند قرقیزستان، طبیعت بکر و دست‌نخورده آن است که می‌تواند با همکاری حوزه گردشگری ایران به برگزاری تورهای اکوتوریسم و گردشگری طبیعی در مراتع و کوهستان‌ها منجر شود.

وی با اشاره به توانمندی ایران در ساخت ماشین‌آلات و ادوات کشاورزی گفت: امکان سرمایه‌گذاری مشترک و صادرات تجهیزات مورد نیاز کشاورزی به قرقیزستان وجود دارد. ایران در سال‌های اخیر شرایط دشواری را در زمینه منابع آبی تجربه کرده است از این رو تجربه ارزشمندی در زمینه سازگاری با کم‌آبی و مقابله با خشکسالی دارد. این تجربیات می‌تواند به ارتقای بهره‌وری در حوزه آب قرقیزستان کمک کند.

وی خاطرنشان کرد: مسیرهایی که در ایران در مدیریت آب طی شد، گاه با خطاهایی همراه بود و امیدواریم این اشتباهات در قرقیزستان تکرار نشود تا شرایط بهتری برای آینده این کشور رقم بخورد، در زمینه کشت فراسرزمینی بیشترین نیاز ایران مربوط به غلات از جمله گندم، جو و دانه‌های روغنی است تا بتوان روغن خام و خوراک دام تأمین کرد.

استاندار خراسان رضوی گفت: همچنین ایران سالانه حدود ۲۰ میلیون تن کالاهای اساسی شامل گندم، جو، ذرت و دانه‌های روغنی وارد می‌کند که رقم قابل توجهی است و تلاش می‌شود این نیاز از کشورهای همسایه، از جمله قرقیزستان، تأمین شود تا وابستگی به کشورهای دور کاهش یابد.

مظفری اضافه کرد: در زمینه پنبه و پنبه‌دانه نیز با توجه به ظرفیت قرقیزستان، می‌توان مذاکراتی برای واردات این محصولات انجام داد.

وی همچنین تولید گیاهان دارویی را از دیگر زمینه‌های همکاری بین ایران و قرقیزستان دانست و گفت: ایران در این حوزه اقدامات گسترده‌ای انجام داده و آمادگی دارد تجربیات خود را منتقل کند. مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی خراسان رضوی در حوزه کشاورزی فعالیت‌های مؤثری داشته‌اند. بذرهای اصلاح‌شده در گونه‌های مختلف گیاهی نیز از دستاوردهای این مراکز است و می‌توان آنها را حتی به‌صورت آزمایشی در اختیار کشور قرقیزستان قرار داد تا زمینه همکاری علمی و تحقیقاتی در این حوزه نیز فراهم شود.

استاندار خراسان رضوی: آماده تامین کالاهای اساسی از کشورهای اطراف هستیم

اعلام آمادگی قرقیزستان برای صادرات محصولات کشاورزی و فرآوری شده به ایران

قائم‌مقام وزیر کشاورزی قرقیزستان در دیدار با استاندار خراسان رضوی اظهار کرد: ما نیز به‌دنبال توسعه بخش گلخانه‌ها هستیم و هر سال در حال گسترش است. امیدواریم روابط دوستانه و سازنده میان دو کشور همچنان به خوبی پیش برود. در حال حاضر از قرقیزستان به ایران محصولاتی چون گوشت، حبوبات و برخی تولیدات کشاورزی دیگر صادر می‌شود.

جان‌بیک کریم‌علی‌اف افزود: در استان تالاس بیش از سایر استان‌ها لوبیا کشت می‌شود و محصولات کشاورزی باکیفیتی در این منطقه تولید می‌شود که امروز به ترکیه و ایران نیز پیشنهاد صادرات آن را داریم. هم‌اکنون گوشت گوسفند معمولاً تا سن یک‌سالگی دام از قرقیزستان صادر می‌شود و شرکت‌های متعددی از کشورهای مختلف خریدار آن هستند.

قائم مقام وزیر کشاورزی قرقیزستان خاطرنشان کرد: ما یادداشتی به سفارت خود در جمهوری اسلامی ایران ارسال کرده‌ایم و در آن اولویت‌های صادراتی خود را مشخص کرده‌ایم. بر این اساس، قرقیزستان آمادگی دارد محصولات کشاورزی و فرآوری‌شده خود را به ایران صادر کند.

وی اظهار کرد: مهم‌تر از همه اینکه محصولات ما از نظر طبیعی از کیفیت بسیار بالایی برخوردارند. عسل، گوشت گاو، گوسفند و حتی گوشت اسب را با کیفیت ممتاز تولید می‌کنیم و در محصولات فرآوری‌شده نیز می‌توانیم کمپوست‌ها را به ایران پیشنهاد دهیم.

وی ادامه داد: در زمینه سوپرجاذب‌هایی که در ایران تولید می‌شود، تحقیقاتی در قرقیزستان انجام شده که نتایج بسیار مثبتی به همراه داشته است. در سال‌های اخیر ما نیز با مشکل کم‌آبی مواجهیم و منابع آب کشور رو به کاهش است؛ ازاین‌رو ناگزیر به راه‌اندازی سیستم‌های آبرسانی قطره‌ای و استفاده از آب بارانیم. ایران در این بخش دستاوردهای بسیار خوبی دارد و پیشنهاد می‌کنیم شرکت‌های ایرانی در قرقیزستان ثبت شده یا خطوط تولید خود را در این کشور راه‌اندازی کنند.

کریم‌علی‌اف گفت: خوشحالیم که می‌توانیم بخشی از محصولات خود را به ایران صادر کنیم. در صورتی که شرکت‌های ایرانی از پیش سفارش دهند، ما آمادگی داریم سطح تولید خود را افزایش داده و از این طریق گردش کالای بین دو کشور را گسترش دهیم.

وی افزود: تبادل تجربه، نیروی انسانی و متخصصان میان دو کشور اهمیت زیادی دارد. ما نیازمند همکاری نزدیک با ایران هستیم تا کارکنان ما با نیازها، معیارها و خواسته‌های طرف ایرانی آشنا شوند و بتوانند محصولات را بر اساس آن آماده و تنظیم کنند. در حال حاضر همکاری‌هایی در این زمینه با شرکت‌های ایرانی آغاز شده، هرچند هنوز در حجم محدودی است.

وی با تأکید بر اهمیت همکاری در حوزه آبرسانی قطره‌ای گفت: ما علاقه‌مند به بهره‌گیری از تجربه ایران در این زمینه هستیم، زیرا استفاده از سیستم‌های آبرسانی قطره‌ای و جمع‌آوری آب باران از اولویت‌های کشور ما به‌شمار می‌رود. این روش‌ها باعث صرفه‌جویی در مصرف آب و افزایش میزان برداشت محصولات می‌شود.

قائم‌مقام وزیر کشاورزی قرقیزستان اعلام کرد: ما برای همکاری در کشت فراسرزمینی با ایران آمادگی کامل داریم. در حال حاضر ۶۱۴ هزار هکتار زمین در اختیار داریم که می‌توانیم آن را برای همکاری با ایران اختصاص دهیم، این همکاری می‌تواند به‌صورت مشترک یا از طریق واگذاری زمین‌ها با شرایط خاص انجام شود.

وی بیان کرد: تنها درخواست ما این است که در این زمین‌ها از منابع آبی به‌صورت بهینه استفاده شود و سیستم آبرسانی قطره‌ای به‌کار گرفته شود. همچنین آمادگی داریم زمین‌های جداگانه‌ای را برای کشت محصولات روغنی در اختیار ایران قرار دهیم تا از تجربه‌های این کشور در این زمینه بهره‌مند شویم، اطلاعات مربوط به نحوه و شرایط واگذاری زمین برای کشت فراسرزمینی به ایران ارسال خواهد شد تا جزئیات مناطق و حجم زمین‌های قابل واگذاری مشخص شود.

کریم‌علی‌اف با اشاره به وضعیت کشت پنبه در قرقیزستان گفت: متأسفانه سطح زیر کشت پنبه در کشور کاهش یافته است، اما در صورت درخواست ایران، می‌توان با هماهنگی مالکان زمین‌ها و مزارع، سطح کشت پنبه را افزایش داد.

وی افزود: چندی پیش در چارچوب نشست سازمان همکاری شانگهای، دیداری با وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی ایران داشتیم که در آن درباره موضوعات مرتبط با آبرسانی قطره‌ای، استفاده از آب باران و گیاهان دارویی گفت‌وگو شد. همچنین پیش‌تر نیز با یکی از شرکت‌های ایرانی در بخش آبرسانی دیداری داشتیم و درباره همکاری‌های فنی گفت‌وگو کردیم.

وی تأکید کرد: تأسیس شرکت‌های مشترک در حوزه صنعتی به‌ویژه در زمینه پاکسازی، فرآوری و بسته‌بندی محصولات کشاورزی برای قرقیزستان اهمیت زیادی دارد. ایران در این بخش دستاوردهای ارزشمندی دارد و می‌توانیم از تجربیات آن بهره ببریم. همچنین همکاری در زمینه استفاده مشترک از منابع آب و زمین از اولویت‌های ما است.

قائم‌مقام وزیر کشاورزی قرقیزستان در پایان اظهار داشت: ما آماده‌ایم تا تفاهم‌نامه‌ای مشترک میان وزارت کشاورزی قرقیزستان و استان خراسان رضوی در زمینه کشاورزی، بهره‌وری آب و صنایع مرتبط تنظیم و امضا کنیم تا همکاری‌های دو کشور در مسیر توسعه و پیشرفت بیشتر قرار گیرد.

استاندار خراسان رضوی: آماده تامین کالاهای اساسی از کشورهای اطراف هستیم

بهره گیری از فناوری های جدید در بخش کشاورزی، زمینه‌ای مهم در روابط ۲ کشور

سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری قرقیزستان نیز در این نشست گفت: زمینه‌های فراوانی برای همکاری میان ایران و قرقیزستان در بخش کشاورزی وجود دارد، از جمله در حوزه کشاورزی مشترک و تجارت محصولات کشاورزی.

غلامحسین یادگاری افزود: حال حاضر در بخش تجارت کشاورزی، محصولات قرقیزستان از جمله پنبه، خشکبار و برخی دیگر از تولیدات باکیفیت این کشور به ایران وارد می‌شود و همچنین مقدار کمی گوشت نیز در فهرست واردات قرار دارد.

وی افزود: از ظرفیت‌های بالای استان خراسان رضوی به عنوان یکی از بزرگ‌ترین استان‌های ایران می‌توان برای تسریع همکاری‌های اقتصادی و کشاورزی میان دو کشور بهره گرفت. این استان به دلیل موقعیت جغرافیایی خاص خود و هم‌مرزی با کشورهای آسیای مرکزی، نقش مهمی در تسهیل مبادلات دارد و موجب کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و در نتیجه کاهش قیمت تمام‌شده کالاهای مبادله‌شده می‌شود.

وی با اشاره به اهمیت استفاده از فناوری‌های نوین در صنعت کشاورزی گفت: یکی از زمینه‌های مهم همکاری میان ایران و قرقیزستان، بهره‌گیری از تکنولوژی‌های جدید در بخش کشاورزی است. این همکاری‌ها نه‌تنها در جهت منافع کشاورزی ایران خواهد بود، بلکه می‌تواند در ارتقای بهره‌وری و توسعه کشاورزی قرقیزستان نیز نقش مؤثری ایفا کند. هدف ما ایجاد هم‌افزایی میان دو کشور در این حوزه است.

یادگاری خاطرنشان کرد: علاوه بر این، فناوری‌ها و فرآورده‌های متنوعی در ایران وجود دارد که می‌تواند در صنعت کشاورزی قرقیزستان مورد استفاده قرار گیرد. به عنوان نمونه، یکی از ظرفیت‌های ارزشمند قرقیزستان تولید گردو با کیفیت بالا است.

سفیر جمهوری اسلامی ایران در قرقیزستان در بخش دیگری از سخنان خود افزود: جمهوری اسلامی ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا است و در حال حاضر موافقت‌نامه تجارت آزاد با این اتحادیه را نیز امضا کرده است. بر اساس این موافقت‌نامه عمده اقلام کالایی مشمول تعرفه صفر شده‌اند که شامل محصولات کشاورزی و فرآورده‌های دارویی و مرتبط با کشاورزی است. استفاده از ظرفیت این موافقت‌نامه می‌تواند به گسترش تجارت و همکاری اقتصادی میان ایران و قرقیزستان کمک قابل‌توجهی کند.

وی تأکید کرد: توصیه من به شرکت‌های ایرانی این است که از ظرفیت قرقیزستان به عنوان عضو اصلی اتحادیه اقتصادی اوراسیا برای معرفی و صادرات محصولات خود به کل کشورهای عضو این اتحادیه بهره‌برداری کنند. علاوه بر این، قرقیزستان دارای توافق‌نامه‌هایی با اتحادیه اروپا است که می‌تواند فرصت ارزشمندی برای تولید مشترک و دسترسی به بازارهای اروپایی فراهم آورد.

یادگاری خاطرنشان کرد: همکاری و هم‌افزایی میان شرکت‌های ایرانی و قرقیزی می‌تواند فراتر از سطح دو کشور گسترش یابد و بازارهای وسیع‌تری از جمله بازارهای اوراسیا و اروپا را هدف قرار دهد. این امر نه‌تنها موجب تقویت روابط اقتصادی و کشاورزی میان تهران و بیشکک خواهد شد، بلکه زمینه‌ساز توسعه صادرات، انتقال دانش فنی و افزایش تعاملات منطقه‌ای نیز خواهد بود.

الگوی موفق کشت انواع محصولات زراعی ایران برای قرقیزستان

رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی نیز در این نشست اظهار کرد: اشتراکات دو کشور در ارزش‌های اسلامی، درک مشترک از اهمیت طبیعت و نگاه ویژه به بخش کشاورزی، پایه‌ای محکم برای گسترش همکاری‌های برد-برد میان ایران و قرقیزستان است.

مجید جعفری با اشاره به اهمیت حفظ منابع آبی به عنوان سرمایه‌ای برای آینده افزود: ما آمادگی داریم تجربیات خود را در حوزه‌های مختلف، از جمله آبیاری نوین، آبیاری هوشمند و به‌ویژه آبیاری زیرسطحی در اختیار کشور قرقیزستان قرار دهیم. به‌نظر می‌رسد روش آبیاری زیرسطحی با توجه به شرایط اقلیمی قرقیزستان بسیار مفید و کاربردی خواهد بود.

استاندار خراسان رضوی از ۲۰ آبانماه در راس هیاتی به کشور قرقیزستان سفر کرده است و دیدارهایی با روسای آن کشور برای توسعه روابط اقتصادی داشته است.