شناسهٔ خبر: 75792382 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آنا | لینک خبر

پاکستان در وضعیت جنگی؛ تهدیدات مرزی به قلب اسلام‌آباد رسید

پس از انفجار انتحاری خونین در دادگاه منطقه‌ای اسلام‌آباد و حمله هم‌زمان به دانشکده افسری وانه در وزیرستان جنوبی، دولت پاکستان رسما برای کشور وضعیت جنگی اعلام کرد. در این میان، کابل به ارسال «پیام جنگ» متهم شده و هم‌زمان، انگشت اتهام اسلام‌آباد به سوی دهلی‌نو هم نشانه گرفته شده است. این در حالی است که طالبان افغانستان هر دو حمله را محکوم کرده و خود را بی‌تقصیر می‌داند. این تحولات، نگرانی‌های امنیتی و دفاعی در سطح ملی و منطقه‌ای را به اوج رسانده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری آنا، اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، دیروز صحنه انفجاری شد که نشان داد تهدید تروریسم دیگر محدود به مرز‌ها نیست؛ جنگی که سال‌ها در مناطق دورافتاده و مرزی جریان داشت، حالا به قلب حکومت و مراکز حساس کشیده شده است. انفجار انتحاری مقابل دادگاه منطقه‌ای اسلام‌آباد، جان دست‌کم ۱۲ نفر را گرفت و بیش از ۳۰ زخمی بر جای گذاشت، هم‌زمان با حمله به دانشکده افسری وانه در وزیرستان جنوبی، امنیت ملی پاکستان را با چالش بی‌سابقه‌ای مواجه کرده است.

در چنین شرایطی، وزیر دفاع پاکستان کشاندن این نبرد تا پایتخت را «پیامی از کابل» دانست، نخست‌وزیر شهباز شریف نقش هند و گروه‌های مسلح را برجسته کرد، و طالبان افغانستان هر دو حمله را محکوم نمودند؛ مجموعه‌ای از تحولات که نه تنها امنیت داخلی، بلکه توازن دفاعی و ثبات منطقه‌ای جنوب آسیا را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. اکنون پاکستان رسماً در وضعیت جنگی قرار گرفته و چشم‌انداز امنیتی این کشور و همسایگانش وارد مرحله‌ای بحرانی و تعیین‌کننده شده است.

 انفجار اسلام‌آباد و افزایش تلفات

سخنگوی بیمارستان علوم پزشکی پاکستان اعلام کرد تلفات انفجار امروز مقابل ساختمان دادگاه منطقه‌ای اسلام‌آباد به دست‌کم ۱۲ کشته و بیش از ۳۰ زخمی افزایش یافته است.

وزارت کشور و مقامات رسمی پاکستان نیز ماهیت انتحاری این حمله را تأیید کردند. محسن نقوی، وزیر کشور پاکستان، گفت مهاجم ابتدا تلاش کرده وارد دادگاه شود و پس از ناکامی خودروی پلیس را هدف گرفت. تصاویر دوربین‌های مداربسته نشان می‌دهد بمب‌گذار از زوایای مختلف به دنبال ورود بود.

تدابیر امنیتی در اطراف دادگاه‌ها و ساختمان‌های حساس اسلام‌آباد تشدید شده و نیرو‌های انتظامی، ارتش و رنجرز برای تأمین امنیت مستقر شده‌اند.

 واکنش وزیر دفاع پاکستان

خواجه آصف، وزیر دفاع پاکستان، در شبکه «ایکس» نوشت: ما در وضعیت جنگی قرار داریم. اگر کسی تصور می‌کند ارتش پاکستان فقط در مرز‌های افغانستان یا در نواحی دورافتاده بلوچستان در حال جنگ است، انفجار امروز در دادگاه اسلام‌آباد هشدار جدی است که این جنگ مربوط به تمام پاکستان است؛ جنگی که ارتش هر روز قربانی می‌دهد و احساس امنیت را برای مردم کشور حفظ می‌کند.

آصف افزود که انتظار نتیجه مثبت از گفت‌و‌گو با طالبان «بیهوده» است و ادامه داد: حاکمان کابل می‌توانند تروریسم در پاکستان را متوقف کنند، اما کشاندن این جنگ تا اسلام‌آباد، پیامی از سوی کابل است؛ پیامی که پاکستان توان پاسخ‌دادن قاطعانه به آن را دارد.

وی همچنین تهدید کرد که اقدام نظامی در خاک افغانستان دور از ذهن نیست و اعلام کرد شواهد دخالت طالبان افغان را به کشور‌های میانجی‌گر مانند قطر و ترکیه ارائه خواهند داد.

محکومیت طالبان و واکنش تحلیلگران

وزارت خارجه طالبان افغانستان حمله انتحاری اسلام‌آباد و حمله به دانشکده افسری وانه را محکوم کرد. رحمت‌الله نجیب، معاون اداری وزارت کشور حکومت طالبان، تأکید کرد که صدور فتوا درباره مشروع یا غیرمشروع بودن جنگ در پاکستان به اختیار هیئت طالبان نیست و دارالافتاء به صورت مستقل و بر اساس احکام شرعی فتوا صادر می‌کند.

<div id="video-display-embed-code_1032391"><script type="text/JavaScript" src="https://ana.ir/fa/news/play/embed/1011425/1032391?width=400&height=300"></script></div>

در مقابل، تحلیلگر سرشناس پاکستانی، حامد میر، سیاست‌های اسلام‌آباد در قبال طالبان افغانستان را مورد انتقاد قرار داد و گفت: نسبت دادن "ناسپاسی" به طالبان بی‌اساس است و پاکستان باید مسئولیت اقدامات گذشته خود را بپذیرد. اسلام‌آباد عبدالسلام ضعیف را به آمریکایی‌ها تحویل داد و عبدالغنی برادر را نزدیک به ۹ سال در زندان خود نگه داشت.

میر افزود که این اقدامات اگرچه در راستای منافع ملی بود، اما اکنون پاکستان بدون نگاه به کارنامه خود، طالبان را متهم به ناسپاسی می‌کند.

 واکنش نخست‌وزیر و اتهامات علیه هند

شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، عامل حملات اسلام‌آباد و وزیرستان جنوبی را «فتنه الخوارج» (تی‌تی‌پی) معرفی کرد و اعلام کرد این عملیات‌ها از خاک افغانستان و با حمایت هند انجام شده است. وی تاکید کرد که جهان باید اقدامات هند را محکوم کند و عاملان حملات مجازات خواهند شد.


 عملیات امنیتی و تخریب مخفیگاه‌ها

نیرو‌های امنیتی پاکستان مخفیگاه یک عضو تحریک طالبان پاکستان در منطقه منگاک، شهرستان کرُم، ایالت خیبرپختونخوا را با عملیات تخریب کنترل‌شده ویران کردند. چندین مخفیگاه و خانه دیگر اعضای این گروه نیز صبح امروز با انفجار‌های کنترل‌شده منهدم شد.

<div id="video-display-embed-code_1032388"><script type="text/JavaScript" src="https://ana.ir/fa/news/play/embed/1011425/1032388?width=400&height=300"></script></div>


این اقدامات بخشی از تلاش اسلام‌آباد برای جلوگیری از گسترش فعالیت‌های تروریستی و تهدید امنیت داخلی کشور است.

 بحران سیاسی داخلی و اصلاحات پارلمانی

پارلمان پاکستان اصلاحیه‌ای را برای افزایش اختیارات فرمانده ارتش، عاصم منیر، به رأی گذاشته است. طبق این اصلاحیه، فرمانده ارتش به مقام «رئیس نیرو‌های دفاعی» ارتقا می‌یابد، کنترل کامل ارتش، نیروی هوایی و دریایی را خواهد داشت و از پیگرد قانونی مصون می‌شود.


دیوان عالی پاکستان دیگر به‌عنوان نهاد بالادست قضایی عمل نمی‌کند و پرونده‌های حساس سیاسی به دادگاه فدرال قانون اساسی منتقل می‌شوند که قضات آن توسط دولت منصوب خواهند شد. منتقدان هشدار داده‌اند که این اصلاحات استقلال قوه قضائیه و توانایی نظارت بر عملکرد حکومت و ارتش را به شدت کاهش می‌دهد.

 حمله به دانشکده افسری و ویدیو‌های میدانی

رسانه‌های پاکستانی تصاویری منتشر کردند که اجساد چهار جنگجوی مسلح را نشان می‌دهد که روز دوشنبه وارد دانشکده افسری وانه شده بودند و پس از عملیات ارتش و تخلیه بیش از ۵۰۰ دانشجو، از بین رفتند. فیلم‌های منتشر شده حمله انتحاری در ورودی دانشکده افسری نیز منتشر شده و تاکنون بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها داشته است.

 تحلیل امنیتی-دفاعی

۱. پیامد داخلی: انفجار اسلام‌آباد و حملات همزمان نشان می‌دهد تهدیدات تروریستی دیگر محدود به مرز‌ها نیست و قلب پایتخت نیز در معرض حمله است. اقدامات فوری ارتش و نیرو‌های امنیتی برای مقابله با تهدیدات ضروری است.

۲. پیامد منطقه‌ای: اتهامات علیه کابل و هند می‌تواند تنش‌های امنیتی در جنوب آسیا را تشدید کند و احتمال اقدامات نظامی محدود یا گسترده در خاک افغانستان را افزایش دهد.

۳. نقش طالبان و تی‌تی‌پی: تعامل پیچیده پاکستان با طالبان و عدم کنترل کامل بر گروه‌های مسلح، روابط دو کشور را بحرانی کرده و نشان می‌دهد که پاسخ نظامی تنها بخشی از معادله امنیتی است.

۴. پیامد سیاسی: اصلاحات پارلمانی اخیر تمرکز قدرت در ارتش را افزایش داده و بحران امنیتی را با تحولات ساختاری سیاسی پیوند زده است.

به گزارش آنا، پاکستان وارد مرحله‌ای حساس و بحرانی شده است؛ مرحله‌ای که هم تهدیدات داخلی و هم تهدیدات منطقه‌ای را شامل می‌شود. انفجار اسلام‌آباد، حمله به وزیرستان، تمرکز اختیارات نظامی و تحولات سیاسی داخلی همگی نشان می‌دهند که اسلام‌آباد اکنون در وضعیت «جنگی» قرار دارد و امنیت ملی و منطقه‌ای این کشور در معرض چالش جدی است.

انتهای پیام/