شناسهٔ خبر: 75738565 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: دانشجو | لینک خبر

از تهدید تا تولید؛ ضایعات کشاورزی به مواد صنعتی و زیستی تبدیل می‌شوند

در نشست خبری امروز در دانشکده فنی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی، عضو هیئت علمی این دانشگاه و عضو هیئت‌مدیره یک شرکت دانش‌بنیان، از پایان موفقیت‌آمیز پروژه‌ای ملی در حوزه تبدیل ضایعات کشاورزی به مواد با ارزش افزوده خبر داد و گفت این طرح، ضمن حفظ محیط زیست، در صنایع مختلف از فولاد تا پزشکی کاربرد دارد.

صاحب‌خبر -
از تهدید تا تولید؛ ضایعات کشاورزی به مواد صنعتی و زیستی تبدیل می‌شوند

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در نشست خبری امروز در دانشکده فنی شهید عباسپور دانشگاه شهید بهشتی، بیژن یگانه عضو هیئت علمی دانشگاه و عضو هیئت‌مدیره یک شرکت دانش‌بنیان فعال در حوزه فناوری‌های زیست‌محیطی، با اشاره به سابقه همکاری با رسانه‌ها و نهاد‌های علمی گفت: «بسیار خوشحالیم که امروز در جمع اصحاب رسانه هستیم و از طرحی رونمایی می‌کنیم که می‌تواند در حوزه صنعت و حفاظت از محیط زیست نقش مؤثری ایفا کند. این پروژه حاصل چند سال تلاش علمی و صنعتی است و به‌زودی شاهد نتایج ملموس آن در سطح کشور خواهیم بود.»

یگانه در تشریح روند شکل‌گیری این طرح توضیح داد: «ایده اولیه پروژه به سال ۱۳۹۷ و پژوهشی در دانشکده عمران بازمی‌گردد. این طرح با هدف مدیریت ضایعات کشاورزی و جلوگیری از انباشت بی‌رویه آنها بر سطح زمین آغاز شد؛ موضوعی که در صورت بی‌توجهی، می‌تواند از منظر زیست‌محیطی و بی‌هوازی مشکلات زیادی ایجاد کند. در همین راستا و بر اساس سیاست‌های ابلاغی کشور، سازمان حفاظت محیط زیست و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از سال ۱۴۰۰ این طرح را به‌عنوان یک پروژه ملی حمایت کردند.»

وی با اشاره به سخنان سال گذشته خانم دکتر انصاری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در مجلس شورای اسلامی، گفت: «ایشان بر لزوم ساماندهی ضایعات کشاورزی و استفاده از فناوری‌های نو برای کاهش اثرات منفی آنها تأکید کردند. این رویکرد مبنای اجرای پروژه ما شد تا بتوانیم فناوری تبدیل این پسماند‌ها را به شکلی بومی و سازگار با شرایط کشور توسعه دهیم.»

یگانه افزود: «این ضایعات به کمک فناوری ما به موادی تبدیل می‌شوند که کاربرد‌های متنوعی در صنایع مختلف دارند؛ از صنعت فولاد گرفته تا کشاورزی، پزشکی و حتی تولید مکمل‌های خوراک دام. مستندات علمی و مقالات منتشرشده در این زمینه نیز گویای ظرفیت بالای این فناوری است.»

عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: «در این پروژه تلاش کردیم فناوری را کالیبره و بومی‌سازی کنیم تا با سیاست‌های ملی و الزامات زیست‌محیطی کشور هماهنگ باشد. وزارت جهاد کشاورزی نیز در این زمینه تکالیف مشخصی بر عهده دارد و همکاری دستگاه‌ها برای توسعه صنعتی این طرح بسیار حیاتی است.»

وی با بیان اینکه نخستین نمونه صنعتی این فناوری در سال ۱۴۰۲ ساخته شد، گفت: «با حمایت سازمان حفاظت محیط زیست و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، توانستیم نمونه اولیه را با موفقیت به پایان برسانیم و نتایج آزمایشگاهی و اجرایی آن بسیار مطلوب بوده است. این پروژه از نظر علمی و صنعتی ارزش بالایی دارد و خوشبختانه در مدت کوتاهی به پیشرفت قابل توجهی رسید.»

یگانه با اشاره به بازدید مسئولان از محل ساخت این پروژه اظهار داشت: «در مردادماه و پس از شرایط خاص ناشی از جنگ ۱۲ روزه، فضای منفی در کشور حاکم بود، اما حضور و حمایت مستقیم مسئولان در بازدید از سایت پروژه بسیار دلگرم‌کننده بود. ایشان ضمن بازدید از نمونه‌های ساخته‌شده، رهنمود‌های ارزشمندی ارائه کردند و قول حمایت برای توسعه پروژه در سطح ملی دادند.»

وی در پایان ضمن قدردانی از مسئولان دانشگاه شهید بهشتی و سازمان محیط زیست گفت: «با حمایت‌های صورت‌گرفته، فضایی در مرکز فناوری برای توسعه این طرح و پروژه‌های مشابه فراهم شده است تا مسیر تجاری‌سازی و صنعتی شدن این دستاورد‌ها تسهیل شود. امیدواریم نتایج این تلاش‌ها در آینده نزدیک به‌صورت عملی در خدمت صنعت و محیط زیست کشور قرار گیرد.»