شناسهٔ خبر: 75452426 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

وام‌های صندوق بین‌المللی پول، عامل تشدید بحران اقتصادی در آفریقا

کشورهای آفریقایی با چالش‌هایی مربوط به بدهی قابل توجه به صندوق بین‌المللی پول (IMF) روبرو هستند که توسعه بلندمدت و ثبات اقتصادی آنها را به خطر می‌اندازد.

صاحب‌خبر -

در حالی که وام‌های صندوق بین‌المللی پول عموما به عنوان راه نجات مالی تلقی می‌شوند، شرایط آنها نیز با هزینه‌های بالا همراه است.

به گزارش ایسنا، در برخی از کشورهای آفریقایی، برنامه‌های صندوق بین‌المللی پول دولت‌ها را مجبور کرده است اقدامات ریاضتی مانند کاهش یارانه‌ها، افزایش مالیات و کاهش بودجه بخش دولتی را اعمال کنند که همگی پیامدهای جدی اقتصادی و اجتماعی داشته‌اند.

تورم و کاهش ارزش پول ملی 

با افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی، بازپرداخت بدهی‌های صندوق بین‌المللی پول گران‌تر می‌شود. در نتیجه، بسیاری از کشورهای آفریقایی اکنون باید بخش قابل توجهی از درآمد ملی خود را به جای سرمایه‌گذاری در بخش‌های ضروری مانند مراقبت‌های بهداشتی، آموزش و زیرساخت‌ها، به بازپرداخت بدهی اختصاص دهند.

وابستگی روزافزون به تامین مالی صندوق بین‌المللی پول، نگرانی‌هایی را در مورد حاکمیت اقتصادی آفریقا ایجاد کرده است. منتقدان ادعا می‌کنند که شرایط مرتبط با این وام‌ها، اغلب نظم اقتصادی را بر رشد و توسعه انسانی ترجیح می‌دهد. در بسیاری از موارد، پیشنهادهای صندوق بین‌المللی پول مانع از توانایی دولت‌ها در پیگیری سیاست‌های مردم‌محور یا مشارکت در ابتکارهای بلندمدتی شده است که صنعتی‌سازی و رشد اشتغال را ارتقا می‌دهد.

تنزل رتبه اعتباری

بعلاوه، در حالیکه کشورها برای بازپرداخت بدهی‌ها سخت تلاش می‌کنند، اعتماد سرمایه‌گذاران رنگ می‌بازد. رتبه اعتبار مالی این کشورهای تنزل می‌یابد، نرخ بهره افزایش می‌یابد و دسترسی به بازارهای سرمایه خارجی دشوارتر می‌شود و کشورها را در چرخه معیوب بدهی و وابستگی گرفتار می‌کند.

اخیرا کریستالینا جورجیوا، مدیر عامل صندوق بین‌المللی پول، اعلام کرد که این وام‌دهنده، تیمی را برای شروع مذاکره در مورد بسته حمایت مالی جدید به سنگال اعزام خواهد کرد. این اقدام پس از حل چالش‌های قبلی مربوط به شفافیت بدهی در این کشور انجام می‌شود.

در چشم‌انداز اقتصادی منطقه‌ای ۲۰۲۵ صندوق بین‌المللی پول هشدار داده شده که چندین دولت جنوب صحرای آفریقا، به طور فزاینده‌ای در حال استقراض داخلی با هزینه‌های فزاینده هستند که ممکن است سرمایه‌گذاری خصوصی را از بین ببرد و سیستم‌های بانکی را تحت فشار قرار دهد.

بدهکارترین کشورهای آفریقایی به صندوق بین‌المللی پول تا اکتبر ۲۰۲۵

۱- مصر: ۶.۸۹ میلیارد دلار

۲- ساحل عاج: ۳.۱۰ میلیارد دلار

۳- کنیا: ‌۳.۰۱ میلیارد دلار

۴- آنگولا: ۲.۶۶ میلیارد دلار

۵- غنا: ۲.۵۹ میلیارد دلار

۶- جمهوری دموکراتیک کنگو: ۱.۹۵ میلیارد دلار

۷- اتیوپی: ۱.۵۹ میلیارد دلار

۸- تانزانیا: ۱.۳۳ میلیارد دلار

۹- کامرون: ۱.۲۴ میلیارد دلار

۱۰- زامبیا: ۱.۱۳ میلیارد دلار