شناسهٔ خبر: 75242661 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

دولت و دلالان کشاورزی کردستان را به چالش کشیده‌اند

به گفته یکی از کشاورزان نبود سازوکار رسمی برای تعیین قیمت و تضمین خرید، سبب شده است دلالان کنترل بازار را در دست بگیرند و قیمت‌ها را به طور دلخواه تعیین کنند.

صاحب‌خبر -

اطلاعات نوشت: استان کردستان به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید سیب‌زمینی شناخته می‌شود  اما چالش‌هایی نظیر نبود حمایت‌های لازم و فعالیت دلالان،کشاورزان را همواره دچار ضرر مالی می کند.

کردستان با دارا بودن شرایط اقلیمی مناسب، خاک حاصلخیز، منابع آبی نسبتاً مطلوب و تجربه بالای کشاورزان، یکی از قطب‌های مهم تولید سیب‌زمینی در کشور به‌شمار می‌رود.

شهرستان‌های قروه و دهگلان، به‌ویژه روستاهای اطراف این مناطق، هر ساله میزبان برداشت محصولی هستند که به اذعان کارشناسان، کیفیت بالایی دارد و حتی تا ۱۰تن بیشتر از میانگین کشوری در هر هکتار محصول می‌دهد.

اما این موفقیت‌ها روی کاغذ، در واقعیت چندان شیرین نیست، وقتی پای صحبت سیب‌زمینی‌کاران به میان می‌آید، حرف از رنج‌هایی است که در طول سال متحمل می‌شوند، بی‌آن که بازدهی اقتصادی مناسبی داشته باشند.

تولید انبوه این محصول در استان فرصت و ظرفیتی است که می‌توان با برنامه‌ریزی بهتر در جهت محصولات فرآوری شده و با کمک صنایع تبدیلی از آن درآمد قابل توجهی برای مردم استان و گامی در راستای اشتغال‌زایی استان را فراهم کرد.

نگرانی کشاورزان از فعالیت دلالان

یکی از کشاورزان کردستانی درباره مشکلات پیش روی سیب‌زمینی کاران استان می‌گوید: سیب‌زمینی‌کاران کردستانی یکی از اصلی‌ترین تولیدکنندگان این محصول در کشور هستند، اما در سال‌های اخیر مشکلات متعددی، از جمله نبود حمایت‌های لازم و وجود دلالان پرقدرت، معیشت آن ها را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

وی می افزاید: نبود سازوکار رسمی برای تعیین قیمت و تضمین خرید، سبب شده است دلالان کنترل بازار را در دست بگیرند و قیمت‌ها را به طور دلخواه تعیین کنند.

وی تاکید می کند: این شرایط موجب شده است بسیاری از کشاورزان محصول خود را به قیمتی بسیار پایین‌تر از هزینه تولید بفروشند یا مجبور شوند برای جلوگیری از ضرر بیشتر، محصول را در انبار نگهداری کنند که اغلب منجر به خرابی محصول می‌شود.

برداشت قابل‌توجه اما درآمد ناکافی

همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان درباره این محصول استراتژیک می گوید:   کردستان به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید سیب‌زمینی در کشور، سالانه بیش از ۳۵۰هزار تن از این محصول استراتژیک را تولید می‌کند، اما کشاورزان این استان با مشکلاتی نظیر کمبود صنایع تبدیلی، فقدان زیرساخت‌های سردخانه‌ای کافی و تخصیص ناکافی منابع آبی مواجهند که مانع از بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌ها و درآمدزایی مطلوب از این محصول شده است.

سعدی نقشبندی تاکید می کند: این استان با سطح زیر کشت ۸۷۴۰ هکتار در سال زراعی جاری، به یکی از استان‌های پیشرو در تولید سیب‌زمینی بدل شده است و طبق آمارهای رسمی، تولید این محصول در استان بین ۳۳۰تا ۳۵۰هزار تن در نوسان بوده و این حجم قابل توجه، کردستان را در جمع قطب‌های اصلی سیب‌زمینی کشور قرار داده است.

وی ضمن تأکید بر اهمیت این محصول می گوید: ۲۲درصد از تولید سیب‌زمینی استان در بازارهای داخلی مصرف و حدود ۶۶درصد از محصول مازاد بر نیاز استان به سایر استان‌ها و بازارهای صادراتی ارسال می‌شود.

نقشبندی   کمبود شدید صنایع تبدیلی   استان را یادآور می شود  و ادامه می دهد: اکنون فقط یک واحد صنایع تبدیلی فعال با ظرفیت حدود یک هزار تن در حوزه سیب‌زمینی داریم که این میزان بسیار ناچیز در برابر نیاز واقعی کردستان است.

اطلاعات نوشت: استان کردستان به‌عنوان یکی از قطب‌های تولید سیب‌زمینی شناخته می‌شود  اما چالش‌هایی نظیر نبود حمایت‌های لازم و فعالیت دلالان،کشاورزان را همواره دچار ضرر مالی می کند.

کردستان با دارا بودن شرایط اقلیمی مناسب، خاک حاصلخیز، منابع آبی نسبتاً مطلوب و تجربه بالای کشاورزان، یکی از قطب‌های مهم تولید سیب‌زمینی در کشور به‌شمار می‌رود.

شهرستان‌های قروه و دهگلان، به‌ویژه روستاهای اطراف این مناطق، هر ساله میزبان برداشت محصولی هستند که به اذعان کارشناسان، کیفیت بالایی دارد و حتی تا ۱۰تن بیشتر از میانگین کشوری در هر هکتار محصول می‌دهد.

اما این موفقیت‌ها روی کاغذ، در واقعیت چندان شیرین نیست، وقتی پای صحبت سیب‌زمینی‌کاران به میان می‌آید، حرف از رنج‌هایی است که در طول سال متحمل می‌شوند، بی‌آن که بازدهی اقتصادی مناسبی داشته باشند.

تولید انبوه این محصول در استان فرصت و ظرفیتی است که می‌توان با برنامه‌ریزی بهتر در جهت محصولات فرآوری شده و با کمک صنایع تبدیلی از آن درآمد قابل توجهی برای مردم استان و گامی در راستای اشتغال‌زایی استان را فراهم کرد.

نگرانی کشاورزان از فعالیت دلالان

یکی از کشاورزان کردستانی درباره مشکلات پیش روی سیب‌زمینی کاران استان می‌گوید: سیب‌زمینی‌کاران کردستانی یکی از اصلی‌ترین تولیدکنندگان این محصول در کشور هستند، اما در سال‌های اخیر مشکلات متعددی، از جمله نبود حمایت‌های لازم و وجود دلالان پرقدرت، معیشت آن ها را با چالش‌های جدی مواجه کرده است.

وی می افزاید: نبود سازوکار رسمی برای تعیین قیمت و تضمین خرید، سبب شده است دلالان کنترل بازار را در دست بگیرند و قیمت‌ها را به طور دلخواه تعیین کنند.

وی تاکید می کند: این شرایط موجب شده است بسیاری از کشاورزان محصول خود را به قیمتی بسیار پایین‌تر از هزینه تولید بفروشند یا مجبور شوند برای جلوگیری از ضرر بیشتر، محصول را در انبار نگهداری کنند که اغلب منجر به خرابی محصول می‌شود.

برداشت قابل‌توجه اما درآمد ناکافی

همچنین رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان درباره این محصول استراتژیک می گوید:   کردستان به عنوان یکی از قطب‌های اصلی تولید سیب‌زمینی در کشور، سالانه بیش از ۳۵۰هزار تن از این محصول استراتژیک را تولید می‌کند، اما کشاورزان این استان با مشکلاتی نظیر کمبود صنایع تبدیلی، فقدان زیرساخت‌های سردخانه‌ای کافی و تخصیص ناکافی منابع آبی مواجهند که مانع از بهره‌برداری کامل از ظرفیت‌ها و درآمدزایی مطلوب از این محصول شده است.

سعدی نقشبندی تاکید می کند: این استان با سطح زیر کشت ۸۷۴۰ هکتار در سال زراعی جاری، به یکی از استان‌های پیشرو در تولید سیب‌زمینی بدل شده است و طبق آمارهای رسمی، تولید این محصول در استان بین ۳۳۰تا ۳۵۰هزار تن در نوسان بوده و این حجم قابل توجه، کردستان را در جمع قطب‌های اصلی سیب‌زمینی کشور قرار داده است.

وی ضمن تأکید بر اهمیت این محصول می گوید: ۲۲درصد از تولید سیب‌زمینی استان در بازارهای داخلی مصرف و حدود ۶۶درصد از محصول مازاد بر نیاز استان به سایر استان‌ها و بازارهای صادراتی ارسال می‌شود.

نقشبندی   کمبود شدید صنایع تبدیلی   استان را یادآور می شود  و ادامه می دهد: اکنون فقط یک واحد صنایع تبدیلی فعال با ظرفیت حدود یک هزار تن در حوزه سیب‌زمینی داریم که این میزان بسیار ناچیز در برابر نیاز واقعی کردستان است.