شفقنا – یک مطالعه بینالمللی جدید نشان میدهد که هوش مصنوعی میتواند ایمنی مواد غذایی را متحول کرده و با شناسایی سموم پیش از رسیدن محصولات به بازار، سالانه جان میلیونها نفر را نجات دهد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، این پژوهش که توسط محققانی از دانشگاه استرالیای جنوبی انجام شده، نشان میدهد که ترکیب تصویربرداری فراطیفی (HSI) با یادگیری ماشینی، امکان شناسایی سموم مضر قارچی به نام «مایکوتوکسین» را فراهم میکند.
«مایکوتوکسین»ها مواد سمی تولیدشده توسط قارچها هستند که در مراحل کشاورزی، برداشت و انبار کردن، مواد غذایی را آلوده میکنند. به گفته محققان، روشهای سنتی تشخیص این سموم کند و پرهزینه هستند و اغلب باعث از بین رفتن نمونهها میشوند.
بر اساس برآوردهای سازمان غذا و کشاورزی (FAO)، در سطح جهان ۲۵ درصد از محصولات غذایی به قارچهای تولیدکننده مایکوتوکسین آلوده میشوند. همچنین سازمان بهداشت جهانی (WHO) هشدار داده است که آلودگیهای ناشی از غذا، سالانه حدود ۶۰۰ میلیون مورد بیماری و ۴.۲ میلیون مرگ را در پی دارند. این سموم با بیماریهایی مانند سرطان، ضعف سیستم ایمنی و مشکلات هورمونی مرتبط هستند.
فناوری جدید، با استفاده از تصویربرداری فراطیفی (که اطلاعات طیفی دقیقی را از تصویر ثبت میکند) و الگوریتمهای یادگیری ماشینی، به سرعت مایکوتوکسینها را تشخیص میدهد. این روش به محققان اجازه میدهد تا آلودگی را در کل نمونههای غذایی، به سرعت شناسایی کنند. این سیستم بر روی دانههای غلات و آجیل آزمایش شد و نتایج نشان داد که میتواند محصولات آلوده را با دقت بالایی از محصولات سالم جدا کند.
این کشف پیامدهای مهمی برای کشورهای در حال توسعه دارد، مانند کنیا که در آن آلودگی به «آفلاتوکسین» بارها بحرانهای بهداشتی جدی ایجاد کرده است. به عنوان مثال، در سال ۲۰۰۴، آلودگی ذرت به آفلاتوکسین باعث مرگ ۱۲۵ نفر و بستری شدن بیش از ۳۰۰ نفر در بیمارستان شد. محققان بر این باورند که به کارگیری این فناوری در تأسیسات تولید و نگهداری مواد غذایی میتواند به غربالگری در مقیاس بزرگ کمک کند و از رسیدن غذاهای سمی به دست مردم جلوگیری نماید.
این خبر را اینجا ببینید.