به گزارش میراث آریا شهرزاد امین شیرازی، سرپرست ایرانی پروژه مردان نمکی و عضو هیات علمی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری با مرور تاریخچه کشف مردان نمکی چهرآباد زنجان، تأکید کرد:
کشف نخستین مرد نمکی که همراه با ابزار، چکمه و بقایای همراه بود، نقطه آغاز پژوهشهای تخصصی در حوزه مومیایی طبیعی ایران شد.
او افزود: مجموعه مردان نمکی نهتنها بازه زمانی گستردهای از هخامنشی تا دوره معاصر را پوشش میدهد، بلکه رنگارنگی آثار و تنوع مواد، آن را به یکی از مهمترین یافتههای باستانشناسی کشور تبدیل کرده است.
این پژوهشگر با اشاره به همکاریهای سهجانبه پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، اداره کل میراث فرهنگی استان زنجان و معدن چهرآباد افزود: پس از انتقال مردان نمکی به موزه، پروژه پاکسازی تخصصی برای مقابله با آلودگیهای ثانویه آغاز شد. در این پروژه نه تنها به حفاظت آثار پرداخته شد، بلکه به تعامل با مخاطبان از طریق طرحهای مختلفی مبادرت گردید تا مردان نمکی در ذهن عموم جامعه جایگاهی ماندگار پیدا کنند.
امین شیرازی تأکید کرد: نمک، همچون آب در حفظ تمدن و بقایای انسانی نقش کلیدی دارد و شرایط منحصربهفرد معدن چهرآباد موجب مومیایی طبیعی این بقایا شده است.
او همچنین با بیان تجربه موفق ثبت مستندات فنی و همکاری با نیروهای جوان تصریح کرد: پروژه پاکسازی بقایای مردان نمکی از سال ۱۳۹۹ آغاز شد و با وجود تعطیلیهای کرونا، فرصتی برای حفاظت و مستندسازی ایجاد کرد تا با تکیه بر تخصص ایرانی، اثری ماندگار برای پژوهشهای آتی باقی بماند.
انتهای پیام/