محمدرضا کلاهدوزان - روزنامه اطلاعات| کمبود و افزایش قیمت نهادههای دامی بار دیگر سایه سنگینی بر صنعت دامپروری اصفهان انداخته است و بسیاری از دامداران برای تأمین خوراک دامهایشان با مشکلات جدی روبرو شدهاند. قیمت خرید شیر از دامداران در حالی از اردیبهشت ماه امسال حدود ۲۷ درصد افزایش یافت که قیمت نهادههای دامی نسبت به پارسال ۱۰۰ درصد گران شده است.
امسال هم ماجرای تکراری نهادههای نایاب و دامهای بیپناه ادامه دارد و صنعت دامپروری همچنان با این درد کهنه دست و پنجه نرم می کند و انگار قرار نیست این مساله برای همیشه حل شود، تا دامداران هر روز دغدغهای از لحاظ تأمین خوراک دامهایشان نداشته باشند.
جو، اصلیترین نهاده دامی به ویژه برای دامهای سبک مانند گوسفند است، اما قیمت آن از ابتدای امسال روندی افزایشی داشته و در حال حاضر تهیه جو برای دام های گرسنه به کاری دشوار برای دامداران بدل شده است.
پرورش دهندگان دامهای سبک به جای مصرف جو، ناگزیر به استفاده از یونجه خشک و کاه گندم برای تأمین خوراک دامهای خود شدهاند که این کار بالارفتن قیمت یونجه و کاه را هم در پی داشته است.با وجود قیمت مصوب ۱۱هزار و ۳۰۰تومان برای هر کیلوگرم جو، اما کمبود شدید این نهاده سبب شده است نرخ آن بیش از ۲ برابر شود؛ قیمت هر کیلوگرم یونجه خشک هم به دلیل افزایش تقاضا از ۱۶هزار تومان به ۲۵هزار تومان رسیده است و نرخ کاه گندم هم که ارزش غذایی اندکی دارد، از ۴هزار تومان به ۷۵۰۰تومان افزایشیافته و این گرانیها فشار زیادی بر دامداران وارد کرده است .
این افزایش قیمتها جدا از رشد کرایه حملونقل بار است که طی ۴ ماه گذشته در دو مرحله افزایشیافته و موجب بالارفتن هزینههای تولید مواد پروتئینی و لبنیات هم شده است.
خشکسالیها و ناهماهنگی در واردات
کارشناسان، دلایل کمبود جو در بازار و بیثباتی قیمت دیگر نهادههای دامی را تداوم خشکسالیها، کاهش تولید جو به دلیل اختلاف قیمت آن با گندم، اختلال در حملونقل بار، ناهماهنگی در ثبت سفارش و تخصیص بموقع ارز برای واردات جو و همچنین خریدهای هیجانی نهادههای دامی در پی آغاز جنگ تحمیلی اخیر بیان میکنند.
به گفته آنان، پارسال هر کیلوگرم جو با قیمتی کمتر از ۱۰هزار تومان از کشاورزان خریداری میشد، درحالیکه هزینه تمام شده تولید هر کیلوی آن برای کشاورزان حدود ۱۲هزار تومان بود و همین مساله سبب شد تا امسال بسیاری از کشاورزان تمایلی به کاشت جو نداشته باشند و در نتیجه تولید آن کاهش یافته است.
دامداران میگوید قیمت خرید شیر از آنان در حالی از اردیبهشتماه امسال حدود ۲۷درصد افزایش یافت که قیمت نهادههای دامی نسبت به پارسال ۱۰۰درصد افزایشیافته و این وضعیت، دامداران را نگران کرده است.
این شرایط، چشمانداز تولید گوشت و شیر را با ابهاماتی روبهرو کرده است و ادامه این وضع، احتمال این که دامداران برای کاهش هزینههای خود همچون سال ۱۴۰۰دامهای مولد را روانه کشتارگاهها کنند، وجود دارد، چون با این وضع، تولید برای دامداران صرفه اقتصادی ندارد و کاهش تولید گوشت قرمز را در آینده به دنبال خواهد داشت .رئیس اتحادیه صنف دامداران استان اصفهان به خبرنگار ما میگوید: کاهش تولید جو و یونجه ناشی از تداوم خشکسالیها و همچنین اقدام دیرهنگام وزارت جهاد کشاورزی در ثبت بموقع سفارش واردات جو باعث کمبود شدید این نهاده دامی شده و این عوامل، تولید گوشت و شیر را از لحاظ اقتصادی به مشکلات جدی دچار کرده است.
حسن جعفری میافزاید: قیمت جو از ابتدای امسال به دلیل عدم تدبیر و واردات بموقع، بهمرور افزایش یافته است و کمبود شدید آن در بازار زمینه را برای دلالان مساعد کرد و آنان جو را به ۲ برابر قیمت میفروشند.
وی با بیان این که واردات نهادههای دامی به ثبت سفارش از سوی جهاد کشاورزی و تأمین ارز به وسیله بانک مرکزی وابسته است میگوید: باتوجهبه شرایط خشکسالی در کشور و کاهش تولید علوفه، انتظار می رفت وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی به نحوی برنامه ریزی کنند تا نهادههای دامی بموقع وارد شود تا تولید شیر و گوشت آسیب نبیند.
ترخیص نهادههای دامی سرعت گرفته است
به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، حجم قابلتوجهی جو، ذرت دانهای و کنجاله سویا به وسیله شرکتهای خصوصی و شرکت پشتیبانی امور دام وزارت جهاد کشاورزی وارد بنادر کشور شده است و کمبودی از این نظر وجود ندارد .
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در این باره به خبرنگار ما میگوید: مختلشدن حملونقل بار در خردادماه موجب شد تا نهادهها با تاخیر به دست دامداران برسد؛ همچنین شروع جنگ تحمیلی اخیر، موجب نگرانی دامداران در تأمین نهادهها شد و بازار را هم تحتتأثیر قرارداد.
حسین ایراندوست میافزاید: برای جلوگیری از آثار روانی منفی این وضعیت، در سه مرحله حجم قابلتوجهی نهادههای دامی از طریق شرکت پشتیبانی امور دام به استانها تخصیص داده شد و سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان هم با همکاری اتحادیههای صنف مربوطه این نهادهها را بهعنوان سهمیه اضطراری در میان دامداریها و مرغداریهای استان توزیع کرد و این کار ادامه دارد تا در صورت تاخیر در رسیدن محمولههای اصلی، روند تولید مختل نشود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان از تسریع در ترخیص نهادههای دامی از بنادر کشور خبر میدهد و با بیان این که پرورشدهندگان دامهای سبک در این زمان از سال برای تغذیه دامهای خود بیشتر جو تولید داخل را مصرف میکردند، ولی خشکسالی نه فقط سبب شد میزان تولید جو کاهش یابد، بلکه زمان تقاضا را هم از پاییز و زمستان به بهار و تابستان تغییر داده است، میافزاید: این موضوع سبب افزایش تقاضا و کمبود جو در بازار شد، ولی با اقدامات فنی و جایگزینی نهادههایی نظیر ذرت، مشکل کمبود جو در بخش دامهای سنگین تا حد زیادی برطرف شده است.
ایراندوست ادامه میدهد: برای تأمین نیازهای واقعی دامهای سبک استان اصفهان، بخشی از سهمیه جو و سبوس یارانهای تخصیصیافته به استان بهجای توزیع خام و جلوگیری از خریدوفروش احتمالی آن در بازار، به وسیله کارخانهها به خوراک آماده دام بدل شده است و به قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار میگیرد تا آثار کمبود جو برای دامداران به حداقل برسد و پرورشدهندگان دامهای سبک میتوانند از ظرفیت خوراک آماده برای تغذیه دامهای خود استفاده کنند.
وی میگوید: با تمهیدات اتخاذ شده در وزارت جهاد کشاورزی و تولید و توزیع خوراک آماده، نگرانیها در رابطه با کمبود نهادههای دامی به طور کامل رفع خواهد شد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان میافزاید: علوفه فقط جو، یونجه و ذرت نیست و بقایای کشاورزی هم منبع مهمی برای تغذیه دامها محسوب میشوند و پرورش دهندگان دامهای سبک باید برای تغذیه دامهای خود به سوی استفاده از خوراکهای آماده و بقایای کشاورزی راهنمایی و ترغیب شوند و نهادههایی مانند جو، یونجه و ذرت فقط برای دامهای شیری و پُر تولید استفاده شود.
محمدرضا کلاهدوزان - روزنامه اطلاعات| کمبود و افزایش قیمت نهادههای دامی بار دیگر سایه سنگینی بر صنعت دامپروری اصفهان انداخته است و بسیاری از دامداران برای تأمین خوراک دامهایشان با مشکلات جدی روبرو شدهاند. قیمت خرید شیر از دامداران در حالی از اردیبهشت ماه امسال حدود ۲۷ درصد افزایش یافت که قیمت نهادههای دامی نسبت به پارسال ۱۰۰ درصد گران شده است.
امسال هم ماجرای تکراری نهادههای نایاب و دامهای بیپناه ادامه دارد و صنعت دامپروری همچنان با این درد کهنه دست و پنجه نرم می کند و انگار قرار نیست این مساله برای همیشه حل شود، تا دامداران هر روز دغدغهای از لحاظ تأمین خوراک دامهایشان نداشته باشند.
جو، اصلیترین نهاده دامی به ویژه برای دامهای سبک مانند گوسفند است، اما قیمت آن از ابتدای امسال روندی افزایشی داشته و در حال حاضر تهیه جو برای دام های گرسنه به کاری دشوار برای دامداران بدل شده است.
پرورش دهندگان دامهای سبک به جای مصرف جو، ناگزیر به استفاده از یونجه خشک و کاه گندم برای تأمین خوراک دامهای خود شدهاند که این کار بالارفتن قیمت یونجه و کاه را هم در پی داشته است.با وجود قیمت مصوب ۱۱هزار و ۳۰۰تومان برای هر کیلوگرم جو، اما کمبود شدید این نهاده سبب شده است نرخ آن بیش از ۲ برابر شود؛ قیمت هر کیلوگرم یونجه خشک هم به دلیل افزایش تقاضا از ۱۶هزار تومان به ۲۵هزار تومان رسیده است و نرخ کاه گندم هم که ارزش غذایی اندکی دارد، از ۴هزار تومان به ۷۵۰۰تومان افزایشیافته و این گرانیها فشار زیادی بر دامداران وارد کرده است .
این افزایش قیمتها جدا از رشد کرایه حملونقل بار است که طی ۴ ماه گذشته در دو مرحله افزایشیافته و موجب بالارفتن هزینههای تولید مواد پروتئینی و لبنیات هم شده است.
خشکسالیها و ناهماهنگی در واردات
کارشناسان، دلایل کمبود جو در بازار و بیثباتی قیمت دیگر نهادههای دامی را تداوم خشکسالیها، کاهش تولید جو به دلیل اختلاف قیمت آن با گندم، اختلال در حملونقل بار، ناهماهنگی در ثبت سفارش و تخصیص بموقع ارز برای واردات جو و همچنین خریدهای هیجانی نهادههای دامی در پی آغاز جنگ تحمیلی اخیر بیان میکنند.
به گفته آنان، پارسال هر کیلوگرم جو با قیمتی کمتر از ۱۰هزار تومان از کشاورزان خریداری میشد، درحالیکه هزینه تمام شده تولید هر کیلوی آن برای کشاورزان حدود ۱۲هزار تومان بود و همین مساله سبب شد تا امسال بسیاری از کشاورزان تمایلی به کاشت جو نداشته باشند و در نتیجه تولید آن کاهش یافته است.
دامداران میگوید قیمت خرید شیر از آنان در حالی از اردیبهشتماه امسال حدود ۲۷درصد افزایش یافت که قیمت نهادههای دامی نسبت به پارسال ۱۰۰درصد افزایشیافته و این وضعیت، دامداران را نگران کرده است.
این شرایط، چشمانداز تولید گوشت و شیر را با ابهاماتی روبهرو کرده است و ادامه این وضع، احتمال این که دامداران برای کاهش هزینههای خود همچون سال ۱۴۰۰دامهای مولد را روانه کشتارگاهها کنند، وجود دارد، چون با این وضع، تولید برای دامداران صرفه اقتصادی ندارد و کاهش تولید گوشت قرمز را در آینده به دنبال خواهد داشت .رئیس اتحادیه صنف دامداران استان اصفهان به خبرنگار ما میگوید: کاهش تولید جو و یونجه ناشی از تداوم خشکسالیها و همچنین اقدام دیرهنگام وزارت جهاد کشاورزی در ثبت بموقع سفارش واردات جو باعث کمبود شدید این نهاده دامی شده و این عوامل، تولید گوشت و شیر را از لحاظ اقتصادی به مشکلات جدی دچار کرده است.
حسن جعفری میافزاید: قیمت جو از ابتدای امسال به دلیل عدم تدبیر و واردات بموقع، بهمرور افزایش یافته است و کمبود شدید آن در بازار زمینه را برای دلالان مساعد کرد و آنان جو را به ۲ برابر قیمت میفروشند.
وی با بیان این که واردات نهادههای دامی به ثبت سفارش از سوی جهاد کشاورزی و تأمین ارز به وسیله بانک مرکزی وابسته است میگوید: باتوجهبه شرایط خشکسالی در کشور و کاهش تولید علوفه، انتظار می رفت وزارت جهاد کشاورزی و بانک مرکزی به نحوی برنامه ریزی کنند تا نهادههای دامی بموقع وارد شود تا تولید شیر و گوشت آسیب نبیند.
ترخیص نهادههای دامی سرعت گرفته است
به گفته مسئولان سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، حجم قابلتوجهی جو، ذرت دانهای و کنجاله سویا به وسیله شرکتهای خصوصی و شرکت پشتیبانی امور دام وزارت جهاد کشاورزی وارد بنادر کشور شده است و کمبودی از این نظر وجود ندارد .
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در این باره به خبرنگار ما میگوید: مختلشدن حملونقل بار در خردادماه موجب شد تا نهادهها با تاخیر به دست دامداران برسد؛ همچنین شروع جنگ تحمیلی اخیر، موجب نگرانی دامداران در تأمین نهادهها شد و بازار را هم تحتتأثیر قرارداد.
حسین ایراندوست میافزاید: برای جلوگیری از آثار روانی منفی این وضعیت، در سه مرحله حجم قابلتوجهی نهادههای دامی از طریق شرکت پشتیبانی امور دام به استانها تخصیص داده شد و سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان هم با همکاری اتحادیههای صنف مربوطه این نهادهها را بهعنوان سهمیه اضطراری در میان دامداریها و مرغداریهای استان توزیع کرد و این کار ادامه دارد تا در صورت تاخیر در رسیدن محمولههای اصلی، روند تولید مختل نشود.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان از تسریع در ترخیص نهادههای دامی از بنادر کشور خبر میدهد و با بیان این که پرورشدهندگان دامهای سبک در این زمان از سال برای تغذیه دامهای خود بیشتر جو تولید داخل را مصرف میکردند، ولی خشکسالی نه فقط سبب شد میزان تولید جو کاهش یابد، بلکه زمان تقاضا را هم از پاییز و زمستان به بهار و تابستان تغییر داده است، میافزاید: این موضوع سبب افزایش تقاضا و کمبود جو در بازار شد، ولی با اقدامات فنی و جایگزینی نهادههایی نظیر ذرت، مشکل کمبود جو در بخش دامهای سنگین تا حد زیادی برطرف شده است.
ایراندوست ادامه میدهد: برای تأمین نیازهای واقعی دامهای سبک استان اصفهان، بخشی از سهمیه جو و سبوس یارانهای تخصیصیافته به استان بهجای توزیع خام و جلوگیری از خریدوفروش احتمالی آن در بازار، به وسیله کارخانهها به خوراک آماده دام بدل شده است و به قیمت مناسب در اختیار دامداران قرار میگیرد تا آثار کمبود جو برای دامداران به حداقل برسد و پرورشدهندگان دامهای سبک میتوانند از ظرفیت خوراک آماده برای تغذیه دامهای خود استفاده کنند.
وی میگوید: با تمهیدات اتخاذ شده در وزارت جهاد کشاورزی و تولید و توزیع خوراک آماده، نگرانیها در رابطه با کمبود نهادههای دامی به طور کامل رفع خواهد شد.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان میافزاید: علوفه فقط جو، یونجه و ذرت نیست و بقایای کشاورزی هم منبع مهمی برای تغذیه دامها محسوب میشوند و پرورش دهندگان دامهای سبک باید برای تغذیه دامهای خود به سوی استفاده از خوراکهای آماده و بقایای کشاورزی راهنمایی و ترغیب شوند و نهادههایی مانند جو، یونجه و ذرت فقط برای دامهای شیری و پُر تولید استفاده شود.