
نوشین محجوب- روزنامه اعتماد با رحمان قهرمانپور، تحلیلگر مسائل سیاسی و بینالمللی گفتوگو کرده است.
به گزارش اعتماد، بخشهایی از این گفتوگو را میخوانید:
- رویکرد اصلی اروپا تلاش برای اعمال فشار بر ایران به منظور کنار گذاشتن غنیسازی است. همزمان به نظر میرسد که ایالاتمتحده نیز درباره موضوع هستهای و مسائل موشکی و منطقهای خواستار پذیرش شروطی از سوی ایران است، به همین دلیل، این مساله میتواند روند رسیدن به توافق را دشوارتر از گذشته کند.
- با توجه به جنگ ۱۲ روزهای که رخ داد و حملهای که اسراییل به ایران انجام داد، محیط و شرایط کلی حاکم بر رایزنیها تغییر کرده است. به باور من عدم توازنی که حتی پیش از ۲۳ خرداد وجود داشت، تشدید شده و در نتیجه، احتمال دستیابی به توافق کمتر از گذشته محتمل است.
- از آنجایی که دیپلماسی و رایزنیها نتوانستند مانع جنگ شوند، در داخل ایران، برخلاف پیش از ۲۳ خرداد، نیروهایی که نسبت به مذاکره خوشبین نبودند، بدبینیشان افزایش یافته است.
- چین، برخلاف روسیه، یک قدرت رو به رشد است و نوع کنشش متفاوت است. با این حال، به نظر میرسد خیز چین همچنان یک خیز آرام است و پکن تمایل چندانی ندارد که از طریق درگیری و تنش، قدرت خود را افزایش دهد.
- چین هنوز به نتیجه قطعی نرسیده که باید در سطحی حساس و استراتژیک از ایران حمایت کند. لذا باید دید آیا رویکرد دیپلماتیک ایران در هفتههای آینده میتواند چین را متقاعد سازد.