باشگاه خبرنگاران جوان - حسن هانی زاده کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان با اشاره به احتمال فعال سازی مکانیزم ماشه توسط اتحادیه اروپا گفت: اکنون گزارشها نشان میدهد که سه کشور ترویکای اروپا، یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان، درصدد هستند که با ارجاع پرونده هستهای ایران به شورای امنیت، بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱، مکانیزم ماشه را فعالسازی کنند و بار دیگر تحریمهایی که تاکنون وجود داشته است و به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ لغو شده است، دوباره به صورت خودکار بازگردانده میشود و یک سلسله تحریمهای بینالمللی علیه ایران وضع خواهد شد. به هر حال، قطعنامهای که در شورای حکام، قبلاً بر اساس پیشنویس پیشنهادی انگلیس، فرانسه و آلمان به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای ارائه و تصویب شده است، مقدمهای است برای فعالسازی مکانیزم ماشه که به نظر میرسد ظرف هفتههای آینده این پرونده به شورای امنیت ارجاع داده خواهد شد و به صورت خودکار، در واقع تمام تحریمهای لغو شده بازگردانده میشود و به هر حال اکنون فشارها تشدید شده است.
وی ادامه داد: با اینکه در واقع این سه کشور اروپایی تفسیر خاصی از مکانیزم ماشه دارند، به نظر میرسد که قرار دادن بند مربوط به مکانیزم ماشه در توافقنامه برجام، مغایر با منافع ملی بوده است و نمیبایست زیر بار این بند قرار گرفته میشد و متاسفانه اکنون یک اهرم فشاری به نام مکانیزم ماشه در دست کشورهای ترویکای اروپا قرار گرفته است که هرگاه بخواهند و تفسیری که داشته باشند -که در واقع، این تفسیر این است که ایران به تعهدات خود عمل نکرده است- لذا میتوانند این مکانیزم ماشه را دوباره فعالسازی بکنند. به نظر میرسد که جمهوری اسلامی ایران باید با رایزنی با کشورهای دیگر مانند روسیه و چین و برخی کشورهای عضو شورای امنیت سازمان ملل، از فعالسازی مجدد مکانیزم ماشه جلوگیری بکند؛ هرچند که سه کشور اروپایی اصرار دارند که این مکانیزم دوباره باید فعالسازی بشود.
در واقع این امر از پیش برنامهریزی شده است. از یک طرف آمریکا و اتحادیه اروپا در رابطه با ایران نقش پلیس خوب و پلیس بد را بازی کردهاند. متاسفانه همه این فشارها به خاطر موضعگیری ایران علیه رژیم صهیونیستی و به خاطر کشتار مردم غزه است. مسئله هستهای و فعالیت هستهای ایران بهانهای بیش نیست، زیرا اکنون اغلب کشورهای جهان از انرژی هستهای به عنوان یک فناوری روز استفاده میکنند و تنها ایران نیست که در واقع چرخه غنیسازی دارد. هم آمریکا از یک طرف یک نقش دوگانهای دارد و هم کشورهای اروپایی. نهادهای بینالمللی هم در واقع تابعی از سیاستهای آمریکا و اتحادیه اروپا هستند و در واقع قانون جنگل را مشروعیت میبخشند. یعنی سازمان ملل در برابر جنایات رژیم صهیونیستی در کشتار ۵۶ هزار زن و کودک در غزه عاجز است و هیچ تصمیمی اتخاذ نمیکند. نهادهای مربوط به حقوق بشر در برابر کشتار مردم غزه و کشتار مردم لبنان و سوریه و یمن، هیچگونه واکنشی نشان نمیدهند، اما در برابر فعالیت هستهای ایران و مسائلی که در رابطه با حقوق بشر در ایران هست، بلافاصله موضعگیری میکنند و این نشان میدهد که این نهادها در واقع تنها ابزار فشاری هستند بر روی کشورهایی که با آمریکا و غرب زاویه دارند.