گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم-زینب امیدی: در دهههای اخیر، مسیر پیشرفت علمی ایران به عرصهای برای مواجهه با چالشهای بزرگ، تهدیدها و همزمان فرصتهای تاریخی بدل شده است؛ مسیری که نهتنها نمود عزم ملی، بلکه منعکسکننده آرمان استقلال، سرافرازی و مقاومت مردمی است که خواهان حفظ شأن و هویت خود در فضای بینالمللاند. سخنان و دیدگاههای دانشمندانی چون شهیدان عبدالحمید مینوچهر، محمدمهدی طهرانچی، فریدون عباسی و امیرحسین فقیهی، بهخوبی بیانگر عمق این مواجهه، فلسفه مقاومت و چرایی ابتنای هویت ایرانی-اسلامی بر پیشرفت علمی و استقلال فناوری است.
این چهرههای ماندگار، از ضرورت حفظ عزت و استقلال نسلهای آینده، مقابله با سلطه و تهدید جهانی، دستیابی به مرجعیت علمی، تا پیوند ایمان و عقلانیت در کشف اسرار طبیعت، همگی بر یک حقیقت بنیادین تأکید دارند: تنها از مسیر کوشش بیوقفه و پایمردی علمی، میتوان آیندهای بهتر و پاسداشت هویت ملی را رقم زد. گزارش پیشرو، واکاوی مختصر و تحلیلی بر دیدگاهها و وصیتهای این شهیدان والامقام است؛ تلاشی برای فهم چرایی و چگونگی انتخاب راه دشوار پیشرفت، مقاومت و دفاع از دستاوردهای علمی و فناورانه ملت ایران.
* شهید عبدالحمید مینوچهر رئیس دانشکده مهندسی هستهای شهید بهشتی
میخواهد سرافراز باشد و این مهمترین مسئله برای مردم است. فرزندان آینده این مملکت میخواهند به عنوان انسان مستقل زندگی کنند. به هر حال این تهدیدها باید یک جایی تمام شود. ما که نمیتوانیم 2500 سال حرف گوش کنیم.
اول انقلاب هم همین شرایط را داشتیم: هزاران نفر شهید شدند ولی امتیازاتی را برای به دست آوردند، ارزشهایی را حفظ کردند و اجازه ندادند ما از حداقل پایین بیاییم. اگر همین حداقلها را هم حفظ نمیکردیم شرایط خیلی بدتر بود.
انسان تحت سلطه با انسان آزاد فرق میکند و قطعاً شرایط انسان مورد ظلم، شرایط مورد پسند و خوشایندی نیست. ببینید به هر حال، یک نسل باید زحمت بکشد تا نسل دیگر راحت باشد. این قضیه تهدید و دشمنی، سرانجام باید یک جا ختم شود. اگر قرار است به یک تکنولوژی دست یابیم باید پای عواقبش بایستیم.
* شهید محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی
کشورهای غربی چون خودشان این راه را رفته و پیشرفت کرده بودند این برایشان خطرناک بود که جمهوری اسلامی ایران هم به عنوان یک کشور مستقل و الهامبخش در منطقه و برخوردار از یک تفکر نو، حالا بخواهد پرچم علم را بلند کند.
به همین خاطر با همهی قوا آمدند برای اخلال وارد کردن در مسیر و در توان علمی ایران؛ چون ایران کشور سلطهپذیری نبود و مستقل عمل میکرد و در عین حال داشت به نمادهای مرجعیت علمی هم دست مییافت. «پیشرفت هستهای و پیشرفت فضایی» و «فناوری اطلاعات و سایبری» نمادهای مرجعیت علمی ایران است و به همین دلیل هم پیشرفت ایران را خطرناک میدانند.
* شهید فریدون عباسی رئیس اسبق سازمان انرژی اتمی ایران
باید به یک نکته بنیادین اشاره کرد: در دنیای امروز سلاح هستهای کارکرد نظامی مستقیم ندارد. آنچه بازدارندگی واقعی ایجاد میکند، سرمایه اجتماعی و اقتدار ملی است.
با این حال، برخورداری از قدرت هستهای ولو در سطح بازدارندگی متعارف میتواند به موازنه قدرت کمک کند؛ چنانکه در روابط هند و پاکستان یا رقابت روسیه و چین با غرب دیده میشود.
جهان اسلام نیز برای آنکه از موضع ضعف به غرب زورگو پاسخ ندهد، نیازمند شکلگیری بلوک قدرت مستقل و مقتدر است. این هدف تنها در سایه وحدت، استقلال دانش و مقاومت حاصل خواهد شد.
* شهید امیرحسین فقهی معاون سازمان انرژی اتمی ایران
نگاه ما این است که بر صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای بیشتر تاکید کنیم. من با اطمینان میگویم که هدف ما از حوزه رادیوداروها رفع نیازهای واقعی مردم است. میدانید که بخش قابل توجه مردم در بدنشان سلول سرطانی تولید میشود و سیستم ایمنی بدن در برابر آن مکانیزم دفاعی دارد، اما وقتی این سیستم ضعیف شود؛ قدرت سلولهای سرطانی بیشتر میشود. خیلی بد است که ما در این حوزه وابسته به بیرون از کشور خود باشیم پس جوانان این مرز و بوم تمام غیرتشان را جمع کردهاند تا در این حوزه مشکلات مردم را کم کنند.
رادیوداروها بخش مهم فعالیت صلح آمیز ماست که به کمک پزشکان آمده است و امید داریم همانطور که تاریخمان نشان داده مردم ایران اگر دانشی را کسب کنند از دادن آن به همسایگان خود دریغ نمیکنند، این امید را داریم که نه تنها در حوزه رفع مشکلات بیماریهای سرطانی برای کشور خودمان؛ بلکه برای سایر مردم دنیا نیز کمک کنیم. با توجه به استعداد سرمایه انسانی کشور و سن این سرمایه که بسیار جوان است و حمایت دولت، معتقدم رسیدن به این جایگاه خیلی دور از دسترس نیست.کشورهای همسایه ما درخواست توزیع برخی رادیوداروهای ما را در کشور خود دارند. لازم به ذکر است ما در گذشته برخی از این رادیو داروها را به صورت محدود به 5 قاره صادر میکردیم اما به خاطر اعمال تحریمها باعث شد این کشورها از صنعت صلح آمیز ما محروم شوند.
در آخر...
مروری بر اندیشهها و وصایای شهدای هستهای مانند عبدالحمید مینوچهر، محمدمهدی طهرانچی، فریدون عباسی و امیرحسین فقهی، نشان میدهد که مسیر پرچالش پیشرفت علمی ایران، چیزی فراتر از یک حرکت فناورانه است؛ این راه، تجلی اراده ملی برای حفظ استقلال، عزت، و هویت ایرانی-اسلامی در مواجهه با فشارها و تهدیدهای ژئوپلیتیک بوده است. این شهدا از ضرورت استمرار مقاومت علمی و اصرار بر استقلال فناوری سخن گفته و با نگاه فرابخشی، بر پیوند ایمان، عقلانیت، و تلاش علمی تأکید داشتهاند؛ چرا که تنها از این مسیر است که ملتی میتواند کرامت و آینده خود را تضمین کند.
درس مشترک این شهدا به نسل امروز و آینده، این است که پیشرفت واقعی با تکیه بر ایستادگی، وحدت ملی و اتکال به خداوند میسر میشود و هیچ تهدیدی نمیتواند مسیر ملتی را که به راه خود باور دارد، سد کند. راهی که آنها آغاز کردند، الهامبخش جوانان است تا در میدان علم و استقلال، ادامهدهنده راه مقاومت و پیشرفت باشند و ایران را به قلههای مرجعیت علمی و اقتدار ملی برسانند.
انتهای پیام/
∎