هرچه از جنگ تحمیلی اخیر علیه ایران بیشتر میگذرد، هر روز ابعاد تازهتری از ضربات سنگین موشکی ایران به رژیمصهیونیستی و البته آمریکا منتشر میشود و مقامها و رسانههای غربی را وادار میکند به قدرت و دقت موشکهای ایرانی اذعان کنند.
پس از اینکه رسانهها و مقامهای صهیونیست به اصابت پایگاههای نظامی و امنیتی این رژیم ازسوی موشکهای ایران اعتراف کردند، در روزهای اخیر ابعاد تازهترین از زیر ضربه قرار گرفتن پایگاه آمریکایی «العدید» در قطر منتشر شد تا ثابت شود پیام موشکهای ایران به تلآویو و اشنگتن رسیدهاست.
براین اساس هم بود که نتانیاهو در جریان سفر اخیرش به واشنگتن ادعاهایی را درباره «مذاکره مطلوب» مدنظر این رژیم مطرح کرد؛ مذاکرهای که محدودسازی برد موشکهای ایران به حدود ۴۸۲ کیلومتر (۳۰۰ مایل) یکی از سه محور اصلی آن بهحساب میآید. رویاپردازی نخستوزیر رژیمصهیونیستی درباره محدود کردن برد موشکهای ایران درحالی است که تهران بارها تاکید کرده در هیچ مذاکرهای درباره توان دفاعیاش حاضر نخواهد شد.
یک رویا و چند پاسخ
نخستوزیر رژیمصهیونیستی در جریان سفر اخیرش به آمریکا طی گفتوگویی با شبکه «فاکسنیوز»، که به تازگی منتشر شده، ادعاهای تازهای را درباره لزوم محدودسازی برد موشکهای ایران مطرح کرد؛ ادعاهایی که واکنش وزیر امورخارجه ایران را نیز بهدنبال داشت.
نتانیاهو
ادعا: حمایت از یک «توافق استثنایی» با ایران
ویژگیها:
- توقف غنیسازی
- منع موشکهای بالستیک با برد بالای ۳۰۰ مایل (۴۸۲ کیلومتر)
- کنارگذاشته شدن محور مقاومت
استناد واهی: محدود سازی برد موشکهای ایران به ۴۸۲ کیلومتر براساس «حد مجاز تعیینشده در معاهدههای بینالمللی»
واکنش ایران
- نتانیاهو چه چیزی میکشد؟ : عباس عراقچی، وزیر امورخارجه ایران روز دوشنبه در واکنش به تازهترین ادعاهای نخستوزیر رژیمصهیونیستی، طی پستی در فضایمجازی نوشت: «... نتانیاهو پس از آنکه موفق به دستیابی به هیچیک از اهداف جنگیاش علیه ایران نشد و زمانی که موشکهای قدرتمند ما مراکز مخفی رژیم صهیونیستی را با خاک یکسان کردند و او مجبور شد بهسوی «بابا» فرار کند، حالا با وقاحت، برای آمریکا تعیینتکلیف میکند که در گفتوگو با ایران چه بگوید یا نگوید و چه کار بکند یا نکند... نتانیاهو دقیقاً چه چیزی میکشد؟ و اگر هیچ، موساد دقیقاً چه نوع پروندهای از قلب کاخ سفید دارد؟».
- هیچگونه محدودیتی نمیپذیریم: امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمانملل نیز در روزهای اخیر طی گفتوگویی تاکید کرده بود که که ایران هیچگونه محدودیتی را درباره فعالیتهای موشکی خود نمیپذیرد.
- موضع دولت:مقامها و مسئولان مختلف دولت چهاردهم نیز در روزهای اخیر بارها تاکید کردهاند که ایران درباره توان دفاعی و موشکی خود مذاکره نخواهد کرد.
- موضع مجلس: نمایندگان مجلس هم تاکنون بارها تاکید کردهاند که قابلیتهای دفاعی ایران، از جمله در حوزه موشکی، هرگز موضوعی برای مذاکره نخواهد بود.
استناد جنایتکار جنگی به معاهدههای بینالمللی
نخستوزیر رژیمصهیونیستی در تازهترین مصاحبه خود، ادعای واهی خود درباره لزوم محدود سازی برد موشکهای بالستیک ایران را به «حد مجاز تعیینشده در معاهدههای بینالمللی» مستند کرد؛ استنادی که منبع آن برای کارشناسان و رسانهها نیز مبهم ماندهاست.
یک گمانه درباره منبع عدد ۳۰۰ مایل: برخی معتقدند با توجه به اینکه اصولا معاهدهای که بهصورت خاص، برد موشکهای بالستیک را به ۳۰۰ مایل محدود کند، وجود ندارد، احتمالا استناد نتانیاهو به معاهده «رژیم کنترل تکنولوژی موشکی» (MTCR) است، اما چند گزاره در این زمینه مطرح است:
- این رژیم یک مجمع سیاسی غیررسمی بهحساب میآید.
- با توجه به اینکه ایران عضو این رژیم نیست، هیچ تعهدی درباره موضوعهای مطرح در این رژیم کنترل ندارد.
- هدف راهبردی این رژیم کنترل، جلوگیری از تکثیر موشکهایی با قابلیت حمل کلاهکهای اتمی بالاتر از وزن ۵۰۰ کیلوگرم و برد بیش از ۳۰۰ کیلومتر بود.
- در سال ۱۹۹۲ هدف پیشگفته به موشکهایی با قابلیت حمل کلاهکهای بیولوژیک و شیمیایی تعمیم داده شد.
- مبنای تاسیس این رژیم، یک معاهده حقوق بینالملل نیست.
- رژیم کنترل تکنولوژی موشکی، از نظر حقوقی هیچ تعهد الزامآوری برای اعضا ایجاد نمیکند. این درحالی است که ایران به این معاهده نپیوسته است.
- این رژیم هیچ ارتباط یا پیوستگی رسمی با سازمان ملل متحد ندارد.
- با توجه به تصریحات رژیم کنترل تکنولوژی موشکی، مشخص نیست مبنای ذکر عدد ۳۰۰ مایل (۴۸۲ کیلومتر) ازسوی نتانیاهو چیست.
استراتژی موشکی ایران
قابلیتهای موشکی ایران درحالی طی سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در حوزه برد و کیفیت داشته که در گذشته محدود برد بیش از ۲ هزار کیلومتر برای موشکهای ایرانی درنظر گرفته شده بود.
- راهبرد موشکی: بازدارندگی فعال و دفاع از خود
- محورها: توسعه موشکهای بالستیک با برد و دقت بالا، موشکهای کروز، توسعه زیرساختهای موشکی از جمله شهرهای موشکی و پایگاههای زیرزمینی
- هدف: افزایش توان بازدارندگی، بومیسازی طرفیتهای دفاعی – موشکی، دفاع از تمامیت ارضی و منافع ملی
- سیاست حوزه کیفیت: افزایش نقطهزنی موشکها
- سیاست حوزه برد: محدود شدن برد موشکها به ۲ هزار کیلومتر
- دلیل: درنظر گرفتن برخی حساسیتهای طرفهای اروپایی
- گزاره تازه: احتمال تغییر در دکترین برد موشکهای ایران
- استناد: رهبرمعظمانقلاب در ۲۴ بهمنماه ۱۴۰۳ در دیدار با دانشمندان، متخصصان و مسئولان صنعت دفاعی کشور تاکید کردند که «... اگر در دورهای، حدی از دقت برای موشکها درنظر گرفته بودیم و امروز نیازمند افزایش آن هستیم، این کار باید انجام شود».