به گزارش میراث آریا، سعید شاهرخی ۲۲ تیرماه در گفتوگو ویژه خبری گفت: بعد از یک فرایند طولانی و مهم، مکانهای پیش از تاریخ خرم آباد را یونسکو تأیید کرد و مورد توجه جهانیان قرار گرفت.
استاندار لرستان افزود: این ثبت ویژگیهای منحصر به فردی دارد زیرا این تأییدیه یونسکو، مهر تأیید بر اصالت، تاریخ و تمدن بزرگ دره خرم آباد دارد.
او تصریح کرد: آغازین روزهای زندگی بشر هوشمند در این غارها شکل گرفته و این نکته تفاوت عمده این ثبت با دیگر پروندههای ثبت جهانی را نشان میدهد.
شاهرخی گفت: این افتخار قطعاً موجب شتاب توسعه و آبادانی در حوزههای سیاسی فرهنگی و اجتماعی در کشور و استان لرستان و شهر خرم آباد خواهد شد.
استاندار لرستان افزود: ویژگیهای مهمی که باعث شد یونسکو با اکثریت قاطع این پرونده را بپذیرد این بود که قدمت زندگی بشر براساس یافتههای علمی در دره خرم آباد ۶۰ هزار سال بود ولی طول قدمت آخرین پرونده ثبت شده قبلی ۱۵ هزار سال بود و همین اختلاف موجب شگفتی یونسکو شده بود.
او تصریح کرد: وجه تمایز این ثبت با دیگر مناطق اینست که این منطقه از اولین زیستگاههای بشر هوشمند بوده و ثبت دره خرم آباد موجودیت بشر را نمایش میدهد.
شاهرخی با اشاره به اینکه بشر زندگی هوشمند را از آفریقا آغاز میکند و به سمت سرزمین ما و سپس اروپا میرود، گفت: غارهای دره خرم آباد با ۶۰ هزار سال سابقه زیست بشر، منطقه منحصربفردی است که سبب توجه جهان میشود.
استاندار لرستان افزود: وجه تمایز دیگر این ثبت با دیگر مناطق، وجود آب و هوای منحصربفرد با ویژگیهای طبیعی خاص منطقه لرستان و خرم آباد است که این منطقه را از خیلی شهرها متمایز کرده است و ما باید قدر این موهبت را بدانیم.
او اظهار کرد: در دره خرم آباد ۱۴ اثر ملی فاخر ثبت شده داریم، در این پرونده ۵ غار و یک پرونده ثبت شده و البته در این پرونده، ثبت تپه فلک الافلاک را هم داریم که مورد تأیید ایکوموس قرار گرفت.
شاهرخی گفت: در جریان جلسه ثبت جهانی مکانهای پیش از تاریخ خرم آباد تأکید شد قلعه ضمیمه تپه فلک الافلاک است و باید کاوشهای آن تکمیل شود تا سال آینده اضافه شود و این بدان معناست که ما درخواست جدیدی نخواهیم داد و به عنوان یک سند به همین پرونده اضافه میشود و فلک الافلاک هم به ۶ مکان دیگر اضافه میشود.
استاندار لرستان افزود: این ثبت نشان داد که دنیا ما را باور کرده است، در لرستان ۵ هزار اثر تاریخی و طبیعی واجد ارزش داریم، درهها و آبشارهای باعظمت داریم، پایتخت طبیعت ایران هستیم و۲ هزار و ۶۰۰ مورد از این آثار آثبت ملی شده است.
او اظهار کرد: این ظرفیت با این عظمت، فرصتی بیبدیل برای بهرهبرداری برای توسعه همه جانبه استان، فراهم میکند.
انتهای پیام/