به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ علی دارابی قائم مقام وزیر میراث فرهنگی امروز در یک پست اینستاگرامی از ثبت جهانى قلعه جهانی فلکالافلاک خرمآباد خبر داده و نوشت: ثبت این اثر بیش از هر کس مدیون دو شهید بزرگوار است: آیت الله دکتر سیدابراهیم رئیسى - رییس جمهور شهید که با حضور در استان لرستان و بازدید میدانى دستورات قاطع و مهمى را براى فراهم ساختن مقدمات تدوین پرونده را داد. شهید سپهبد حسین سلامى فرماندهى کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامى که در زمان حیات دستورات لازم براى خروج پادگان سپاه از قلعه فلک الافلاک درخرم آباد را داد. اگر این اقدامات انجام نمى شد قطعا شاهد ثبت جهانى این اثر نبودیم.
رحمت خداى بزرگ بر شهیدان باد.
در جریان سفر استانی رییس جمهور شهید به استان لرستان در ۱۹ آذر ۱۴۰۰، ایشان از قلعه تاریخی «فلک الافلاک» خرمآباد بازدید و بر فراهم کردن شرایط ثبت جهانی این قلعه تاکید و پیگیریها و تدبیر شهید رئیسی برای آزادسازی اراضی حریم این مجموعه ارزشمند، خط پایانی بر رفع چالشها و موانعی که حدود ۳۰ سال در مسیر جهانی شدن آن قرار گرفته بود، شد.
سند قلعه تاریخی فلک الافلاک در مهرماه ۱۴۰۰ با پیگیری رئیسجمهور شهید به مساحت حدود ۲۰۳ هزار متر مربع صادر شد. عرصه قلعه ۱۲ هکتار است که پیشتر در اختیار دانشگاه لرستان، اداره پست، سازمان زندانها، سپاه و مهمانسرای ارتش بود و از این ۱۲ هکتار، ۸ هکتار بهنام دولت و به نمایندگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صادر شد. بخشی از ۴ هکتار باقیمانده در اختیار سپاه بود و بخش دیگر آن تپهای است که قلعه فلک الافلاک روی آن بنا شده است و در مالکیت هیچ نهادی نیست. ارتش و سپاه در دو بخش این اثر تاریخی مستقر بودند که در حال حاضر ارتش حریم قلعه را بهطور کامل رهاسازی کرده و در خصوص سپاه نیز توافق سه جانبهای بین استانداری، سپاه و وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح صورت گرفته بود که بر مبنای آن، حریم قلعه آزاد میشود، اما عدم پیگیری تخلیه این قلعه توسط سپاه و تامین اعتبار لازم برای تملک اراضی اطراف قلعه، مانعی بزرگ در برابر ثبت جهانی این اثر شده بود.
برای رفع این مانع، رییس جمهور شهید در سفر استانی خود به لرستان تنها به جلسات رسمی اکتفا نکرد بلکه با حضور در محل قلعه، صریحا دستور تامین اعتبار برای آزادسازی زمینهای اطراف فلک الافلاک را صادر کرد.
به دنبال این دستور شهید رئیسی و تامین اعتبارات لازم توسط دولت سیزدهم و همکاری دولت و سپاه پاسداران، روند ثبت جهانی قلعه فلکالافلاک سرعت گرفت.
با آماده شدن شرایط لازم، پرونده ثبت جهانی این اثر تاریخی در ۱۲ بهمن ماه ۱۴۰۲ به یونسکو ارسال شد و کمتر از چند ماه بعد، ارزیابان یونسکو برای بررسی و ارزیابی قلعه فلکالافلاک به خرمآباد سفر کرده و مسیر ثبت جهانی آن طی گردید.
هرچند اعلام ثبت نهایی این اثر تاریخی پس از شهادت رئیسجمهور شهید آیتالله رئیسی انجام گردید، اما همین مساله مهر تاییدی بر خدمات ماندگار این شهید عزیز در عرصههای مختلف به مردم و کشور بوده است.
سایتهایی که در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار میگیرند براساس کنوانسیون حفاظت از میراث جهانی فرهنگی و طبیعی متعلق به تمام انسانهای زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص، محسوب میشوند و دولتها موظف به حفظ و نگهداری این آثار هستند. حفاظت از این آثار پس از ثبت، با وجود باقی ماندن در حیطه حاکمیت کشور مربوطه، به عهده تمام کشورهای عضو خواهد بود که به همین دلیل ثبت فلک الافلاک در این فهرست، بسیار ارزشمند است.