شفقنا_ نشست خبری اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شفقنا، بقایی در ابتدای این نشست گفت: در این هفته شاهد تحولات سختی بودیم، کشور مورد تجاوز قرار گرفت اما انسجام و وحدت نظر و عمل در دفاع مقدس در کشور، صفحات پر افتخاری را در تاریخ این سرزمین رقم زد. جمعی از شریف ترین انسان ها، جان فدای ایران شدند و ما آنها را به خاک سپردیم به همه سرداران و اساتید و نخبگان و تمام هموطنان در جریان دو هفته تجاوز رژیم صهیونیستی جان خود را از دست دادند ادای احترام می کنیم و تردیدی نداریم این دفاع عزت مندانه مبنا و بنایی خواهد شد براي عزت و اقتدار جمهوری اسلامی.
او افزود: اینروزها برای ما ایرانیان همزمان با سوگواری ابی عبدالله و محرم، عزاداری حادثه عاشورا صرفا سوای اینکه یک حادثه غم انگیز و تراژدی انسانی است، یادآور خواست فرهنگی و ملتی برای انسانی زیستن است به این معنا که کرامت انسان رعایت شود و عاشورا الهام بخشی برای دفاع از حریم انسان و کشور است.
او گفت: هفته ای که گذشت مصادف با مناسبتی بود که همیشه به خاطر می سپاریم و آن استفاده از تسليحات شیمیایی عراق علیه مردم در سردشت در ۷ تیر بود. آنچه محرز است اینکه توسعه و تولید شیمایی سلاح شیمیایی عراق با همکاری کشورهای غربی به ويژه آلمان بود که ما همواره مطرح کرده و مطالبه ایرانیان است تا زمانیکه حقیقت آشکار شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره مواضع آلمان درباره تجاوز رژیم صهیونیستی گفت: موضعگیریهایی که از سوی آلمان و فرانسه در قبال تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران اتخاذ شده، بههیچوجه قابل پذیرش نیست و قطعاً شرم تاریخی و ابدی برای آلمان بهجا خواهد گذاشت.
او افزود: اینکه یک تجاوز آشکار علیه کشوری مستقل را با عباراتی چون «کار کثیف» توصیف کنند، بیانگر بیتوجهی به اصول اولیه حقوق بینالملل و اخلاق انسانی است.
بقایی گفت: همه کسانی که با ادبیات تاریخی آلمان، بهویژه عملکرد رژیم نازی و هیتلر، آشنایی دارند، بهخوبی میدانند که چنین واژگانی چه بار معنایی خطرناکی دارد.
هرگز تصور نمیشد که صدراعظم آلمان از همان واژگانی استفاده کند که پیشتر برای توجیه اقدامات نژادپرستانه و نسلکشانه رژیم نازی به کار میرفت.اکنون زمان آن فرا رسیده که ملت بافرهنگ آلمان و نیز مردم آزاده جهان از دولت آلمان مطالبه کنند که چگونه برای توجیه اقدامات یک رژیم نسلکش، آپارتاید و متجاوز، به چنین ادبیات تاریخی آلودهای متوسل شده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: کشورهای همسایه کاملاً از تعهدات خود، چه در چارچوب سیاست حسن همجواری و چه بر اساس قواعد حقوق بینالملل، آگاه هستند.
بر اساس این اصول، هیچ کشوری مجاز نیستو بلکه صراحتاً ممنوع استکه قلمرو خود را در اختیار سایر کشورها برای اقدامات ایذایی علیه کشور ثالث قرار دهد.
او افزود: بدون استثنا، تمامی کشورهای همسایه به ما اطمینان دادهاند که به هیچ عنوان اجازه نخواهند داد رژیم صهیونیستی از فضای سرزمینی یا هوایی آنها برای اقدامات تجاوزکارانه علیه ایران استفاده کند.
او توضیح داد: با قاطعیت اعلام میکنم که تمامی کشورهایی که در این زمینه با آنها رایزنی صورت گرفت، سریع و شفاف اعلام کردند که چنین اجازهای نه داده شده و نه در آینده داده خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تماس های بین ایران و اروپا گفت: ایران با کشورهای اروپایی دارای روابط دیپلماتیک متعارف بوده و در سطوح مختلف در ارتباط مستمر است. در همین راستا، شب گذشته رئیسجمهور کشورمان با همتای فرانسوی خود گفتوگو کرد.
او افزود: تماسها و رایزنیها میان ایران و سه کشور اروپایی در خصوص موضوعات خاص، از جمله ادامه مذاکرات هفته گذشته، همچنان در جریان است.تاکنون تاریخ مشخصی برای ادامه این گفتگوها تعیین نشده است. در صورت اتخاذ تصمیم نهایی، اطلاعرسانی لازم انجام خواهد شد.
بقایی با اشاره به اینکه ایران از توافق صلح ارمنستان و آذربایجان حمایت میکند گفت: کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی ممکن است موضوعاتی را در اسناد جمعی مطرح کنند که الزاماً بازتابدهنده مواضع تکتک اعضا نباشد.
او افزود: در خصوص موضوع ارمنستان و جمهوری آذربایجان، همواره بر حمایت از روند صلح میان دو کشور تأکید کردهایم و هر دو طرف را به امضای هرچه سریعتر توافقنامه صلح ترغیب کردهایم.صلح و ثبات در منطقه قفقاز جنوبی برای جمهوری اسلامی ایران از اهمیت راهبردی برخوردار است.
او بیان کرد: ما با هر دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان روابط خوب و متوازن داریم و بر استمرار سیاست حسن همجواری تأکید داریم.برخی از واژهها، مفاهیم و عباراتی که در بند خاصی از مصوبه اخیر سازمان همکاری اسلامی آمده، مورد تأیید جمهوری اسلامی ایران نیست.
او گفت: ما بر این باوریم که بهکارگیری چنین واژههایی، که میتواند القاکننده ادعاهای ارضی یا گرایش به تغییرات ژئوپلیتیکی باشد، نهتنها سازنده نیست بلکه نباید مبنای سیاستگذاری کشورهای منطقه قرار گیرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ادامه همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت: موضوع تعلیق همکاریها در چارچوب قانون مصوب مجلس شورای اسلامی مطرح شده است؛ قانونی که برای دولت لازمالاجراست و تصریح میکند در چه شرایطی امکان ادامه همکاریها وجود دارد.
او افزود: این تصمیم، بازتابی از نگرانی و خشم افکار عمومی ایران نسبت به وقایع اخیر، بهویژه عدم واکنش مناسب آژانس بینالمللی انرژی اتمی در قبال حملات به تأسیسات هستهای صلحآمیز و ترور نخبگان علمی کشور است.
او گفت: در شرایطی که تأسیسات هستهای ایران مورد تعرض قرار گرفته، انتظار تداوم همکاریهای متعارف از سوی آژانس، بدون توجه به امنیت بازرسان و سکوت در برابر اقدامات غیرقانونی، غیرمنطقی است. آژانس و مدیرکل آن باید در عملکرد و رویکرد خود نسبت به ایران بازنگری جدی انجام دهند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نوع روابط ایران و مصر گفت: در خصوص اظهارنظرهای وزیر خارجه مصر، پیشتر نیز اعلام کردهایم که روابط ایران و مصر، با وجود فقدان روابط دیپلماتیک رسمی به معنای متعارف آن، روندی رو به رشد داشته است.
او افزود: طی یکی دو سال گذشته، تماسها و رایزنیهای مستمر و سازندهای میان دو کشور برقرار بوده که نتایج آن در هفتههای اخیر نیز مشهود بوده است.
او گفت: امیدواریم روندی که طی دو سال گذشته در چارچوب سیاست ارتقای روابط ایران با همسایگان و کشورهای منطقه آغاز شده و بهصورت مستمر ادامه یافته، به احیا و برقراری کامل روابط دیپلماتیک با مصر منجر شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به مواضع متناقض آمریکا گفت: در ماههای اخیر، شاهد رفتارهای متناقض و ناپایدار آمریکا بودهایم؛ بهطوریکه صبح یک موضوع مطرح میشود و عصر همان روز بسته تحریمی جدیدی علیه ایران اعمال میگردد.این تغییرات مکرر، قابل اتکا نیست و بیشتر باید آنها را در چارچوب جنگ روانی و رسانهای ارزیابی کرد تا اقدامی جدی برای حل مسائل.
او گفت: نباید فراموش کنیم که در اوج مذاکرات دیپلماتیک، رژیم صهیونیستی با هماهنگی آمریکا تجاوز نظامی علیه ایران را آغاز کرد که با واکنش قاطع نیروهای مسلح ایران مواجه شد و دشمن را از ادامه تجاوز منصرف ساخت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره عملکرد سوئیس گفت:
سوئیس بهطور همزمان حافظ منافع ایالات متحده آمریکا در تهران است و نقش کانال ارتباطی میان ایران و آمریکا را ایفا میکند.بسیاری از یادداشتها یا پیامهایی که میان دو کشور رد و بدل میشود، از طریق این کانال منتقل میگردد؛ موضوعی که مسبوق به سابقه است و تازگی ندارد.
او گفت: همچنین، این کشور میزبان طیفی از سازمانهای بینالمللی فعال در حوزه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه است؛ از جمله نشستهای شورای حقوق بشر و کمیته بینالمللی صلیب سرخ.انتظار طبیعی جامعه بینالمللی آن است که سوئیس در قبال نقضهای فاحش حقوق بشر و حقوق بشردوستانه، بهویژه در منطقه ما، نقش فعال، جدی و روشنی ایفا کند.
بقایی افزود: سوئیس در این زمینه فعالیت مؤثری نداشته و مواضع اتخاذشده از سوی این کشور، بهویژه در پیگیری موارد نقض حقوق بشردوستانه، موفقیتآمیز نبوده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره نقش فرانسه توضیح داد: اعتراف اخیر فرانسه به نقش خود در تجاوز رژیم صهیونیستی، از طریق ممانعت در مسیر اعمال حق دفاع مشروع ایران، بهنوعی پذیرش مسئولیت این کشور در جنگ تحمیلی اخیر محسوب میشود.
او گفت: دولت فرانسه یکی از طرفهایی بوده که بهطور غیرمستقیم در این تجاوز مشارکت داشته و اکنون باید نسبت به آن پاسخگو باشد؛ بهویژه با توجه به اینکه پیشتر مقامات فرانسوی بارها مدعی شده بودند هیچ نقشی در اقدامات رژیم صهیونیستی نداشتهاند.
او توضیح داد: این اعتراف، از یک سو، بیانگر حقیقتهای پنهانی درباره پشتپردههای این تجاوز است و از سوی دیگر، گواه روشنی بر عظمت و اقتدار ملت ایران و نیروهای مسلح ایران محسوب میشود که در برابر تجاوزی چندجانبه، با حمایت برخی کشورهای دیگر، ایستادگی کردهاند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره بازداشت اتباع ایرانی در آمریکا گفت: پیش از این نیز موارد مشابهی رخ داده بود و جمهوری اسلامی ایران در آن زمینه موضعگیری کرده بود. بازداشت اتباع ایرانی صرفاً به دلیل ملیتشان، بهطور آشکار با اصول و معیارهای حقوق بشری در تعارض است.
او افزود: ما از طریق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن، موضوع را بهصورت جدی در دست پیگیری داریم. حمایت از حقوق و منافع اتباع ایرانی در هر نقطه از جهان، از وظایف اصلی وزارت امور خارجه است.
او بیان کرد: تاکنون هیچ توضیح قانعکنندهای از سوی طرفهای آمریکایی درباره علت بازداشت این افراد ارائه نشده و ما این اقدام را نژادپرستانه و صرفاً ناشی از ملیت آنان میدانیم.
بقایی افزود: این مسئله همچنان در دستور کار وزارت امور خارجه قرار دارد و پیگیریها از طریق بخش کنسولی و دفتر حفاظت منافع در واشنگتن ادامه دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به منطقی نبودن ادامه همکاری با آژانس گفت: هیچ گزارش یا قطعنامهای، حتی از سوی آژانس، نمیتواند مبنای حقوقی یا قانونی برای توجیه تجاوزگری رژیم صهیونیستی و آمریکا فراهم کند.
باید اذعان کرد که این قطعنامه به یکی از بهانهها برای ارتکاب جنایت در آن مقطع زمانی تبدیل شد. بنابراین، آژانس بینالمللی انرژی اتمی باید نسبت به این موضوع پاسخگو باشد.
او گفت: اما آنچه در حال حاضر برای ما قابل درک نیست، اصرار مدیرکل آژانس بر برخی مطالبات در شرایطی است که تنها چند روز از اقدام تجاوزکارانه علیه تأسیسات هستهای صلحآمیز ایران گذشته است.انتظار برای بازگشت فوری همکاریهای ایران و آژانس به حالت عادی و طبیعی، انتظاری غیرمنطقی و غیرواقعبینانه است.یکی از ابعاد مهم این ماجرا، مسئله تضمین امنیت و ایمنی بازرسان آژانس است؛ آنهم در شرایطی که هنوز ارزیابی دقیق و جامعی از شدت خسارات و آسیبهای واردشده در دست نیست. در حال حاضر، سازمان انرژی اتمی کشور در حال بررسی این موضوع است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به بازدید خبرنگاران از محل حملات گفت: باید جنایات ارتکابیافته طی دو هفته گذشته علیه ملت ایران را بهروشنی تبیین، تشریح و مستندسازی کنیم؛ هم در خصوص اهدافی که مورد حمله قرار گرفتند، و هم در مورد اشخاص و افرادی که توسط رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدند.
او افزود: حمله به زندان اوین یک جنایت آشکار و بیسابقه بود. در جریان این حمله، همانطور که اطلاع دارید، تعدادی از شهروندان کشورمان به شهادت رسیدند؛ از جمله بانویی که نقش فعالی در حمایت از زندانیان داشت، مادری به همراه فرزند پنجسالهاش، و جمعی از سربازان وظیفه.
او بیان کرد: مستندسازی این جنایات و ارائه آن به افکار عمومی و نهادهای بینالمللی، در دستور کار وزارت امور خارجه قرار دارد. ما با همکاری تمامی نهادهای مسئول و مرتبط، این موضوع را با جدیت دنبال خواهیم کرد.از جمله اقدامات انجامشده، میتوان به بازدید دیپلماتها و خبرنگاران از مکانهای مورد حمله اشاره کرد؛ کاری که پیشتر انجام شده و در آینده نیز ادامه خواهد یافت.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به مواضع آمریکا بیان کرد: مذاکرات اخیر بر اساس توافق دوجانبه و با میانجیگری طرف عمانی انجام شد. از همان ابتدا نیز جمهوری اسلامی ایران اعلام کرده بود که در صورت وجود اراده و جدیت از سوی طرف مقابل، امکان ادامه مذاکرات بهصورت مستمر و حتی در طول هفته وجود دارد.
او افزود: اینکه طرف مقابل تنها هفتهای یک بار، آن هم برای دو یا سه ساعت در روند مذاکرات حضور یابد، سپس مدعی شود که ایران در مذاکرات جدی نبوده است، ادعایی کاملاً بیاساس و فاقد مبناست. اینگونه اظهارات بیشتر به تلاش برای توجیه جنایاتی شباهت دارد که در دو هفته اخیر رخ داده است.
بقایی گفت: افکار عمومی و جامعه جهانی نیز بهروشنی شاهدند که طرف آمریکایی تا چه اندازه در اعلام مواضع خود دچار تناقض، تزلزل و تغییر مداوم است.