شناسهٔ خبر: 73483085 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: دفاع پرس | لینک خبر

کدخدایی: تجربه نشان از موفق‌نبودن سازمان‌های بین‌المللی دارد

رئیس پژوهشگاه شورای نگهبان گفت: هنجارهای بین‌المللی با هدف جلوگیری از ظلم و زور ایجاد شده است؛ اما تجربه این‌سال‌ها نشان داده است که این عوامل موفقیت‌آمیز نبوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار سیاسی دفاع‌پرس، «عباسعلی کدخدایی» رئیس پژوهشگاه شورای نگهبان در گفت‌وگویی اظهار داشت: هنجار‌های بین‌المللی با هدف جلوگیری از ظلم و زور ایجاد شده است، اما تجربه این‌سال‌ها نشان داده که این عوامل موفقیت‌آمیز نبوده برای مثال هنجار‌ها بار مسئولیت ایجاد می‌کنند و لازمه آن مثلا تنبیه و سرزنش تجاوز کننده است؛ با این حال امروز می‌بینیم که رژیم صهیونیستی با تجاوز به نظام اسلامی نه تنها سرزنش نشده است بلکه در مواردی از آن حمایت شده است.


وی با تاکید بر ضرورت ارزیابی درباره اینکه آیا هنجار‌های نوینی بین‌الملل توانسته‌اند اهداف حفظ حاکمیت دولت‌ها و تامین و حفظ صلح و امنیت جهانی را محقق کنند، افزود: امروز که قریب به ۷۰ سال از شکل‌گیری ملل متحد گذشته است همچنان شاهد ناکارآمدی نظام بین‌الملل هستیم و دولت‌ها باید تلاش کنند که در این چارچوب که متعهد شده‌اند عمل کنند. در مقدمه منشور ملل متحد از تامین صلح و امنیت بین‌المللی و روابط دوستانه دولت‌ها صحبت شده است، اما سازوکاری برای این صلح و امنیت و عدم توسل به زور و عدم تجاوز یک کشور به کشور دیگر وجود ندارد و اقدامات تجاوزکاران رژیم صهیونیستی طی روز‌های گذشته علیه ملت و مردم ایران برخلاف همه اصول و قواعد شناخته شده بین الملل انجام شده است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: سازمان ملل متحد با هدف ایجاد صلح حفظ حاکمیت دولت‌ها منع تجاوز و توسل به زور چک گرفته است، اما تجربه‌ای که در طول سال‌های گذشته نشان داده است تجربه موفقی نبوده است همچنین وقتی ما از باب مسئولیت دولت‌ها صحبت می‌گوییم نه تنها دولتی که تجاوزگر است در قبال تجاوز مسئول است و باید علاوه بر حق دفاعی که دولت مورد تجاوز دارد، باید تنبیه شود بلکه دولت‌هایی که از متجاوز حمایت می‌کنند نیز باید تنبیه شوند. متاسفانه در عرصه بین‌الملل شاهدیم که گاهی اوقات دولت متجاوز مورد حمایت قرار می‌گیرد و در این خصوص نیز مشاهده کردیم موضوع اقدامات رژیم صهیونیستی علیه غزه و لبنان، برخی دولت‌های غربی و آمریکا صراحتاً از رژیم صهیونیستی حمایت مالی و تجهیزاتی می‌کردند؛ الان نیز در تجاوز آشکاری که چند روزی است نسبت به مردم سرزمین اسلامی شده است، گاهی اوقات این حمایت‌ها را مشاهده می‌کنیم.

کدخدایی با بیان اینکه «دولت‌ها نمی‌توانند از اینکه رژیمی مرتکب تجاوز و جنایتی شده است، خود را مبرا کنند»، عنوان کرد: اتفاقاً دولت‌ها هم در جلوگیری از وقوع این تجاوز و هم در تنبیه بعد از آن مسئولیت جمعی دارند و در راس آنها نیز سازمان ملل متحد به عنوان مجموعه‌ای که با همین هدف شکل گرفته است مسئولیت دارد، اما متاسفانه تاکنون حرکت موثری در این خصوص مشاهده نکرده‌ایم. شورای امنیت سازمان ملل بر اساس منشور حقوق مسئول صلح و امنیت بین‌الملل است، اما مشاهده می‌کنیم که گاهی اوقات به موضوعات ورود کرده و گاهی اوقات نیز ورود نکرده است؛ در جریان حمله رژیم صهیونیستی به تاسیسات هسته‌ای عراق در سال ۱۹۸۱، شورای امنیت قطعنامه‌ای صادر و طی آن اقدامات رژیم صهیونیستی را محکوم و دبیرکل را موظف کرد که از این امر بازدارنده گزارش تهیه و ارائه کند و رژیم صهیونیستی را تنبیه و گزارشی از تخلفات آن به سازمان ملل ارائه دهد؛ اما شاهد هستیم در حملات اخیری که علیه کشور ما صورت گرفته است، رژیم صهیونیستی به برخی از تاسیسات هسته‌ای ما حمله کرده و این موضوع را نیز صراحتاً اعلام کرده است؛ در اینجا مسئولیت سازمان‌های بین‌المللی و جمعی دولت‌ها است که با رژیم صهیونیستی برخورد کنند.

وی گفت: در منشور ملل متحد تصریح شده است که فارغ از اینکه دولتی عضو سازمان ملل متحد باشد یا نباشد، یک تعهد قراردادی وجود دارد مبنی بر اینکه دولتی نمی‌تواند در روابط دوجانبه خود متوسل به حضور شود؛ این درحالی است همه مردم شاهد بودند که در مذاکرات اخیر پیشنهادی که مطرح شد این بود که مذاکره یا حمله نظامی و این صراحتاً بر خلاف منشور ملل متحد قواعد بین‌المللی است. در موضوع هسته‌ای مشاهده می‌کنیم که با توجه به حساسیت حوزه، ممنوعیت‌های زیادی بر اساس اسناد و پروتکل‌های مختلف وجود دارد، اما رژیم تا دندان مسلح صهیونیستی برخلاف همه افراد و عرف شناخته شده بین المللی عامدانه به تاسیسات هسته‌ای حمله می‌کنند و متاسفانه ما شاهد عکس‌العمل موثری از سوی نهاد‌ها و مقامات بین‌المللی نیستیم. انتظار این است که آژانس انرژی اتمی که ما عضو آن هستیم و روند صلح‌آمیزی در حوزه هسته‌ای را سپری می‌کنیم، علاوه‌بر نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای ما، از فعالیت هسته‌ای صلح‌آمیز ما و همچنین دانشمندان هسته‌ای ما مراقبت و حمایت کند، اما متاسفانه چنین اقدامی را مشاهده نمی‌کنیم.

رئیس پژوهشکده شورای نگهبان همچنین با انتقاد از گزارش اخیر مدیر کل آژانس بین‌المللی هسته‌ای در مورد فعالیت‌های هسته‌ای ایران تاکید کرد: گزارشی که مدیرکل ارائه کرد، گزارشی جهت‌دار بود و نه تنها جمهوری اسلامی ایران بلکه کشور‌های دیگر نیز نسبت به جهت‌دار بودن آن اعتراض کردند، اما مشاهده کردیم که این گزارش منجر به تصویب قطعنامه در شورای حکام علیه ایران شد و در نهایت نیز بعد از تصویب این قطعنامه تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی علیه ایران صورت گرفت و ما شاهد نشان دادن چراغی سبز در عرصه بین‌المللی به یک رژیم ددمنش برای اقدامات جنایتکارانه بودیم.

کدخدایی با اشاره به حق دفاع مشروع جمهوری اسلامی ایران در برابر تجاوز زمینی و هوایی رژیم صهیونیستی اظهار کرد: دفاع مشروع به نوعی در ماده ۵۱ منشور حقوق بین‌الملل به صراحت ذکر شده است و این ماده اجازه را به دولت‌ها داده است که در برابر توسل زور دولت‌های دیگر، دفاع مشروع و موثری از خود داشته باشند. علاوه بر این امروز همه صاحب نظران حقوق بین‌الملل معتقدند که دفاع مشروع یک حق ذاتی و امر عرفی است و موضوعی نیست که منوط به اجازه یک سند بین المللی باشد بلکه یک امر ذاتی هر دولتی است که هرگاه مورد حمله و تجاوز قرار بگیرد باید به نحو مقتضی دفاع کند و پاسخ دهد با تشخیص دفاع از دولت بر عهده صاحب منصبان آن دولت است و هیچ اصل و قاعده‌ای درباره چگونگی این دفاع وجود ندارد بلکه تنها مطلبی که وجود دارد تناسب میان دفاع و حمله است.

وی با تاکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران و مردم ایران به هر نحو مقتضی می‌توانند در هر شکلی که لازم باشد از خود دفاع کنند، گفت: در عرصه‌های نظامی نیرو‌های مسلح و سلحشور نظامی در حال دفاع از کشور هستند و پر عرصه‌های دیگر نیز شرایط به همین صورت است؛ مثلاً در عرصه دیپلماتیک طی روز‌های گذشته بحثی درباره خروج ایران از معاهده ان پی تی در کشور مطرح شد؛ یکی از مواد این معاهده به دولت اجازه داده است که اگر لازم شد می‌تواند از آن خارج شود و به نظر ما این اقدام می‌تواند به عنوان یک اقدام بازدارنده و دفاعی در مقابل تجاوزات رژیم صهیونیستی که اخیراً اتفاق افتاده است باشد که البته مسئولیت تصمیم‌گیری درباره آن بر عهده وزارت امور خارجه و مجلس است.

عضو حقوقدان شورای نگهبان با بیان اینکه «گرچه در مقابل تجاوز آشکار رژیم صهیونیستی در حال دفاع مشروع از خود هستیم، اما این دفاع مشروع فقط علیه رژیم صهیونیستی منحصر نمی‌شود»، افزود: ما بر اساس حق ذاتی دفاع مشروع و استاد و مقرراتی مختلفی حوزه بین‌الملل، حق داریم که در مقابل هر گروه و دولت دیگری که از رژیم صهیونیستی حمایت کند، حق داریم که به نحو متناسب و مقتضی دفاع کنیم؛ بنابراین دولت‌های دیگر نیز باید بدانند که هرگونه حمایتی هم از دیپلماتیک و نظامی از رژیم صهیونیستی داشته باشند، هم جمهوری اسلامی ایران این حق را برای خود قائل است که اقدامات لازم را نسبت این کشور‌ها انجام دهد و هم از جهت حقوق بین‌الملل از این حق استفاده کند.

کدخدایی در پایان با اشاره به حمله رژیم صهیونیستی به ساختمان صدا و سیما، عنوان کرد: یکی از جنایت‌هایی که رژیم صهیونیستی سال‌هاست در غزه و لبنان مرتکب می‌شود، حمله به رسانه‌ها است و این نشان می‌دهد که حجم صهیونیستی از حقیقت و بیان واقعیت‌ها ناراحت است. طی یک سال گذشته حدود ۲۰۰ نفر از اصحاب رسانه در غزه و لبنان به شهادت رساندند که نشان دهنده عمق خباثت رژیم صهیونیستی است. اینکه رژیم صهیونیستی به یک مرکز رسانه‌ای نظیر صدا و سیما حمله می‌کند نشان از استیصال آنها در دست‌یابی به اهداف نامشروع‌شان است. خوشبختانه با تلاش همه عزیزان دیدیم که وقفه خاصی در فعالیت رسانه ملی صورت نگرفت. حمله رژیم صهیونیستی به صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران علاوه بر این که نهایت بی‌وجدانی است، نقض آشکار کنوانسیون‌های مختلفی است که درباره موضوع عدم حمله به رسانه‌ها و اصحاب رسانه است.

انتهای پیام/ 381