شناسهٔ خبر: 73466829 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

حقوقدان بوشهری:حملات رژیم صهیونیستی نقض اصول بنیادین حقوق بین الملل است 

بوشهر ـ ایرنا ـ عضو کانون وکلای دادگستری استان بوشهر، با محکومیت شدید حملات اخیر رژیم صهیونیستی به فرماندهان نظامی ، مراکز هسته‌ای ایران و مردم این اقدامات را تجاوزی آشکار به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران و نقض اصول بنیادین حقوق بین‌الملل دانست.

صاحب‌خبر -

بهرام فرهمند صابر، روز سه شنبه در گفت‌وگو با خبرنگار ایرنا ضمن تسلیت به خانواده معظم شهدایی که در بمباران اخیر توسط رژیم صهیونیستی ناجوانمردانه به شهادت رسیدند، گفت: طبق بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد، هرگونه توسل به زور به‌شدت محکوم شده و تنها دو استثنا برای آن پیش‌بینی شده است؛ نخست، در چارچوب فصل هفتم منشور ملل متحد، زمانی‌که شورای امنیت با صدور قطعنامه‌ای استفاده از زور را به‌منظور حفظ صلح و امنیت بین‌المللی تصویب کند؛ و دوم، دفاع مشروع از حاکمیت و تمامیت ارضی کشور، مشروط به رعایت اصل تناسب در پاسخ رعایت شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به حملات کور و ناگهانی رژیم صهیونیستی به فرماندهان ارشد نظامی و تاسیسات نظامی و غیرنظامی کشور، افزود: بر اساس ماده ۵۱ منشور ملل متحد، جمهوری اسلامی ایران در راستای دفاع مشروع اقدام به پاسخ موشکی کرده است و این اقدام کاملاً در چارچوب حقوق بین‌الملل ارزیابی می‌شود.

فرهمند صابر با اشاره به مقررات بین‌المللی درباره منع حمله به مراکز هسته‌ای یادآور شد: قطعنامه‌های متعددی از جمله قطعنامه ۴۴۴ کنفرانس عمومی، هرگونه حمله مسلحانه یا تهدید علیه تأسیسات هسته‌ای را که می‌تواند منجر به آزادسازی مواد رادیواکتیو و پیامدهای جدی در داخل و خارج از مرزها شود، ممنوع کرده‌اند و حملات اخیر رژیم صهیونیستی به مراکزی مانند نطنز و فردو نمونه‌ای بارز از نقض این اصول است.

وی همچنین به ماده ۵۶ پروتکل اول کنوانسیون‌های چهارگانه ژنو اشاره کرد و گفت: این ماده حمله به تاسیسات هسته‌ای را به‌عنوان یک قاعده عرفی مسلم در حقوق بین‌الملل معرفی می‌کند، که هم برای کشورهای عضو و هم کشورهای غیرعضو الزام‌آور است.

دارنده دکترای حقوق بین الملل افزود: بر اساس کنوانسیون حفاظت فیزیکی تأسیسات هسته‌ای مصوب ۱۹۸۰ و اصلاحیه سال ۲۰۰۵ آن، حمله به تاسیسات هسته‌ای تحت هر شرایطی ممنوع اعلام شده است؛ همچنین ماده ۱۰ معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (NPT) به کشورهای عضو این اجازه را می‌دهد که اگر منافع حیاتی‌شان در معرض خطر قرار گیرد، از معاهده خارج شوند؛ هرچند کشور ما عضو این معاهده است و مناطق حیاتی‌اش در خطر واقعی قرار دارد، اما من شخصاً خروج از معاهده را توصیه نمی‌کنم.

حقوقدان بوشهری:حملات رژیم صهیونیستی نقض اصول بنیادین حقوق بین الملل است 

وی در پاسخ به سوالی درباره ادعای حمله پیش‌دستانه رژیم صهیونیستی اظهار کرد: در حقوق بین‌الملل درباره مفهوم حمله پیش‌دستانه اجماع وجود ندارد و میان حقوقدانان و فقهای حقوق بین‌الملل اختلاف‌نظر هست؛ در حقوق داخلی کشورها نیز این موضوع محل بحث بوده و هنوز به نتیجه قطعی و جزمی نرسیده است، حتی در رویه‌های قضایی دو دهه اخیر نیز چنین حملاتی جایگاه مشخص و پذیرفته‌شده‌ای ندارد.

نهادهای بین‌المللی در برابر تجاوز به تأسیسات هسته‌ای ایران سکوت کرده‌اند

فرهمند صابر با اشاره به نبود اجماع حقوقی درباره مشروعیت حملات پیش‌دستانه گفت: هرچند در مواردی آرایی در این زمینه صادر شده است، اما رویه‌ای مشخص و محکومیت قطعی در خصوص مشروعیت حمله پیش‌دستانه در حقوق بین‌الملل وجود ندارد.

وی افزود: در حقوق بین‌الملل، حمله پیش‌دستانه تنها زمانی مشروع است که حمله‌ای قطعی و قریب‌الوقوع باشد، صرف احتمال اینکه کشوری در آینده ممکن است در معرض خطر قرار گیرد، نمی‌تواند مبنای حمله پیش‌دستانه قرار گیرد؛ این امر جایی در حقوق بین‌الملل ندارد.

فرهمند صابر با انتقاد از عملکرد نهادهای بین‌المللی در قبال چنین تجاوزاتی اظهار کرد: با کمال تاسف حقوق بین‌الملل، همانند حقوق اساسی و قوانین اساسی کشورها، به دلیل اینکه ناقدان آن افراد یا دولت‌های قدرتمند هستند، در عرصه بین‌المللی توان ایفا کردن نقش موثر را ندارد.

وی افزود: امروز شاهد هستیم که دولت‌های قدرتمند در قبال تجاوزات صریح و آشکار، موضعی منفعلانه و سکوت اتخاذ می‌کنند؛ به‌طوری‌که حتی شورای حکام سازمان ملل متحد از صدور یک قطعنامه در محکومیت این تجاوزات نیز امتناع کرده است.

این مدرس دانشگاه با طرح این سشووال که آیا واقعاً حمله به تأسیسات هسته‌ای یک کشور، که در حقیقت حمله به تمامیت ارضی آن کشور تلقی می‌شود، ارزش آن را نداشت که دست‌کم یک قطعنامه در محکومیت آن صادر شود؟ یادآور شد: این موضوع نشان می‌دهد که سازمان‌های بین‌المللی، ائتلاف‌های جهانی و قدرت های بین المللی، حقوق بین‌الملل را تنها در راستای منافع خود به کار می‌گیرند.

فرهمند صابر ادامه داد: یکی از بارزترین نمونه‌های نقض حقوق بشر دوستانه، حملات گسترده علیه شهروندان بی‌دفاع یک کشور است که متأسفانه با سکوت جامعه بین‌المللی مواجه شده است؛ تاکنون هیچ‌یک از نهادهای بین‌المللی از جمله شورای امنیت یا دیوان بین‌المللی دادگستری اقدام مؤثر یا حتی محکومیت نمادینی صدور قطعنامه نسبت به این حملات انجام نداده‌اند.

وی با هشدار نسبت به پیامدهای زیست‌محیطی حملات به تأسیسات هسته‌ای گفت: ما همگی باور داریم که چنین حملاتی می‌تواند خسارات گسترده‌ای نه‌تنها در سطح ملی، بلکه در سطح فراملی به دنبال داشته باشد؛ این حملات تنها علیه تمامیت نفسانی انسان‌ها نیست، بلکه یک فاجعه تمام‌عیار زیست‌محیطی محسوب می‌شود.

فرهمند صابر تصریح کرد: نشت مواد رادیواکتیو می‌تواند به جانوران، گیاهان و انسان‌ها آسیب وارد کرده و انواع بیماری‌ها را به‌دنبال داشته باشد؛ از بیماری‌های سرطانی و تنفسی گرفته تا بیماری‌های ژنتیکی و کاهش تنوع زیستی بر روی کره زمین؛ اینها تنها بخشی از تبعات تخریب نیروگاه‌های هسته‌ای و نشت رادیو اکتیو و حملات رژیم صهیونیستی است که می‌تواند به کل جامعه بین‌المللی تحمیل شود.

به گزارش ایرنا، بامداد روز جمعه ۲۳ خردادماه، در پی حمله تروریستی رژیم صهیونی به تهران و تعدادی از شهرهای کشور، شماری از فرماندهان نظامی، دانشمندان و مردم غیرنظامی به شهادت رسیدند.

جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی، عملیات وعده صادق ۳ را (شامگاه جمعه) با شلیک دهها فروند موشک‌ به سمت سرزمین‎‌های اشغالی آغاز کرد.

مرحله دوم این عملیات نیز روز شنبه اجرا شد که گزارش‌های میدانی، تصاویرماهواره‌ای و شنود اطلاعاتی حاکی از اصابت مؤثر دهها موشک به اهداف راهبردی است.

رژیم تروریست صهیونیستی بعد ازظهر دیروز یکشنبه ۲۵ خرداد با تشدید حملات وحشیانه خود، نقاطی از تهران را مورد هدف قرار داد. محدوده بزرگراه همت، محدوده‌های میدان ولیعصر، منطقه نیاوران، و خیابان سهرودی از جمله مناطقی هستند که بعد از ظهر یکشنبه مورد هدف تهاجم قرار گرفتند.

دقایقی پس از این حملات رژیم صهیونیستی، سومین مرحله از عملیات وعده صادق ۳ آغاز شد و سرزمین های اشغالی هدف قرار گرفت.