«کارلی فیورینا» کاندیدای جمهوری خواه ریاست جمهوری آمریکا تاکید کرد که جدا از رای کنگره به توافق اتمی ایران، سایر کشورهای جهان به اجرای آن متعهد هستند.
فیورینا در گفتگو با شبکه خبری "ان بیسی" گفت: «حتی اگر کنگره به توافق اتمی ایران رای منفی دهد - صمیمانه امیدوارم که این اتفاق رخ ندهد - سایر کشورهای جهان وارد عمل شده و شبکه نقل و انتقال پول به جریان افتاده است؛ چین و روسیه از مدتها قبل خواستار بازشدن اقتصاد ایران شدهاند.»
این پایگاه خبری در ادامه نوشت: توافق اتمی جامع میان ایران و کشورهای موسوم به 1+5 در ازای رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران، خواستار محدود کردن برنامههای اتمی و بازرسیهای محدود از تاسیسات ایران میشود. بازرسان بینالمللی باید برای دسترسی به تاسیسات ایران تقاضای بازدید کنند و ایران حداکثر در 24 روز باید به این تقاضا پاسخ دهد.
این منبع خبری یادآورشد: اکنون کنگره آمریکا سرگرم بررسی توافق اتمی ایران است و هفته دوم سپتامبر (شهریورماه) رای نهایی خود درباره آن را صادر میکند.
باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا به رای 34 سناتور نیاز دارد تا توافق اتمی ایران در کنگره تائید شود. تاکنون 26 سناتور وعده دادهاند که در کنگره به آن رای مثبت دهند.
*لسآنجلس تایمز: رد توافق هستهای موجب تحقیر آمریکا در جامعه بینالمللی میشود
در همین حال یک روزنامه آمریکایی هم نوشت: اگر سنا توافق هستهای برجام را رد کند؛ علاوه بر تحقیر و منزوی شدن آمریکا در جامعه بینالمللی، باعث رفع محدودیتهای برنامه هستهای ایران و افزایش خطر آغاز جنگ دیگری در خاورمیانه خواهد شد.
روزنامه لسآنجلس تایمز در گزارشی در مورد پیامد رد توافق هستهای ایران در کنگره نوشت: تقریباً همه کشورها از توافق حمایت کردهاند، همچنین همه مقامات کنونی و پیشین امنیتی آمریکا نیز با آن موافقند، توافق برجام حمایت کارشناسان سیاسی و اندیشمندان هستهای آمریکا را نیز با خود به همراه دارد.
اما هنوز هم، تنها حدود یک ماه مانده به رایگیری کنگره در مورد رد یا تصویب توافق، لابیهای گستردهای علیه توافق در کنگره انجام میشود. تاکنون علاوه بر آنکه هیچ جمهوریخواهی از توافق حمایت نکرده است، دو سناتور ارشد دموکرات نیز با آن اعلام مخالفت کردهاند. در صورتی که دموکراتهای سنا بخواهند مسیر چاکشامر؛ و رابرت مندز را ادامه دهند؛ توافق رد میشود.
در صورت رد توافق؛ متحدان ما، دیگر با آمریکا همراه نخواهد شد توافق هستهای برجام تنها میان ایران و آمریکا نیست، بلکه توافقی است که پس از دو سال گفتوگو میان ایران و قدرتهای جهانی حاصل شده است، همه اعضا با همه مفاد برجام موافقت کردهاند و در صورتی که تنها یک کشور موافقت نمیکرد؛ توافقی نیز حاصل نمیشد.
مخالفان مکرراً تاکید میکنند که باید به یک توافق بهتر با محدودیتهای جدیتر و گسترده دست یابیم که این موضوع غیرمنطقی است؛ متحدان اروپایی ما تاکید کردهاند که به جز این توافق راه حل دیگری، یا توافق بهتری وجود ندارد.
اگر کنگره توافق را رد کند، جامعه بینالمللی باور خواهد کرد آمریکا نمیتواند به توافقات بینالمللی خود پایبند بماند و نقش و رهبری آمریکا بسیار سریع از بین خواهد رفت.
این گزارش در ادامه میافزاید: همچنین در صورت رد توافق در کنگره، رژیم تحریمها نیز از بین میرود، آمریکا همه کشورها را قانع کرد که روابط اقتصادی خود با ایران را محدود کنند تا بتوانند از طریق گفتوگوهای دیپلماتیک و صلحآمیز موضوع تهدید برنامه هستهای را رفع کنند، حتی متحدان اروپایی نزدیک ما روابط تجاری، نفتی، و سرمایهگذاری اقتصادی در ایران را آغاز خواهند کرد حتی در صورتی که کنگره توافق را رد کند.
رد توافق همچنین باعث خواهد شد که برنامه هستهای ایران با سرعت پیشرفت کند و هیچ محدودیتی نداشته باشد، در 10 سال گذشته همانطور که احتمال حمله نظامی و میزان تحریمها علیه ایران افزایش یافت؛ تعداد سانتریفیوژهای ایران نیز افزایش یافت.
با رد توافق، ایران دهها هزار سانتریفیوژ در اختیار خواهد داشت که قادر به ساخت تولید تن اورانیوم خواهند بود.
باید توجه داشت که در صورت حمله نظامی علیه ایران، علاوه بر تخریب سایتهای هستهای ایران، تلفات انسانی نیز وجود خواهد داشت و جبران آن از سوی ایران علیه آمریکا و اسراییل با به کارگیری نیروهای سپاه قدس حتمی خواهد بود و ایران تنگه هرمز را خواهد بست که از مهمترین مسیرهای تجارت و صادرات نفت به جهان است. جنگ، برنامه هستهای ایران را متوقف نخواهد کرد بلکه آن را تسریع میکند.
ایران همواره با تاکید بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود اتهامات آمریکا و غرب مبنی بر تلاش برای ساخت سلاح هستهای را رد کرده است.
* حمایت قاطع رهبر دموکراتهای سنا از توافق هستهای
در همین حال چند روز پس از حمایت رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا، «هری رید» رهبر دموکراتها در سنا نیز میگوید از توافق هستهای وین حمایت میکند.
سناتور رید در پیامی در توئیتر نوشت: «قویا از توفقنامه تاریخی با ایران حمایت میکنم و هر چه در توان دارم برای اطمینان از حفظ آن انجام خواهم داد». هری رید، بیست و هفتمین سناتور دموکرات است که به طور علنی توافق وین را تائید میکند؛ تاکنون فقط دو سناتور دموکرات «چارلز شومر» و «رابرت منندز» با آن مخالفت کردهاند.
سناتور رید که اهل «نوادا» است در مصاحبهای با «واشنگتن پست» به طور محتاطانه ابراز امیدواری کرد که رای کافی در سنا، برای جلوگیری از تصویب قطعنامهای با دو سوم آرا به طوری که در برابر وتوی رئیس جمهوری مصون شود، وجود دارد.
برای آنکه بلوک 54 نفری جمهوری خواهان سنا بتواند توافق وین را با دو سوم آرا تصویب کند به رای 13 دموکرات نیاز دارد. سنا 100 کرسی دارد اما هری رید ابراز امیدواری کرد که حداقل 41 دموکرات از باراک اوباما حمایت کنند.
به نوشته «واشنگن پست» در صورتی که دموکراتها 41 رای داشته باشند میتوانند با استفاده از یک ترفند قانونگذاری (موسوم به فیلیباستر) مانع وضع قطعنامه جمهوری خواهان شوند که در آن صورت حتی نیازی به وتوی رئیس جمهوری نخواهد بود.
هفته پیش «نانسی پلوسی» رهبر اقلیت دموکرات در مجلس نمایندگان کنگره نیز ابراز اطمینان کرده بود که حزب او آرای لازم برای حفظ توافق را دارد. جمهوری خواهان نیز پیشبینی کردهاند که شانس آنها برای جلوگیری از اجرای توافق وین کم است.
یک نماینده جمهوریخواه:
جهان بدون توجه به رای کنگره به اجرای توافق اتمی ایران متعهد است
صاحبخبر -