به گزارش خبرگزاری اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ حجتالاسلام والمسلمین دکتر مقیمی حاجی، دبیر علمی همایش صدمین سالگرد بازتأسیس حوزه علمیه قم و نکوداشت حضرت آیتالله العظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری یزدی، در آستانه برگزاری این رویداد علمی و حوزوی، در جمع خبرنگاران با تبریک فرارسیدن میلاد حضرت امام رضا(ع) و دهه کرامت، به تبیین اهداف و دستاوردهای این همایش پرداخت.
وی با اشاره به پیشینه هزارساله حوزه علمیه قم، تأکید کرد: قم از قرن سوم هجری تاکنون همواره یکی از مراکز اصلی علوم اسلامی بوده است و با ورود حضرت آیتالله حائری یزدی در اوایل قرن چهاردهم، روحی تازه در کالبد حوزه دمیده شد. ایشان در شرایطی دشوار و پیچیده حوزه علمیه را مجدداً احیا کردند و موجب شکلگیری ساختاری نوین در این نهاد دینی و علمی شدند.
دبیر علمی همایش افزود: با حضور و تدبیر آن عالم وارسته، اساتید برجسته و طلاب پرشمار از اقصی نقاط ایران و جهان به قم جذب شدند و این شهر به پایگاهی برای ترویج و تعمیق مکتب اهل بیت(ع) تبدیل شد. آیتالله حائری یزدی در کنار احیای دروس اصلی حوزه مانند فقه و اصول، زمینهساز بازگشت دروس متنوعی همچون فلسفه، کلام، هیئت و نجوم نیز شدند؛ امری که به توسعه همهجانبه دانش دینی در حوزه قم انجامید.
حجتالاسلام مقیمی حاجی با اشاره به برنامه چهار ساله دبیرخانه همایش در زمینه گردآوری، تصحیح و انتشار آثار حضرت آیتالله حائری یزدی، گفت: تا پیش از آغاز این طرح، بسیاری از آثار ایشان یا چاپ نشده بودند، یا بهصورت پراکنده و ناقص در اختیار پژوهشگران قرار داشتند. اما امروز مفتخریم که مجموعهای ۲۰ جلدی از آثار قلمی، تقریرات دروس و یادداشتهای ایشان آماده انتشار شده است. برخی از این آثار برای اولینبار منتشر میشوند و برخی دیگر بهصورت علمی تصحیح شدهاند.
وی افزود: اندیشمندان در قم، نجف و دیگر مراکز علمی جهان اسلام، مشتاق بهرهگیری از میراث فکری این مرجع بزرگ هستند. این مجموعه ارزشمند، پنجرهای نو به فهم عمیقتر سنتهای علمی حوزه علمیه خواهد گشود.
دکتر مقیمی حاجی در ادامه از تلاش بیش از ۲۵ گروه علمی و ۶ گروه عملکردی در چهار سال گذشته خبر داد و گفت: از سال ۱۴۰۰ گروههای تخصصی با مدیریت استادان برجسته در حوزههایی همچون فقه، اصول، تفسیر، فلسفه، کلام، اخلاق، مهدویت، اقتصاد اسلامی، مدیریت، روانشناسی، رسانه، ادبیات فارسی، هنر و حتی خوشنویسی فعالیت علمی خود را آغاز کردند. هدف این گروهها احصاء تحولات صدساله حوزه علمیه قم در دو بعد دانشی و عملکردی بود.
وی اضافه کرد: خروجی این فعالیتها در قالب مقالات علمی مستند و ارزیابیشده، در مجموعهای دوم تحت عنوان دستاوردهای دانشی و عملکردی حوزه قم عرضه خواهد شد که رونمایی آن در روزهای همایش صورت خواهد گرفت.
دبیر علمی همایش اعلام کرد: این رویداد علمی بزرگ در روزهای ۱۷ و ۱۸ اردیبهشتماه در مدرسه علمیه امام کاظم(ع) قم برگزار میشود و پیام مقام معظم رهبری و حضور شخصیتهای برجسته حوزوی ازجمله دو مرجع تقلید زینتبخش آن خواهد بود. این همایش صرفاً یک مراسم نمادین نیست، بلکه محصول چهار سال کار فشرده علمی و پژوهشی است.
وی در تشریح ساختار علمی همایش افزود: در عصر روز نخست، ۲۵ نشست تخصصی با حضور اندیشمندان و محققان در موضوعات متنوع برگزار میشود. همچنین در روز دوم، چهار همایش موضوعی شامل “حوزه و بینالملل”، “حوزه و تبلیغ”، “حوزه و انقلاب اسلامی و مقاومت” و “حوزه، بانوان و خانواده” برگزار خواهد شد که هر کدام با حضور حدود ۳۰۰ نفر از صاحبنظران همراه است.
وی خاطرنشان کرد: دو هفته پس از این همایش، رویداد پنجم نیز با محور “تعامل حوزه با دانشگاه و علوم انسانی” برگزار خواهد شد که نشاندهنده رویکرد آیندهنگر و پیوندساز دبیرخانه همایش است.
در پایان، حجتالاسلام مقیمی حاجی اظهار امیدواری کرد این سلسله نشستها، بستری برای بازشناسی دقیقتر هویت حوزه علمیه و تقویت کارکردهای آینده آن باشد.
..................
پایان پیام/ 218