شناسهٔ خبر: 72491618 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

استاد هادی سروش: تکریم «پاپ فرانسیس» به چند جهت ضروری است/ آموزه مهم ملاقات پاپ و حضرت آیت الله سیستانی

صاحب‌خبر -

شفقنا- حجت الاسلام والمسلمین هادی سروش در یادداشتی به مناسبت درگذشت پاپ فرانسیس که در اختیار شفقنا قرار داد، اینگونه آورده است: «درگذشت رهبر کلیسای کاتولیک جهان، جناب پاپ فرانسیس را تسلیت عرض می کنم. درگذشت چنین رهبر معنوی که بخش مهمی از جهان، جایگاه مهمی برای او قائل هستند درخور توجه بوده و باید مورد تکریم باشد.

تکریم پاپ فرانسیس از جهات مختلفی یک تکلیف اجتماعی و فضیلت اخلاقی است؛ اولا؛ رهبر کلیساهای کاتولیک جهان در میان پیروان خود جایگاه خاص بوده و در سرتاسر جهان که پاپ فرانسیس را می شناسند و یا از پیروان مذهبی او هستند به او احترام می گذارند. و ما نیز به وی بنا به فرمایش رسول خدا (ص) که فرمودند: «اکرموا کریم کل قوم»؛ احترام می گذاریم. این جمله از آموزه های اخلاقی رسول الله (ص) است که در مواجه با شخصیت هایی که در پیشگاه اقوام و مذاهب دارای شخصیت والایی هستند، باید به آنها احترام گذارده شود.

جهت دوم؛ پاپ فرانسیس، در دوران رهبری مسیحیان کاتولیک، نماد خدماتی ارزنده در عرصه صلح و مدارا در جهان بود. او همواره در سخنرانی ها و ملاقات ها به صلح و مدارا توجه خاصی داشت.

او می توانست با این جایگاه معنوی والایی که در جهان مسیحیت داشت ، دعوت به صلح و مدارا نداشته باشد و حتی با برخی از سیاست هایش در کنار ظالم قرار گیرد! اما پاپ فرانسیس چنین کاری را نکرد و همواره در عرصه صلح و مدارا ؛ مشوّق روشنفکران، اندیشمندان و فیلسوفان جهان بود که به صلح و مدارا و احترام به حقوق در جهان بیندیشند. وی نه تنها در زمان حیاتش در سمت پاپ، یک صدای رسایی در جهت صلح و آرامش در جهان بود، حتی در وصیت نامه خود هم می نویسد: «امید دارم در برابر رنج هایی که در این دوران کشیده ام، صلح و آرامش برای ملت ها باشد».

این جمله در وصیتنامه پاپ فرانسیس قابل اهمیت است که رنج های شخصی و رنج هایی که در دوران بیماری داشته، در عوض از خدا درخواست می کند که اجر و جزای آن را در صلح و آرامش ملت ها قرار دهد.

و جهت سوم که سبب می شود، ما به ایشان به دیدِ تکریم و احترام نظر کنیم، همدلی پاپ فرانسیس نسبت به مظلومان و ستمدیدگان جهان است. در جریان غزه که اسرائیل کشتار فجیعی و یک هولوکاست در غزه را پدید آورد، پاپ فرانسیس در مراحل مختلفی، سخن از قطع ظلم و همدلی با مظلومان و ستمدیدگان داشت.

و اما جهت چهارم که سبب می شود نسبت به این شخصیت معنوی جهان مسیحیت، به عنوان حوزه علمیه و یا به عنوان یک روحانی تکریم داشته باشیم، پیروی از سیره مرجعیت بزرگ شیعه است. ملاقات وی با حضرت آیت الله العظمی سیستانی در نجف ، و احترامی که در آن ملاقات آن مرجع اعلا به ایشان داشت ، در خور توجه و سپس تأسی است.

آموزه مهم ملاقاتِ آیت الله سیستانی و پاپ فرانسیس به عنوان دو رهبر مذهبی جهان، غیر از پاسداشت مقامات بلندپایه روحانی، تاکید بر نقاط مشترک مانند معنویت، صلح و مدارا، دفاع از مظلوم  و رعایت حقوق انسان ها می باشد.

ما امیدواریم که در تعیین رهبران مذهبی در جهان، خواه در میان کاتولیک ها یا میان دیگر فرق مسیحیت یا رهبران دیگر مذاهب و ادیان الهی ؛ رهبرانی انتخاب شوند که همواره مروج معنویت ، مدافع مظلوم و منتقدِ جدیِ ظلم و ظالم بوده ، و با ستمدیدگان همراهی کنند و بلندگوی غَرایی نسبت به صلح و مدارا در جهان باشند و دائما پیروان خود و رهبران مذهبی جهان و خصوصا سیاستمداران مختلف در جهان را به صلح دعوت کنند تا شاید جهان مملو از آرامش و صلح برای مردم رقم بخورد.