با حمایت هری رید، رهبر اقلیت دموکراتهای سنای امریکا از دستیابی به جمعبندی هستهای میان ایران و کشورهای گروه 1+5، دولت باراک اوباما یک حامی کلیدی دیگر در کاپیتال هیل یافت.
رید یکشنبه اعلام کرد: «من قویاً از این توافق تاریخی حمایت کرده و هرچه در توان دارم برای پا برجا ماندن این توافق انجام خواهم داد.»
با احتساب رید، تا کنون 27 نمایندۀ دموکرات سنا موافقت خود را با برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) اعلام کردهاند و رید به عنوان رهبر اقلیت سنا، بلندپایهترین مقام دموکراتی است که رای مثبت خود را به اجرای برجام بازگو کرده است.
رید در گفتوگو با روزنامۀ واشنگتن گفت او هرچه در قدرت دارد انجام خواهد دارد تا اطمینان حاصل کند اکثریت جمهوریخواه کنگره این توافق تاریخی را از میان نخواهند برد.
رهبر اقلیت سنای امریکا در بیانیهای جداگانهای گفت: «این توافق هستهای با عالیترین سنتهای رهبری امریکا تطابق دارد. من به عدم تصویب این توافق، رای منفی خواهم داد و مصرانه از همکارانم خواهم خواست که چنین کنند.»
رید افزود که «پس از یک فرایند مطالعه و بررسی» و مشورت با دهها تن از کارشناسان از تمامی طیفها تصمیم گرفته است از این توافق حمایت کند.
وی تاکید کرد: «در طول تمامی این مذاکرات، منتقدان این توافق نتوانستند جایگزینی مناسب برای آن بیابند.»
اوباما برای حفظ وتوی خود به حمایت 146 عضو مجلس نمایندگان یا 34 عضو مجلس سنا نیاز دارد.
کنگره در ماه آینده میلادی دربارۀ رد یا پذیرش جمعبندی مذاکرات هستهای با ایران رایگیری خواهد کرد. با وجود مخالفت جمهوریخواهان با این جمعبندی، هیچ قطعیتی مبنی بر رد آن وجود ندارد.
بیشتر جمهوریخواهان امریکا مخالفت خود را با جمعبندی مذاکرات هستهای با ایران اعلام کردهاند اما آنها به رأی دو سوم کنگره (متشکل از هر دو مجلس نمایندگان و سنا) نیاز دارند تا وتوی احتمالی رئیس جمهور را خنثی کنند. برای رسیدن به این تعداد آرا، جمهوریخواهان به پشتیبانی دموکراتها نیاز دارند.
ایران و گروه 1+5 شامل امریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان در تاریخ 23 تیرماه در وینِ اتریش درباره برنامۀ هستهای ایران به جمعبندی نهایی دست یافتند. بر اساس این جمعبندی، ایران در جامعۀ بینالملل به عنوان یک قدرت هستهای شناخته شده و در ازای لغو تحریمهای سازمان ملل متحد، اتحادیه اروپا و امریکا، بخشهایی از فعالیت هستهای خود را محدود میکند.
∎