
روزنامه دنیای اقتصاد سه سناریو برای آینده مذاکرات ایران و آمریکا ترسیم کرده است.
به گزارش دنیای اقتصاد، در این مطلب آمده است:
برگزاری اولین دور مذاکرات بین ایران و ایالات متحده، موجی از امیدها و انتظارات را در سطوح مختلف عمومی و حاکمیتی در داخل کشور به همراه داشته است. «دیپلماسی» یکی از مهمترین ابزارها برای مدیریت شرایط پیچیده است؛ اما نتایج حاصل از آن، بهطور قابل توجهی متاثر از شرایط زمانی و تحولات داخلی، بینالمللی و جهانی است. درخصوص آینده مذاکرات سه سناریو قابل تصور است.
سناریوی اول و خوشبینانه، «انعقاد یک توافق جامع و بلندمدت» است که متعاقب آن تحریمهای اولیه ایالات متحده نیز مانند تحریمهای ثانویه متوقف یا برداشته شود و اتصال کامل ایران به سیستم مالی و تجاری جهانی ممکن شود. در این صورت، نهتنها تجارت دوجانبه برقرار میشود، بلکه پس از گذشت مدت زمانی، بر مبنای اعتماد بهوجودآمده امکان سرمایهگذاری آمریکا در ایران فراهم میشود. پیشنهادهای احساسی برخی افراد مبنی بر سرمایهگذاری هزارمیلیارد دلاری آمریکا در ایران در این سناریو قابل طرح است. البته، فارغ از سطح فعلی روابط دو کشور، با توجه به وضعیت اقتصادی آمریکا و سیاستهای دولت فعلی این کشور برای جذب سرمایه خارجی، این قبیل پیشنهادها محلی از اعراب ندارد. مضافا اینکه سرمایهگذاری مستلزم وجود سطح مناسبی از پیوند در روابط اقتصادی دو کشور است.
سناریوی دوم و بدبینانه، اصرار طرفین بر خواستههای حداکثری خود و عدم انجام مصالحه و نهایتا اقدامات نظامی است. گسیل تسلیحات نظامی ایالات متحده به منطقه و اظهارات مقامات آن کشور مبنی بر اینکه آلترناتیو مذاکرات، حمله نظامی است شواهدی است که در این سناریو قابل بررسی است. این سناریو مطلوب رژیم اسرائیل است و درصورت تصمیم به اجرای آن، رژیم اسرائیل نقش محوری خواهد داشت. آمریکاییها بهخوبی میدانند که درصورت شروع جنگ، قادر به کنترل تبعات خطرناک و گسترده آن در منطقه و حتی در سطح جهانی نخواهند بود. از این رو، اولویت را به انجام مذاکرات دادهاند.
سناریوی سوم، انعقاد یک توافق محدود مانند برجام است. در این صورت برخی موانع برای فعالیتهای اقتصادی بینالمللی ایران رفع و از طرف دیگر محدودیتهایی بر برنامه هستهای کشورمان اعمال میشود. هرچند احیای برجام نه برای ایران و نه برای ایالات متحده در شرایط فعلی مطلوبیتی ندارد، اما ممکن است با توجه به زمان محدود تا منقضی شدن زمان فعالسازی مکانیزم اسنپبک (اکتبر۲۰۲۵) و از طرف دیگر تعجیل رئیسجمهور آمریکا برای امضای یک توافق، طرفین توافقی را در حوزه هستهای امضا کنند. اگر بهدلیل طولانی شدن مذاکرات فنی، قرار بر امضای توافقی موقت باشد، آنگاه تمدید زمان انقضای فعالسازی اسنپبک در برابر انجام یکسری تعهدات از طرف ایران، محور اصلی توافق خواهد بود.