عکس: اکوایران/ دانیال شایگان
در یک نگاه کلی به اقتصاد ایران به نظر میرسد که مشکلات و چالشهای اقتصادی در ۵۰ سال گذشته ثابت و غیر قابل حل مینمایند.
روی کار آمدن دولتها با گرایشهای مختلف نیز باعث نشده تا ایرانیان در زمینه اقتصادی چشمانداز روشنی پیش روی خود ببینند.
در پروژه "نیم قرن با اقتصاد ایران" با استناد به اخبار و گزارش های روزنامههای "اطلاعات" و "دنیای اقتصاد" به نوعی هم "تاریخ اقتصادی" ۵۰ سال گذشته را روایت کرده و هم اکنونمان را از گذر این اخبار واکاوی میکنیم.
در سال جاری اخبار اقتصادی سالهای ۱۳۵۵، ۱۳۶۵ ،۱۳۷۵ ،۱۳۸۵ و ۱۳۹۵ مورد بازخوانی قرار میگیرد.
28 فروردین 1355؛ پیشنهادات اتاق ایران برای جلوگیری از تراکم کالا
اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران پیشنهاد کرد کمیته ویژهای برای هماهنگ کردن واردات با ظرفیت بنادر تشکیل شود.
پیشنهاد مذکور در اجلاس اخیر نمایندگان اتاق ایران که با حضور پرویز صفاری، معاون وزارت راه و سرپرست سازمان بنادر و کشتیرانی تشکیل گردید، عنوان شد.
در این اجلاس درباره تراکم کالا در بنادر و نحوه تخلیه آن و همچنین رسیدگی به مشکلاتی که تجار واردکننده و صادرکننده در این زمینه دارند، بحث و تبادلنظر شد.
در این اجلاس نمایندگان اتاق ایران پیشنهاداتی برای جلوگیری از تراکم کالا در بنادر دارند، ازجمله پیشنهاد شد چون تخلیه بنادر از کالاهای دولتی آسانتر از کالاهای وارداتی بخش خصوصی است؛ لذا بهتر است دولت پیشقدم شده و با امکانات وسایلی که در اختیار دارد با تخلیه کالاهای خود بار بنادر را سبک سازد.
راهآهن برقی و دوخطه جنوب احداث می شود
جواد شهرستانی، وزیر راه و ترابری اعلام کرد: در اجرای اوامر شاهنشاه آریامهر عملیات ساخت دوخطه و برقی کردن راه آهن تهران – بندر شاهپور و خرمشهر – اهواز در سال جاری شروع میشود.
خط آهن دو خطه و برقی تهران – بندر شاهپور 945 کیلومتر طول دارد و از تهران شروع شده و از شهرهای قم، اراک، درود، خرم آباد، اندیمشک و هفت تپه گذشته و به اهواز منتهی میشود.
مسیر فوق از اهواز با 111 کیلومتر راهآهن دوخطه و برقی به بندر شاهپور و با یک مسیر 121 کیلومتری دوخطه و برقی دیگر به بندر خرمشهر میپیوندد.
28 فروردین 1365؛ مخالفت ایران با سیاست نفتی عربستان
ایران با طرح افزایش میزان تولید برای بهدست آوردن سهم عادلانه تولید اوپک در بازار مخالفت کرد.
دومین جلسه از دور دوم هفتاد و هفتمین کنفرانس وزرای نفت کشورهای اوپک که در ژنو برگزار میشود، ساعت 10 صبح دیروز تشکیل شد.
براساس این گزارش، موضوع سهم عادلانه اوپک در بازار جهانی ازسوی یمانی، وزیر نفت عربستان سعودی مطرح شد.
این نظریه بر این فرض استوار است که اوپک میتواند با افزایش سهم خود در بازار جهانی سایر تولیدکنندگان غیراوپک را وادار به همکاری با اوپک برای بهبود وضع قیمتها کند.
ازسوی دیگر آقای آقازاده، وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد از آن زمان که عربستان اقدام به افزایش تولید خود جهت به دست آوردن این سهم کرده، چیزی جز کاهش بیشتر قیمتها نصیب اعضا و سایر تولیدکنندگان نفت غیراوپک نشده است.
لذا این سیاست نمیتواند روش موفقی باشد و جمهوری اسلامی ایران با هر اقدامی که در جهت بهبود وضع قیمتها و تثبیت درآمدهای کشورهای عضو نباشدف مخالف است.
وی افزود: ایران معتقد است که دستیابی به این هدف تنها از طریق کاهش در سطح تولید اعضای اوپک میسر است.
28 فروردین 1385؛ موافقت رئیسجمهوری با استمهال بدهی 28 شرکت صنعتی
رئیسجمهوری با استمهال بدهی نزدیک به 28 شرکت تولیدی و صنعتی کشور، به مدت یکسان موافقت کرد.
استمهال تسهیلات اعطایی به این شرکتهای تولیدی که وزرای عضو کمیسیون منتخب دولت مامور رسیدگی به مشکلات واحدهای تولیدی، آن را خواستار شده بودند، به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد.
براساس این گزارش، بدهی شرکتهای سیمین اصفهان، صنایع کلاچسازی، تولیدی جام جهاننما (بلر)، تولیدی صنعتی کارون هوا، صنایع چوبی زر، ژنراتورسازی ایران، تعاونی 440 خرمآباد، صنایع غذایی شهد ارنگ، تولیدی و صنعتی دیلمان، تعاونی کوثر مهریز، نورد گرم پیشتازان تهران، تعاونی چندمنظوره کویریزد، کیمیا قندآذر، سهگانه، شرکاء سهگانه و الکتریک و الکترونیک پاریز شفق به بانکها با رعایت مقررات مربوط به مدت یک سال استمهال شده است.
این گزارش حاکی است، با تایید رئیسجمهوری همچنین بدهی شرکتهای ایرانترمه، تهران پتو، صنایع غذایی کیانا، نوساز صنعت، ویتانا، کیان چرخ، آیدا کابل خراسان و چینی حمید به بانکها با رعایت مقررات مربوط به مدت یک سال استمهال شده است.
ایران هشتمین کشور دارای بالاترین نرخ تورم
واحد اطلاعات اقتصادی آمریکا در تازهترین گزارش خود از نرخ تورم 160 کشور جهان در سال 2005 اعلام کرد: ایران با نرخ تورم 16 درصدی رتبه هشتم جهان را از لحاظ نرخ بالای تورم به خود اختصاص داده است.
واحد اطلاعات اقتصادی آمریکا، زیمبابوه همچنان رکوردار بالاترین نرخ تورم در این کشور 585 درصد در سال 2005 اعلام شده است.
بنابراین گزارش، عراق با نرخ تورم 40 درصدی در رتبه دوم قرار دارد و کشورهای برمه و گینه با کسب نرخهای تورم 25 درصدی مشترکا در رتبه سوم جهان جای گرفتهاند.
به گزارش فارس، در سال 2005 میلادی نرخ تورم در کشورهای زامبیا 19 درصد، آنگولا 17.7 درصد و افغانستان 16.3 درصد اعلام شده است و این کشورها نیز به ترتیب در رتبههای پنجم تا هفتم قرار گرفتند.
28 فروردین 1395؛ دیدار رئیسکل بانک مرکزی ایران با وزیر خزانهداری آمریکا
رئیسکل بانک مرکزی با وزیر خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه در واشنگتن دیدار کرد. این دیدار به دور از چشم خبرنگاران و در فضایی کاملا محرمانه صورت گرفت.
این نخستین دیدار دو مقام اقتصادی بلندپایه کشور، در سه دهه گذشته بوده است.
پس از این دیدار وزارت خزانهداری به نقل از جک لو، وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرد که آمریکا قدمهای پایاپایی را در مقابل ایران برخواهد داشت.
به گزارش خبرگزاریها این مقام مسوول عنوان کرده بود: «آمریکا تا زمانی که ایران به تعهدات خود براساس برجام عمل کند، با حسننیت به اجرای تعهدات مرتبط با تحریمها ادامه خواهد داد.»
این دیدار در حاشیه نشست صندوق بینالمللی پول صورت گرفت و رئیسکل بانک مرکزی نیز به عنوان سیاستگذار ارشد پولی ایران در این نشست حضور داشت.
گمانهزنیها حاکی از آن است که موضوعات مهمی در دیدار دوجانبه لو و سیف صورت گرفت، اما مهمترین موضوعات حول سه محور «رفع تحریمهای دلاری»، «قوانین مبارزه با پولشویی» و «اطلاعات مالیاتی افراد با تابعیت آمریکایی» صورت گرفته که موضوع نخست از حساسیت و درجه اهمیت بیشتری در این دیدار برخوردار بوده است.
رئیسکل بانک مرکزی همچنین عصر دیروز با حضور در شورای روابط خارجی آمریکا به ارائه گزارشی از وضعیت اقتصادی ایران پرداخت و به پرسشهای حاضران پاسخ داد.
ولیا... سیف در این جلسه تاکید کرد: مسوولیت زنده نگه داشتن برجام با طرفهای غربی است.
وی با بیان اینکه تحریمها و کاهش قیمت نفت در دولت روحانی، تاثیر منفی بر اقتصاد ایران نگذاشت، خاطرنشان کرد: تحریمها ایران را به پای میز مذاکره نکشاند و نشانه این موضوع وضعیت مناسب ایران و ارتقای شاخصهای اقتصادی در سه سال گذشته با وجود تحریمهاست.
وام 130 میلیونی برای ساخت مسکن
بسته بانکی حاوی 8 نوع وام پرقدرت ساخت مسکن، با هدف «تحریک ضربتی» سازندهها به شروع دور تازه سرمایهگذاری ساختمانی از این هفته وارد نظام تامین مالی ساختوساز میشود: بر این اساس از یک سو سقف ریالی نه چندان قدیمی تسهیلات ساخت مسکن، بهروزشده و ازسوی دیگر مشکل دسترسی به وام نیز تسهیل شده است؛ بهطوریکه در تهران و 6 کلانشهر دیگر از امروز 130 میلیون تومان تسهیلات بدون سپرده 130 میلیون تومانی برای ساختوساز مسکونی (به ازای هر واحد آپارتمان) به سازندهها پرداخت می شود.
∎