شناسهٔ خبر: 72366075 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: حوزه | لینک خبر

دفاع از پایان‌نامه «معناشناسی شیطان در قرآن»

حوزه/ حجت‌الاسلام عنایت صالحی، دانش‌آموخته حوزه علمیه اصفهان، از پایان‌نامه خود با عنوان «معناشناسی شیطان در قرآن» دفاع کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری حوزه از اصفهان، حجت الاسلام عنایت صالحی، از پایان نامه خود با عنوان "معناشناسی شیطان در قرآن " با راهنمایی حجت الاسلام والمسلمین حمید الهی دوست و داوری حجت الاسلام والمسلمین اصغر هادی در مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان دفاع کرد.

حجت الاسلام عنایت صالحی در دفاع از پایان نامه خود اظهار کرد: شیطان از واژه‌ها و مفاهیم کانونی در منابع اسلامی است به گونه ای که تنها درقرآن کریم این واژه ۸۸ مرتبه به صورت جمع و مفرد به کار رفته است.

وی ادامه داد: همچنین در خطبه‌های نهج البلاغه مولا امیر المومنین علی (علیه السلام) ۸۳ معروف به خطبه غرا ، ۱۲۱ و ۱۹۲ معروف به خطبه قاصعه یعنی تحقیر کننده نامیدند و در صحیفه سجادیه حضرت امام سجاد (علیه السلام) در دعای ۱۷ به آن اشاره نموده اند، منبع بسیار مهمی برای پرداختن به معنای «شیطان» می‌باشند که این واژه در آن‌ها پرشمار آمده است.

این محقق حوزوی عنوان کرد: محکم ترین و مطمئن ترین روش در شرح و تفسیرآیات قرآن کریم، راه یابی به عمق معنای واژگان قرآن کریم است که باید به این امر خطیر و مهم جامه عمل پوشاند تا به تفسیری که مراد خداوند حکیم است دست یافت.

وی افزود: پژوهش حاضر در صدد تبیین جایگاه معنایی واژه کانونی "شیطان" با روش معناشناسی ساختاری و بهره بردن از متون تفسیری و زبانی ساخت‌های «شیطان» در قرآن کریم را بر اساس روابط جانشینی و همنشینی، فعال و منفعل و ملازم بررسی نماید، نتایج نشان داد معناشناسی شیطان بر اساس روابط جانشینی (جن، ابلیس، عفریت) و بر اساس روابط هم نشینی (خطوات، رجیم، قرین، ضلال، مرید، کید، عدو، فتنه) است.

حجت الاسلام صالحی تصریح کرد: همچنین شیطان در قرآن کریم طی واژه‌های فعال (خطب شیطان، وعده دادن به فقر، زینت دادن اعمال نادرست مثل پرستش غیر خدا، وسوسه نمودن شیطان، پیروی نمودن از گام‌های شیطان) و منفعل (ربا خواری، ناامیدی، باز داشتن از راه مستقیم، آشکار شدن شرمگاه، امر نمودن به بدکاری و کارهای بسیار زشت و اموری را که نمی‌دانید به خدا نسبت دادن) آورده شده است.