شناسهٔ خبر: 72232277 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جهان نیوز | لینک خبر

نقره‌های غارت شده از هرمز در چمدان مسافران پیدا شد

گردشگران آن‌قدر خاک هرمز را در کیسه‌ها و شیشه‌ها جمع‌آوری کرده‌اند که رنگ خاک جزیره به یکی دو رنگ محدود شده و تهدیدی جدی برای محیط‌زیست و اکوسیستم این منطقه شده است.

صاحب‌خبر -
به گزارش جهان نیوز، «عمر ما دیگر به دیدن ساحل نقره‌ای قد نخواهد داد، این خاکی که در جزیره هرمز وجود دارد و ممکن است میلیون‌ها سال طول بکشد تا چنین خاکی تشکیل شود.» این را مصطفی حمزه‌ای، راهنمای بین‌المللی تور فرهنگی، می‌گوید. 
حالا روز گذشته اداره کل محیط‌زیست استان هرمزگان در خصوص همراهی با پویش‌های مردمی کارزار با عنوان «درخواست بازگردانی و احیا خاک جزیره هرمز» اطلاعیه‌ای صادر کرد و از «عموم مسافران هرمز خواست تا خاک هرمز را پست کنند.»
خاک هرمز حدود دو دهه است که بر سر زبان‌ها افتاده است، به‌طوری که در روزهای اخیر، انتشار تصاویر سال‌های گذشته ساحل جزیره هرمز و مقایسه آن با وضعیت فعلی این ساحل نشان می‌دهد که دیگر خبری از خاک‌های رنگی و منحصربه‌فرد جزیره هرمز نیست.
آمارها می‌گوید که استان هرمزگان امسال با ثبت بیش از سه میلیون و ۳۴۰ هزار اقامت شبانه، به یکی از مقاصد اصلی سفرهای نوروزی کشور تبدیل شده بود. اگر فرض کنیم نیمی از این مسافران (حدود ۱ میلیون و ۶۷۰ هزار نفر) هر کدام به طور متوسط ۱۰۰ گرم خاک (چهار مشت) از جزیره هرمز برداشته باشند، مجموعاً حدود ۱۶۷ تن خاک از جزیره خارج شده است. 

این مقدار خاک، معادل حدود ۱۱ کامیون باری با ظرفیت ۱۵ تن است. البته این محاسبات فرضی است و آمار دقیقی از میزان خاک برداشته‌شده در دسترس نیست. بااین‌حال، این مثال نشان می‌دهد که حتی برداشت‌های کوچک می‌تواند تأثیرات بزرگی بر محیط‌زیست داشته باشد.
البته بخش دیگر این مشکل هم به خود بومی‌های هرمز برمی‌گردد؛ در کنار صنایع‌دستی سوزن‌دوزی هرمزی‌ها، شیشه‌های کوچکی را می‌بینید که با خاک‌های رنگی پر شده و به فروش می‌رسد. در حالی که از سال ۹۷ فروش و برداشت خاک از جزایر خلیج‌فارس، به‌ویژه جزیره هرمز ممنوع شده است.
ناصر بارانی، کارشناس توسعه جامعه محلی، می‌گوید که «فقدان درآمد کافی برای تأمین معاش می‌تواند راه‌حل‌هایی مانند فروش خاک را پیش روی جامعه محلی قرار دهد»، نباید خرده گرفت چراکه مردم محلی مجبورند خاک بفروشند. 
اما افشین عسگری، کارشناس محیط‌زیست، می‌گوید که «نباید به این خاک جادویی به‌عنوان یک شی‌ء تزیینی رنگی نگاه کرد» و هرکس مقداری از آن بردارد یا بخرد یا بفروشد، چراکه حتی تردد این جمعیت بدون برداشت خاک هم سواحل را تحت‌تأثیر قرار می‌دهد، چه برسد به درآمدزایی از راه فروش.

کارشناسان معتقدند که باید به مردم آموزش داده شود که برداشت خاک از جزیره هرمز به‌عنوان سوغات، نه‌تنها غیرقانونی است، بلکه آسیب‌های زیست‌محیطی جبران‌ناپذیری نیز به همراه دارد. برای آموزش می‌توان از افراد بومی و محلی منطقه استفاده کرد تا با آداب و معاشرت، فن بیان و برخورد درست آموزش بدهند، همچنین نظارت‌ها برای خریدوفروش غیرقانونی خاک هرمز بیشتر شود.