شفقنا- در روز جمعه، سهام آسیایی تحت تاثیر فروش شدید در کره جنوبی و ژاپن کاهش یافتند، بهطوری که تعرفههای گمرکی جدیدی که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، وضع کرده بود، نگرانیهایی را برای سرمایهگذاران ایجاد کرد و به تشدید جنگ تجاری جهانی دامن زد.
به گزارش شفقنا؛ وبگاه روزنامه الشرق الاوسط نوشت: «ترامپ اعلام کرد که تعرفههای ۲۵ درصدی بر واردات خودرو وضع خواهد کرد که قرار است هفته آینده اجرایی شوند، این اقدام موجی از انتقادات را از سوی سیاستمداران و مقامات اجرایی صنعت خودرو در سطح جهانی به دنبال داشت. همچنین هشدارهایی از سوی شرکتهای خودروسازی جهانی در خصوص احتمال افزایش قیمتها صادر شد. به گزارش رویترز گسترش جنگ تجاری جهانی که ترامپ بلافاصله پس از بازگشت به کاخ سفید آغاز کرد، باعث تکان در بازارها شد و سهام شرکتهای خودروسازی جهانی به ویژه تحت تاثیر قرار گرفت».
شاخص «نیکی» ژاپن حدود ۲ درصد کاهش یافت و با افت شدید سهام شرکتهایی مانند «تویوتا» و «هوندا» روبهرو شد، در حالی که شاخص اصلی در کره جنوبی ۲ درصد کاهش یافت.
علاوه بر این، قراردادهای آتی بازارهای اروپایی کاهش یافتند، به طوری که قراردادهای آتی شاخص «داکس» آلمان که شامل شرکتهای خودروسازی میشود، ۰.۲ درصد کاهش یافت.
فرید نیومن، اقتصاددان ارشد آسیایی در بانک «اچاسبیسی»، گفت: «تعرفههای گمرکی آمریکا بر واردات خودرو تعجبآور نیستند، چون مدتی است که به آن اشاره شده بود».
وی افزود: «تا حدودی، تولیدکنندگان میتوانند زنجیرههای تأمین و مکانهای تولیدی را تغییر دهند تا این اثرات را کاهش دهند. در عین حال، آنها ممکن است قادر به انتقال بخشی از افزایش قیمتها به مصرفکنندگان آمریکایی باشند، چرا که تعرفهها تقریباً بر همه تولیدکنندگان تأثیر خواهد گذاشت».
برخی از شرکتهای خودروسازی بزرگ مانند «فولفو»، «آئودی» تحت مالکیت «فولکس واگن»، «مرسدس بنز» و «هیوندای» اعلام کردهاند که برخی از تولیدات خود را به کشورهای دیگر منتقل خواهند کرد. همچنین شرکت «فراری»، که تمام خودروهای خود را در ایتالیا تولید میکند، اعلام کرده است که قیمت برخی از مدلهای خود را تا ۱۰ درصد افزایش خواهد داد.
شاخص «هانگ سنگ» در هنگ کنگ ۰.۶ درصد کاهش یافت و معاملهگران منتظر روشن شدن برنامههای ترامپ در خصوص تعرفههای گمرکی بر چین هستند. ترامپ گفته که اگر توافقی با شرکت «بایت دنس»، شرکت مادر اپلیکیشن «تیک تاک»، برای فروش این اپلیکیشن بهدست آید، آماده است تا تعرفهها را بر چین کاهش دهد.
تمرکز فعلی بر روی تعرفههای متقابل است که قرار است در ۲ آوریل اعلام شوند. ترامپ اشاره کرده است که این اقدامات ممکن است تعرفههای یکسانی نباشند که پیشتر وعده داده بود. تیری ویزمن، کارشناس استراتژیک جهانی در بازار ارز و نرخ بهره در «مکواری»، گفت: «تعجبآور نیست که صحبت درباره تعرفهها باعث یک دوره جدید از تردید در ریسکپذیری شود زیرا معاملهگران در حال تلاش برای درک پیامدهای آن هستند، اما بهطور کلی نتیجهگیری میکنند که تعرفهها تأثیر منفی بر رشد اقتصادی خواهند داشت و منجر به تورم میشوند».
آزمایش تورم
در بازار ارز، دلار آمریکا پیش از انتشار گزارش تورم که قرار است در اواخر روز منتشر شود، ثابت ماند. انتظار میرود که دادههای هزینههای مصرف شخصی آمریکا، که به عنوان معیار ترجیحی «فدرال رزرو» برای قیمتها شناخته میشود، نشاندهنده احیای هزینههای مصرفکنندگان و افزایش سالانه قیمتهای هزینههای مصرف شخصی اصلی به ۲.۷ درصد باشد.
دلار آمریکا به سوی کاهش سه ماهه حرکت میکند، چرا که نگرانیها درباره تأثیر تعرفهها بر رشد اقتصادی آمریکا سایه انداختهاند. یورو به ۱.۰۷۸۸۷ دلار کاهش یافت، اما در مسیر افزایش ۴ درصدی در دوره ژانویه تا مارس قرار دارد.
ین ژاپنی به ۱۵۰.۶۷۵ ین برای هر دلار افزایش یافت، در حالی که معاملهگران به احتمال افزایش نرخ بهره از سوی بانک ژاپن در آینده نزدیک میاندیشند.