شناسهٔ خبر: 71928632 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

مدیر مسئول«همدلی»:تحلیل و تبیین سیاست داخلی از مطالب پربازدید ما بود/ رسانه ها در انعکاس نظر و تجارب نخبگان فعالتر باشند

صاحب‌خبر -

شفقنارسانه_ با نگاهی گذرا به مسائل و اتفاقات رخ داده در طول امسال شاهد تحولات زیاد و مهمی در بخش های مختلف کشور بودیم که به جز درگیری در سطح افکار عمومی به سرخط رسانه ها آمد. اینکه رسانه کدام اتفاق را به عنوان مهم ترین رویداد سال قلمداد می کنند سوالی است که شفقنا رسانه با اهالی رسانه در میان گذاشته و جزئیات آن را جویا شده است.مدیر مسئول روزنامه همدلی می گوید: سال 1403 در مجموع سال بسیار پراتفاق، سخت وپیچیده ای در ابعاد ملی و بین المللی بود، از سقوط هلی کوپتر آقای رئیسی و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری تا ترورهای تلخ در داخل و خارج کشور و اتفاقات سوریه، غزه، لبنان، یمن و … که مورد توجه رسانه ها قرار گرفت و ما هم در روزنامه همدلی تلاش کردیم این اتفاقات را از منظر منافع ملی و مصالح عمومی با تکیه بر منطق و عقلانیت مورد توجه قرار دهیم.

ولی الله شجاع پوریان درباره سوژه مهم و موثر امسال روزنامه همدلی به شفقنا می گوید: سال 1403 در مجموع سال بسیار پراتفاق، سخت وپیچیده ای در ابعاد ملی و بین المللی بود، از سقوط هلی کوپتر آقای رئیسی و برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری تا ترورهای تلخ در داخل و خارج کشور و اتفاقات سوریه، غزه، لبنان، یمن و … که مورد توجه رسانه ها قرار گرفت و ما هم در روزنامه همدلی تلاش کردیم این اتفاقات را از منظر منافع ملی و مصالح عمومی با تکیه بر منطق و عقلانیت مورد توجه قرار دهیم.

او ادامه می دهد: در این میان سرمقاله بنده با عنوان« وفاق در داخل، اقناع در خارج، رویکردی برای پزشکیان » به طرز محسوسی در فضای رسانه ای دیده شد و مورد توجه قرار گرفت، بنده در این یادداشت تلاش کردم ضمن تبیین رویکرد وفاق به ضرورت تحقق آن بپردازم، از سویی اعتقاد داشتم علاوه بر وفاق در سطح داخل ما باید نگاه جهان را به خودمان تغییر دهیم، شوربختانه برخی ماجراجویی ها و تندروی ها نگاه جهان را نسبت به کشور ما منفی و بدبینانه کرده است، بدیهی است بسیاری از این گزاره ها محصول جنگ روانی دشمن و غیرواقعی است، دولت پزشکیان باید تلاش کند جهان را قانع کند که ایران کشوری متضاد و مخالف با اصول و قواعد جهانی نیست که البته در یادداشت به ملاحظات مختلف آن پرداخته شده است.

این مدیر مسئول توضیح می دهد: به صورت کلی بنای روزنامه همدلی در سال اخیر حمایت از دولت پزشکیان در کنار نقد برخی رویکردها بوده، پس از انتخاب کابینه در یاداشتی با عنوان« باید به پزشکیان فرصت بدهیم» تلاش کردم تا محدودیت های پیش روی دولت را در چینش کابینه تبیین کنم، از سویی در مرحله انتخاب استانداران از دولت خواستم با توجه به اینکه در انتخاب استانداران نیازی به رای مجلس ندارد، باید مطالبات اصلاح طلبانه بیشتری را مدنظر قرار دهد، پزشکیان و مخالفان ناتراز، رمزگشایی از جعبه سیاه رسانه ملی، استقلال قوا، ضامن سلامت حکمرانی و صراحت های یک سقوط در منطقه مه آلود از جمله یادداشت هایی بود که در سال 1403 در فضای رسانه ای بیشتر دیده شد.

او در پاسخ به این سوال که آیا این سوژه ها و یادداشت ها توانست گره یا سرنخ یا مشکلی را باز و جهت دهد؟ می گوید: پاسخ به سوال شما بله یا خیر نیست، اصولا پدیده های سیاسی و اجتماعی فرمول ریاضی یا فیزیک نیست که دستاورد قطعی و ملموس و یقینی داشته باشند، از طرفی یکی از رسالت رسانه ها تبیین مسائل و پرداختن به آن از منظرهای مختلف است. بدیهی است فضای گفتگو، تکثر و تنوع در مجموع به دولت کمک می کند. فارغ از اینکه لزوما یکی از موضوعات مدنظر دولت قرار گرفته باشد چرخه ای که رسانه ها در آن قرار می گیرند و فضایی که حول محورهای گوناگون در جامعه نخبگانی شکل می گیرد در ذهینت و تصمیم گیری مدیران موثر خواهد بود. وظیفه رسانه تبیین مسائل است، لزوما هم نمی توان گفت هر آنچه مطرح می شود قابل اجراست، بخشی از مطالبی که در بسیاری از رسانه ها منتشر می شود، درواقع دریچه ای رو به آینده است، باید برخی مفاهیم و واژگان به ادبیات سیاسی جامعه وارد شود تا در دراز مدت برخی مطالبات و خواسته ها در سطح جامعه شکل بگیرد، از این رو باور داریم تک تک جملات و یادداشت هایی که در هر رسانه ای منتشر می شود به صورت کلی در فرایند تصمیم گیری و اداره کشور مفید و موثر خواهد بود.

او درباره علت اینکه چرا دچار خلا های جدی در زمینه گزارش هایی از نوع حل یک مساله و یا رسیدن به یک‌نتیجه باشد، می گوید: واقعیت آن است که عوامل مختلفی در حل مسائل کشور دخیل هستند از مردم و نخبگان گرفته تا رسانه، دانشگاه، حوزه و سایر مولفه ها که هرکدام در حل مسائل می توانند سهیم باشند، به نظر بنده رسانه به نوعی می تواند حایل بین این مولفه ها و حاکمیت باشد، یعنی نهاد دانشگاه اگر رویکرد حل مسئله داشته باشد شاید بتواند در ابعاد پژوهشی آن را مورد توجه قرار دهد، اما اگر قرار بر این است که در حل مسائل کمک کند باید خروجی این پژوهش ها به صورت مفید و مختصر در رسانه ها منتشر شود، مدیران کشور یا نظام تصمیم گیری کشور شاید فرصت کافی برای مطالعه مقالات پژوهشی را به دلایل مختلف نداشته باشد، اما غالب مدیران از رسانه ها استفاده‌ می کنند، لذا باید رسانه ها تلاش کنند در انعکاس نظر و تجارب نخبگان فعالتر باشند.

این مدیر مسئول به رسانه ها پیشنهاد می دهد: رسانه همان اندازه که به سراغ مسئولان می رود، باید نظرات نخبگان را پوشش بدهد، از سویی باید صبور بود، قرار نیست هر طرح و نظری که در رسانه مطرح می شود، توسط مدیران اجرایی شود. بالاخره مسئولان هم در نظام تصمیم گیری ملاحظات و محدودیت هایی دارند، از این رو باید این تعامل دایمی و پیوسته و مستمر باشد، نخبگان نباید قهر با نظام تصمیم گیری را در پیش گیرند، قاعدتا نخبگان و رسانه ها این نقد را به مدیران دارند که نتایج تلاش آنها به صورت واقعی مورد استفاده مدیران قرار نمی گیرد، این شاید گزاره درست و تلخی باشد اما نباید باعث ناامیدی نخبگان و رسانه ها شود، رسانه باید تکرار و تکرار و تکرار کند، تکرار و

او تاکید می کند: ممارست باعث تغییر در رفتار و تصمیم می شود، اینکه اثربخشی رسانه ها در تصمیمات مسئولین کم است خودش یک مسئله است که باید نخبگان به آن بپردازند و آن را حل کنند نه اینکه با برخورد به این مانع مسئولیت اصلاح گرانه خودشان را رها کنند، همه ما در جریان محدودیت ها، جمود و تنگ نظری ها در نظام سیاست گذاری و تصمیم گیری کشور هستیم اما منطق، عقل و تجربه حکم می کند که به عنوان رسانه مسئولیت خویش را تداوم بخشیم.