شناسهٔ خبر: 71774665 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: افکارنیوز | لینک خبر

زلزله ۱۲ ریشتری در بازار شیرینی و شکلات شب عید

با توجه به افزایش قیمت بسیاری از مواد اولیه در سال ۱۴۰۳، قیمت شیرینی و شکلات در در آستانه نوروز ۱۴۰۴ چه وضعیتی دارد؟

صاحب‌خبر -

با نزدیک‌شدن به عید نوروز ، تقاضا برای خرید شیرینی و شکلات رشد قابل‌توجهی پیدا می‌کند. این افزایش تقاضا در کنار دیگر عوامل اقتصادی، موجب افزایش قیمت شیرینی و شکلات در آستانه نوروز ۱۴۰۴ شده است.

در حالی که بسیاری از خانواده‌ها خرید شیرینی و شکلات را جزئی جدایی‌ناپذیر از سنت‌های نوروزی می‌دانند، افزایش قیمت‌ها می‌تواند بر قدرت خرید مردم تأثیرگذار باشد.

سال گذشته قیمت شیرینی تر بین ۱۸۵ هزار تا ۲۵۰ هزار تومان بود، اما امسال قیمت شیرینی تر در محدوده ۲۷۰ هزار تا ۳۵۰ هزار تومان قرار دارد که به معنای رشد ۴۰ تا ۴۶ درصدی قیمت این محصول نسبت به مدت مشابه سال گذشته است.

علاوه بر این، متوسط قیمت انواع پای، شیرینی دانمارکی و شیرینی زبان ۲۰۰ هزار تومان است که سال گذشته این قیمت از ۱۲۰هزار تا ۱۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم متغیر بود. بنابراین قیمت این نوع شیرینی‌ها بین ۱۷ تا ۶۶ درصد افزایش داشته است.

همچنین شیرینی کشمشی در سال گذشته با قیمت ۱۲۰ هزار تومان در شیرینی‌فروشی‌های سطح شهر عرضه می‌شد، اما حالا و در آستانه سال ۱۴۰۴، قیمت این شیرینی با رشد ۲۵ درصدی به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است.

بررسی قیمت شکلات نشان می‌دهد که قیمت این محصول نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری داشته است. به طور مثال، سال گذشته شکلات پارمیدا ۶۰ درصد با وزن ۸۰ گرم با قیمت ۵۹ هزار تومان عرضه می‌شد. اما حالا قیمت آن به ۱۵۸هزار تومان رسیده که این یعنی قیمت شکلات نسبت به سال گذشته معادل ۱۶۷ درصد رشد داشته است.

علاوه بر این، شکلات تلخ لینت ۱۵۰ گرمی هم با قیمت ۳۳۸ هزار تومان در بازار به فروش می‌رسید، اما الان این محصول ۱۵ درصد افزایش قیمت داشته و قیمت آن به ۳۸۸ هزار تومان رسیده است.

کیت‌کت ۴۱ گرمی هم برابر با ۱۹ درصد افزایش داشته و قیمت آن از ۵۲ هزار تومان به ۶۲ هزار تومان رسیده است. همچنین شکلات کیت‌کت ۲۴ عددی یک میلیون تومان قیمت‌گذاری شده بود، اما حالا قیمت آن ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده و با نرخ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در بازار توزیع می‌شود.

چه عواملی در نوسان قیمت شیرینی و شکلات نقش دارند؟

عوامل متعددی در افزایش قیمت شکلات و شیرینی نقش دارند که یکی از مهم‌ترین این عوامل، افزایش قیمت مواد اولیه است. چراکه در یک‌سال اخیر قیمت کره، قهوه، کاکائو و شکر به ‌عنوان اصلی‌ترین مواد اولیه تشکیل‌دهنده شیرینی، افزایش چشمگیری داشتند.

در سال‌های اخیر تولید قهوه و کاکائو در کشورهای آفریقایی روند کاهشی داشته و همین امر باعث شده تا قیمت کاکائو و قهوه در سراسر جهان به طرز چشمگیری افزایش یابد. همچنین صادرات بی‌رویه کره و افزایش نرخ لبنیات باعث شده تا قیمت این محصول به طور قابل توجهی رشد کند.

شکر اصلی‌ترین ماده اولیه پخت شیرینی است. قیمت شکر طی یک‌سال اخیر به دلیل کاهش سطح زیر کشت چغندرقند، افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل و عدم تحصیص مناسب سهمیه باعث شد تا قیمت این مجصول رشد چشمگیری پیدا کند و حتی بر بسیاری محصولات و مشاغل هم تأثیر گذاشت.

از طرفی، قهوه و کاکائو جزو محصولاتی هستند که از طریق واردات تأمین می‌شوند، در نتیجه نوسانات نرخ ارز بر قیمت این محصول اثرگذار است.

علاوه بر این، در آستانه نوروز به طور قابل توجهی تقاضا برای شیرینی و شکلات بالا می‌رود. قطعا میزان عرضه و تقاضا می‌تواند در تعیین قیمت نهایی این محصول نقش بسزای داشته باشد.

بررسی بازار نشان می‌دهد که قیمت شیرینی و شکلات در آستانه نوروز ۱۴۰۴ در برخی از اقلام افزایش قیمت محسوس و در برخی دیگر، رشد بیش از ۱۰۰ درصدی داشته است. افزایش قیمت شیرینی و شکلات در حالی رخ داده که قدرت خرید مردم به دلیل تورم و کاهش ارزش ارزش پول ملی، کاهش چشمگیری یافته است. اگر این روند ادامه پیدا کند، قطعا مردم هم امسال و هم در سال‎های آینده باید خرید شیرینی و شکلات صرف نظر کنند.