شناسهٔ خبر: 71758708 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

اقدامات موثری در راستای ارتقا بهره‌وری تولید انجام شد

شهرکرد-مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: اقدامات موثری در راستای ارتقا و بهره وری تولید در واحد سطح از سال ۱۴۰۱ تا کنون در این استان انجام شده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار مهر، روح‌الله سعیدی صبح شنبه در جمع خبرنگاران چهارمحال و بختیاری پیرامون وضعیت زراعت استان و اقدامات مؤثری در راستای ارتقا و بهره‌وری تولید در واحد سطح از سال ۱۴۰۱ تا کنون، انجام شده است، اظهار کرد: اجرای ابر طرح جهش تولید در دیمزارهای استان در سال‌های زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ در سطح ۳۳ هزار هکتار، ۱۴۰۳_۱۴۰۲ در سطح ۶۱ هزار هکتار و در ۱۴۰۴_۱۴۰۳( در سطح ۷۰ هزار هکتار) که شامل ۸ پروژه مهم و با مشارکت حدود ۱۰ هزار کشاورز استان در حال اجراست.

وی افزود: بر اساس ارزیابی انجام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی منتج به افزایش ۲۵ درصد عملکرد محصولات طی سال‌های اجرای طرح شد و در پایان دو سال اجرای طرح، به‌عنوان استان برتر در سطح کشور تقدیر شد.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: اجرای طرح تولید پایدار گندم در سطح حدود ۶۰ هزار هکتار از گندمزارهای آبی و دیم استان که منجر به افزایش خرید تضمینی گندم از حدود ۲۶ هزار تن در سال ۱۴۰۱ به ۴۷ هزار تن در سال ۱۴۰۲ و به ۶۸ هزار تن در سال ۱۴۰۳ شد (حدود ۱۶۰ درصد افزایش خرید نسبت به سال ۱۴۰۱).

سعیدی با اشاره به اجرای طرح توسعه کشت و تولید دانه‌های روغنی به منظور کاهش وابستگی کشور، عنوان کرد: میزان تولید کلزا در سال ۱۴۰۱ حدود ۸۰ تن، در سال ۱۴۰۲ حدود ۱۵۷ تن و در سال ۱۴۰۳ حدود ۵۶۱ تن تولید و خریداری شد (بیش از ۷ برابر یا بیش از ۶۰۰ درصد رشد)، افزایش عملکرد مزارع کلزا از یک هزار و ۱۰۰ کیلو در هکتار در سال ۱۴۰۱ به حدود ۲ هزار و ۲۲۰ کیلو در سال ۱۴۰۳ با ترویج نکات فنی و کشت ارقام جدید و پرمحصول رسیده است.

وی خاطرنشان کرد: اجرای طرح کشت قراردادی گندم، جو، کلزا، گلرنگ و کاملینا در سطح ۴۵ هزار و ۴۷۰ هکتار انجام گرفت.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: اجرای طرح الگوی کشت از سال زراعی ۱۴۰۲_۱۴۰۱ لغایت تاکنون در سطح حدود ۱۴۵ هزار هکتار از اراضی زراعی آبی و دیم و منطبق بر برنامه‌های ابلاغی وزارت جهاد کشاورزی، (کشت‌های نشایی، ترویج کشت ارقام میان رس و زودرس، ارقام جدید غلات با مصرف آب کمتر، کشاورزی حفاظتی، تغذیه متعادل، شیوه‌های نوین آبیاری، استعدادیابی اراضی استان و....) صورت گرفت.

سعیدی با اشاره به برنامه افزایش تولید و توزیع بذور اصلاح شده گندم و جو آبی و دیم از حدود ۲۴۱۴ تن در سال ۱۴۰۱ به ۵۱۸۵ تن در سال ۱۴۰۳ (۱۱۵ درصد رشد)، بیان کرد: تکمیل سبد هسته‌های بذری گندم آبی (۶ رقم جدید)، گندم دیم (۴ رقم جدید)، جو آبی (دو رقم جدید) و جو دیم (سه رقم جدید) و تأمین، حمل و توزیع کودهای شیمیایی یارانه دار شامل؛ اوره، فسفاته و پتاسه بر اساس برنامه ابلاغی سالیانه وزارت متبوع از دیگر اقدامات صورت گرفته است.

وی تاکید کرد: در سال جاری هر چند در زمینه تأمین کود اوره به دلیل قطعی گاز پتروشیمی‌های کشور ناشی از ناترازی انرژی محدودیت تأمین در کل کشور وجود داشت، لیکن بر اساس گزارش شرکت خدمات حمایتی کشاورزی کشور، چهارمحال و بختیاری دارای بیشترین جذب کود اوره تا مورخ اول اسفند ۱۴۰۲ در بین استان‌های کشور (حدود ۶۶٪) است، در زمینه جذب کودهای پتاسه بیش از ۱۲۰٪ و رتبه دوم کشور و در زمینه تأمین کودهای فسفاته حدود ۸۳٪ و رتبه دهم کشور را کسب نمود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در خصوص تسهیلات بانکی تصریح کرد: به تولید کنندگان بذور گواهی شده گندم، جو و سیب زمینی به مبلغ هزار و چهل و دو میلیارد و پانصد میلیون ریال تسهیلات پرداخت شده است، همچنین تسهیلات قرض‌الحسنه (با سود ۴٪ و بازپرداخت ۵ ساله) به کشاورزان طرف قرارداد طرح جهش تولید در دیمزارها به مبلغ یکصد و هفتاد و نه میلیارد و نود میلیون ریال جهت خرید ادوات مکانیزه دنباله بند پرداخت شد و در نهایت به جهت جبران خسارت حوادث طبیعی در حوزه زراعت (جذب ۳۸۵ میلیارد ریال) نیز تسهیلاتی به خسارت دیدگان پرداخت شد.

سعیدی یادآور شد: برنامه حمایت از کشاورزان آسیب دیده از حوادث طبیعی شامل صندوق بیمه محصولات کشاورزی است که همه ساله با توجه به بروز حوادث طبیعی مثل سیل، خشکسالی، سرمازدگی و.... اقدام به ارزیابی و پرداخت خسارت می‌نماید و طی سه سال مذکور مبلغ بیش از ۲۳۷ میلیارد تومان غرامت به کشاورزان آسیب دیده در حوزه زراعت پرداخت شده است.

وی گفت: علاوه بر آن سامانه‌ای تحت عنوان "سامکی" مدیریت بحران بخش کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی راه اندازی شد که اطلاعات مربوط به خسارت ناشی از حوادث طبیعی توسط کارشناسان در آن ثبت می‌شود.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در سال گذشته مبلغ ۶۹۷ میلیارد ریال تسهیلات بانکی به کشاورزان پرداخت شد، افزود: همچنین در سال زراعی گذشته مبلغ ۷۲۹ میلیارد ریال غرامت به کشاورزان آسیب دیده از حوادث طبیعی در حوزه زراعت پرداخت شد.

سعیدی در خصوص محصولات کم آب بر ادامه داد: علوفه یکی از این محصولات است، محدود کردن کشت یونجه و شبدر با نیاز آبی بالا و ترویج و توسعه کشت علوفه‌های دیم و استفاده از آب سبز (آب باران) و همچنین کشت‌های قصیل پاییزه که بخش عمده‌ای از نیاز آبی آنها از طریق آب سبز تأمین می‌شود (حدود ۲۸۰۰ هکتار کاهش سطح زیر کشت یونجه و شبدر)، در این راستا طی سه سال گذشته حدود یک هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی دیم استان زیر کشت علوفه‌های دیم ماشک علوفه‌ای، خلر، گاودانه و نخود علوفه‌ای رفت که با توجه به اقلیم مناسب استان در حال توسعه است، همچنین جهت ترویج کشت‌های مذکور حدود ۳۰ تن بذر انواع علوفه دیم تهیه و در اختیار کشاورزان قرار گرفت.

وی عنوان کرد: محصول دیگر غلات است که تأمین هسته‌های بذری گندم و جو آبی و دیم با قابلیت تحمل بالا به شرایط تنش آبی و عملکرد بالا و گنجاندن در برنامه تولید بذر در دستور کار قرار گرفت، همچنین در محصول سیب زمینی اقداماتی چون محدود کردن کشت ارقام متوسط رس و دیررس و جایگزین کردن آن با ارقام زودرس انجام شد.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: در سه سال گذشته ۲۳ رقم جدید زودرس و خیلی زودرس سیب زمینی وارد استان شد که دوره رشد آنها بین ۲۰_۱۰ روز کمتر از ارقام قبلی و بین ۴_۲ آبیاری کمتر نیاز دارند و عملکرد آنها نیز بیشتر از ارقام قبلی است.

سعیدی اضافه کرد: ترویج کشت‌های نشایی چغندرقند و پیاز در چهارمحال و بختیاری با صرفه‌جویی حداقل ۳ آبیاری از دیگر اقدامات انجام شده است.

وی به کشت‌های حفاظتی اشاره و بیان کرد: این نوع کشت قرار است در سطحی حدود ۳۰ هزار هکتار انجام شود که گامی مؤثر در راستای افزایش بهره‌وری آب است و با توجه به تسهیلات پرداختی جهت خرید دستگاه‌های نوتیلیج این سطح به سرعت رو به افزایش است.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری تاکید کرد: ترویج و توسعه کشت ارقام زودرس و میان رس با عملکرد بالا، توسعه آبیاری Tape، کشت سه ردیف روی پشته با آبیاری Tape با کشت ارقام زودرس از مهمترین برنامه‌ها در راستای کاهش مصرف آب و افزایش بهره وری با افزایش عملکرد ذرت می‌باشد.

سعیدی تصریح کرد: از آنجایی که چغندر قند یک محصول استراتژیک و اساسی به منظور تولید شکر و کاهش واردات کشور است با عنایت به کاهش سطح زیر کشت ذرت در سال زراعی گذشته، این سطح به چغندرقند اضافه شد، همچنین با توجه به تأمین نهاده‌ها، پرداخت تسهیلات و خرید تضمینی این محصول توسط کارخانه قند استان و کاهش قیمت ذرت تمایل کشاورزان جهت کشت این محصول بیشتر شده و از یک هزار و ۳۰۰ هکتار در سال ۱۴۰۱ به ۲ هزار و ۲۶۰ هکتار در سال ۱۴۰۳ رسید.

وی شاخص‌های کلیدی عملکرد برای سنجش موفقیت برنامه‌ها و طرح‌ها را تمرکز بر تولید و استفاده از بذور اصلاح شده و افزایش سالیانه تولید آن، افزایش ضریب مکانیزاسیون در اراضی زراعی (طی سه سال گذشته ۱۲۵ دستگاه کارنده کشت مستقیم و ۳۵ دستگاه انواع ادوات مکانیزه دنباله بند با استفاده از تسهیلات ۴٪ و ۵ ساله به ناوگان مکانیزه دیم استان اضافه شد). صرفاً از اعتبارات مدیریت زراعت، بدون احتساب اعتبارات اداره مکانیزاسیون، ترویج استفاده متعادل از کودهای شیمیایی و افزایش بهره‌وری مصرف آب در اراضی زراعی عنوان کرد.

مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در خصوص اقدامات انجام شده برای افزایش رضایت ذی‌نفعان، افزود: این اقدامات شامل تلاش برای تأمین هسته‌های بذری با عملکرد بالاتر و راندمان مصرف آب بیشتر، پیگیری مجدانه تأمین و تخصیص انواع کودهای شیمیایی، پیگیری جذب ادوات مکانیزه جهت افزایش ضریب مکانیزاسیون در مزارع و پیگیری پرداخت تسهیلات به واحدهای تولیدی بذور اصلاح شده و خرید دستگاه‌های مکانیزه هستند.