شناسهٔ خبر: 71688557 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای در ماه مبارک رمضان

زاهدان - روزه‌داری می‌تواند تأثیرات مثبت بر سلامت و تغذیه افراد داشته باشد که با رعایت اصول تغذیه‌ای و توجه به نیازهای بدن، روزه‌داران می‌توانند از فواید روزه‌داری بهره‌مند شوند.

صاحب‌خبر -

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: روزه‌داری در ماه رمضان یک عمل مذهبی و فرهنگی مهم به شمار رفته که نیازمند توجه به تغذیه مناسب برای حفظ سلامتی و انرژی در طول روز است.

با فرا رسیدن ماه رمضان، تغذیه مناسب نقش مهمی در حفظ انرژی و سلامت بدن ایفا می‌کند، بنابراین تنظیم تدریجی الگوی غذایی برای آمادگی بدن در ماه رمضان امری ضروری است؛ از چند هفته قبل از شروع این ماه مبارک، تعداد وعده‌های غذایی خود را به تدریج کاهش دهید، مثلاً وعده میان وعده صبح یا عصر را حذف کنید و سعی کنید ساعات غذا خوردن خود را به ساعات سحری و افطاری نزدیک کنید تا بدن به این تغییر عادت کند.

همچنین، از مصرف غذاهای سنگین، چرب و پرادویه در وعده‌های غذایی خودداری کرده و به جای آن‌ها، غذاهای سبک و مغذی مانند میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین‌های کم‌چرب مصرف کنید تا انرژی لازم برای روزه داری را داشته باشید.

تنوع به معنی استفاده از گروه‌های غذایی اصلی شامل؛ نان و غلات، شیر و مواد لبنی، سبزی‌ها، میوه‌ها و گروه گوشت و جایگزین‌های آن و تعادل به این معنی است که از همه گروه‌های غذایی به مقدار کافی مصرف کرده و از کم خوری یا پرخوری پرهیز شود.

درماه رمضان، تغییراتی در سیستم تغذیه‌ای خانواده‌ها رخ می‌دهد با توجه به اینکه نوجوانان که اغلب آن‌ها را دانش‌آموزان و یا کنکوری‌ها تشکیل می‌دهند، باید از برنامه‌ی غذایی خاصی پیروی کنند.

وعده‌های غذایی در ماه رمضان به سه وعده افطاری، شام و سحری تقسیم می‌شوند، وعده سحری باید تأمین‌کننده بیشتر انرژی بدن در طول روز باشد در وعده سحری، مصرف غذاهای سبک و مختصر شامل؛ گروه‌های غذایی شیر و لبنیات (شیر، ماست و پنیر)، میوه‌ها و سبزی‌ها، نان و غلات (برنج و نان) توصیه می‌شود.

رعایت تنوع غذایی در ماه مبارک رمضان

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: با توجه به اهمیت تغذیه صحیح در ماه رمضان، توصیه می‌شود روزه‌داران برای پیشگیری از کم‌آبی بدن، حداقل ۸ لیوان آب در فاصله افطار تا سحری مصرف کنند و همچنین، رعایت تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی، کلید حفظ سلامت در این ماه است.

مرضیه شیبک با اشاره به اهمیت مصرف آب کافی در ماه رمضان، بیان کرد: برای پیشگیری از کم‌آبی بدن، توصیه می‌شود روزه‌داران حداقل ۸ لیوان آب در فاصله بین افطار تا سحری بنوشند. این کار به حفظ تعادل آب و الکترولیت‌های بدن کمک می‌کند.

وی افزود: روزه‌داران بهتر است همانند روزهای عادی، سه وعده غذایی شامل افطار، شام و سحری داشته باشند، البته در ماه رمضان، مصرف غذا در دو وعده نیز در صورت تطابق با شرایط جسمی فرد، مشکلی ایجاد نمی‌کند.

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در خصوص اصول تغذیه صحیح در ماه رمضان توضیح داد: غذای مصرفی در این ماه باید ساده باشد و تفاوت چندانی با رژیم غذایی روزمره نداشته باشد و پیروی از یک برنامه غذایی متنوع و متعادل شامل ۶ گروه اصلی غذایی (نان و غلات، میوه‌ها، سبزی‌ها، گوشت و تخم‌مرغ، حبوبات و مغزها، شیر و لبنیات) ضروری است.

وی ادامه داد: این تنوع و تعادل، نیازهای تغذیه‌ای بدن از جمله آب، املاح، ویتامین‌ها، پروتئین و انرژی را تأمین می‌کند.

شیبک همچنین به اهمیت مصرف کربوهیدرات‌های پیچیده و غذاهای فیبردار اشاره کرد و گفت: استفاده از غلات کامل مانند گندم و جو، حبوبات مانند عدس و لوبیا، نان‌های سبوس‌دار و میوه‌هایی مانند س-یب، گلابی، آلو و میوه‌های خشک در وعده‌های غذایی، باعث می‌شود احساس سیری طولانی‌تری داشته باشید و این غذاها به آرامی هضم می‌شوند و از گرسنگی زودرس جلوگیری می‌کنند.

وی تأکید کرد: مصرف سبزی‌ها و میوه‌ها در وعده‌های افطار و سحر، به دلیل داشتن فیبر بالا، برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و از بروز یبوست جلوگیری می‌کند. همچنین، توصیه می‌شود در وعده سحری، مقدار مناسبی از سبزی‌های مختلف مصرف شود.

کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: برخی از روزه‌داران پس از ماه رمضان، دچار عوارضی مانند افزایش وزن، افزایش سطح چربی‌های خون و مشکلات گوارشی می‌شوند، بنابراین، رعایت تعادل و تنوع در مصرف مواد غذایی، کلید حفظ سلامت در این ماه مبارک است.