شناسهٔ خبر: 71559986 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جمله | لینک خبر

نگاهی به لیست فیلم‌های اکران نوروزی 1403؛ بیشترین سهم برای فیلم‌های کمدی و حضور حداقلی آثار اجتماعی

سوسو زدن چراغ روشنفکری در سینما

لیست فیلم‌های اکران نوروزی 1403 منتشر شد. بر این اساس هشت فیلمی که نوروز پیش‌رو بر پرده نقره‌ای دیده خواهند شد، به شرح زیر هستند: «بامبولک» اثر «آرش معیریان» این فیلم درباره یک ابر قهرمان در دنیای کودکان است که تلاش می‌کند آرزوی دختری را برآورده کند که به دنبال داشتن یک خواهر و برادر است، اما پدر و مادرش با این موضوع مخالفت می‌کند. «شهره سلطانی»، «امیرحسین رستمی» و بازیگران تازه‌کار کودک، از هنرمندان این اثر هستند.

صاحب‌خبر -

.«پسر دلفینی۲» اثر «محمد خیراندیش»
پسر دلفینی در فصل دوم تبدیل به یک چهره محبوب در نگاه مردمان جزیره و موجودات ساکن دریا شده اما تنهاست؛ زیرا همه از او انتظار دارند که در همه حوادث ناجی دیگران باشد. او همچنان با خواجه ماجد که تمام ثروت خود را از دست داده در حال مبارزه کردن است. از سوی دیگربا یک نهنگ خشمگین هم در دریا پیدا شده که آسایش همه موجوات را بهم ریخته است.
«پیشمرگ» اثر «علی غفاری»
این فیلم برشی از زندگی شهید سعید قهاری را روایت می‌کند که از فرماندهان بزرگ دوران دفاع مقدس است. موضوع فیلم پیشمرگ در سال ۱۳۷۰ است؛ زمانی که یکی از هلیکوپتر‌های ارتش به دست حزب کومله می‌افتد و شهید قهاری تلاش میکند تا آن‌ها را نجات دهد. «مهدی نصرتی»، «الناز ملک»، «ساناز سعیدی» و «حسام منظور» بازیگران اصلی پیشمرگ هستند.
«عینک قرمز» اثر «حسین مهکام»
این فیلم با بازی بازیگران چون «حامد بهداد»، «الناز حبیبی»، «هادی کاظمی» و «سمانه پاکدل»، یک اثر کمدی است که در سال ۱۴۰۲ تولید شد. از این فیلم تا به حال خلاصه‌ای منتشر نشده است.
«دایناسور» اثر «مسعود اطیابی»
از داستان این فیلم نیز هیچ اطلاعاتی در دسترس نیست. «پژمان جمشیدی»، «امیر جعفری»، «سوسن پرور» و «یوسف تیموری» در دایناسور جلوی دوربین رفته‌اند.
«کوکتل مولوتف» اثر «حسین دوماری»
از داستان فیلم اطلاعاتی در دست نیست اما یک موضوع نوستالژی دهه ۵۰ را در ژانر کمدی بیان کرده است. «امین حیایی»، «احمد مهرانفر» و «ستاره پسیانی»، بازیگران کوکتل مولوتف هستند.
«موسی کلیم‌اله» اثر «ابراهیم حاتمی‌کیا»
این فیلم داستان زندگی حضرت موسی را دوران کودکی روایت می‌کند. «مریلا زارعی»، «فرهاد آئیش» و «بهنام تشکر» در آن به ایفای نقش پرداخته‌اند. این فیلم در جشنواره فیلم فجر خوش درخشید و با کسب ۵ سیمرغ، رکورددار شد.
«رها» اثر «حسام فرهمند»
فیلم رها با بازی «شهاب حسینی» و «غزل شاکری» روایتگر زندگی دختری به همین نام و پدر ۵۵ ساله است که یک اتفاق ساده زندگی آن‌ها را به هم می‌ریزد.
در ادامه خالی از لطف نیست که مروری کوتاه بر این لیست نهایی داشته باشیم. تجربه سال‌های گذشته نشان‌دهنده آن است که معمولا تعداد فیلم‌های راه‌یافته به اکران نوروزی در همین بازه است. بیشتر از این تعداد نیز باعث سوخت شدن فیلم‌هاست. در فضایی که سینما هنوز تمام‌وکمال از رکود خارج نشده و البته توامان شدن عید نوروز و ماه مبارک رمضان، خود کمی نوید عدم استقبال مخاطب از گیشه را می‌دهد. اما در خصوص فیلم‌ها، جمع‌بندی آماری ژانرهای آثار از این قرار است: دو اثر کودک‌ونوجوان، دو اثر ارزشی و ملی، سه اثر کمدی و یک اثر اجتماعی. حضور دو اثر کودک‌ونوجوان، با توجه به اینکه در سال‌های اخیر سینمای این قشر پیشرفت‌های قابل توجهی هم داشته است، اتفاق خوبی است. پسر دلفینی احتمال قریب به یقین می‌درخشد و اکران‌های خارج کشور نیز خواهد گرفت. سینمای ارزشی و ملی نیز با دو اثر از هشت اثر، جایگاه منطقی و معمول خود را دارد. موسی کلیم‌اله فیلم پرافتخاری بود و پیشمرگ نیز اولین فیلم تاییدشده در نگاه مردم در جشنواره فجر اخیر بود. اما درخصوص سه فیلم کمدی و یک اجتماعی، عدم توازن احساس می‌شود. رها، تا پایان جشنواره فجر، پابه‌پای پیشمرگ پیش رفته و تایید مردمی را داشت و حضورش منطقی است. اما در میان آثار کمدی، برمی‌خوریم به آثاری که حتی اطلاعاتشان در رسانه‌ها کافی نیست. گویا هنوز سیاست‌گذاری‌های سینما میل به جذب سرمایه دارد و اولویت توجه مردم به سینمای اجتماعی به‌منظور اعتلای آثار فاخر، هنوز در دستور کار مدیران نیست. همچنین عدم حضور بهترین فیلم جشنواره فیلم فجر، یعنی «زیبا صدایم کن» به کارگردانی «رسول صدرعاملی» در لیست فیلم‌های اکران نوروزی نیز اتفاقی عجیب‌وغریب است. در این خصوص می‌توان چند فرضیه متصور بود. نخست اینکه چون این اثر هم مخاطب نوجوان و بزرگسال دارد، با توجه به حضور دو اثر کودک‌ونوجوان، مجال حضور را نیافته‌است؛ یا اینکه اصلا در چینش فیلم‌ها، تنها آثار جشنواره فجر مدنظر قرار نگرفته‌است. در این‌باره ذکر چند نکته حائز اهمیت است. نخست اینکه به فرض زیاد شدن آثار کودک‌ونوجوان، اولویت با بامبولک خواهد بود یا بهترین فیلم جشنواره فیلم فجر؟ به‌طور کلی آثار کودک باید در صدر توجه باشند اما اگر قرار است اولویت‌بندی کنیم، زیبا صدایم کن باید مشمول شانس بالاتری باشد. نکته دیگر اینکه این اثر مخاطب بزرگسال هم دارد و به راحتی می‌توانست یا به‌جای یکی از آثار کمدی به اکران نوروزی بیاید یا آسمان به زمین نمی‌رسید اگر به‌جای ۸ فیلم، ۹ فیلم در لیست بود. فرضیه اولویت نداشتن فیلم‌های فجر نیز تنها با فرض اینکه تمام آثار این شرایط را داشته باشند قابل پذیرش است. به‌طور مثال، آیا «سعید روستایی» نیز می‌تواند «زن‌وبچه» را بدون حضور در فجر به اکران نوروزی برساند؟ فیلمی که پرواضح است استقبال مخاطب از سینمای اجتماعی را تکان خواهد داد اما با نگاه سلیقه‌ای مدیران این شانس را ندارد.
در نهایت باید گفت عدم حضور زیبا صدایم کن و حتی بی‌شمار آثار اجتماعی جشنواره فجر و مستقل به‌عنوان اثر نهم یا به‌جای یکی از آثار کمدی، امیدها را برای بازگشت فرهیختگان، روشنفکران و منتقدان به مخاطبان سینما ناامید می‌کند. با‌این‌حال انتظار می‌رود چینش صحیح آثار کودک‌ونوجوان و ملی، نویدبخش کارنامه قابل قبول برای سینما در پایان نوروز باشد.