شناسهٔ خبر: 71538967 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: عصر ایران | لینک خبر

۳۰ روز اول فعالیت ترامپ چه تاثیری بر جهان علم گذاشت؟

دولت ترامپ با سرعتی بی‌سابقه، هزاران کارمند در آژانس‌های علمی ایالات متحده را اخراج کرد و اصلاحاتی را در استانداردهای کمک‌هزینه‌های تحقیقاتی اعلام کرد که می‌تواند حمایت مالی فدرال از علم را به شدت کاهش دهد. این کاهش بخشی از یک تلاش بزرگ‌تر برای کاهش شدید هزینه‌های دولت و کوچک کردن نیروی کار آن است.

صاحب‌خبر -

در پی جنگ جهانی دوم، رهبران ایالات متحده این دیدگاه را پذیرفتند که پیشرفت علمی «کلید اساسی برای امنیت ما به عنوان یک ملت، برای سلامت بهتر ما، مشاغل بیشتر، استانداردهای بالاتر زندگی و پیشرفت فرهنگی ما» است و برای هشت دهه بعد، مقامات دولتی در هر دو طرف جبهه‌های سیاسی موافقت کردند که بر علم ایالات متحده سرمایه‌گذاری کنند، اما تنها یک ماه پس از آغاز دولت دوم دونالد ترامپ، رئیس جمهور جمهوری‌خواه، دانشمندان نگرانند که این اجماع طولانی مدت در حال از بین رفتن باشد.

به گزارش ایسنا، دولت ترامپ با سرعتی بی‌سابقه، هزاران کارمند در آژانس‌های علمی ایالات متحده را اخراج کرد و اصلاحاتی را در استانداردهای کمک‌هزینه‌های تحقیقاتی اعلام کرد که می‌تواند حمایت مالی فدرال از علم را به شدت کاهش دهد. این کاهش بخشی از یک تلاش بزرگ‌تر برای کاهش شدید هزینه‌های دولت و کوچک کردن نیروی کار آن است.

به نقل از نیچر، اگرچه دادگاه‌های ایالات متحده در برخی موارد مداخله کرده‌اند، اما جمهوری‌خواهان در هر دو اتاق کنگره آمریکا که تا حد زیادی مانع از تلاش‌های ترامپ برای کاهش بودجه علمی در اولین دوره ریاست‌جمهوری‌اش از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ شدند، عمدتا مطابق با دستور کار ترامپ حرکت کرده‌اند. برای بسیاری از محققان، ماه نخست از فعالیت ترامپ نشان‌دهنده تنظیم مجدد اولویت‌هاست که می‌تواند علم و جامعه را برای دهه‌های آینده تحت تاثیر قرار دهد.

هارولد وارموس (Harold Varmus)، مدیر سابق مؤسسه ملی بهداشت ایالات متحده (NIH) که اکنون محقق سرطان در دانشکده پزشکی ویل کورنل در شهر نیویورک است، می‌گوید: این اقدامات همگی «بی‌سابقه» هستند. هیچ کس هرگز گذار [ریاست جمهوری] را ندیده است که در آن یکی از ارزشمندترین بخش‌های سرمایه‌گذاری دولتی ما از بین برود.

مجله نیچر به بررسی اقدامات سریع گروه ترامپ در زمینه علم تا کنون پرداخته و با ناظران سیاسی در مورد آنچه در آینده رخ خواهد داد، صحبت کرده است که در ادامه به آن می‌پردازیم.

سریع و خشن

بازنگری در بخش علمی ایالات متحده چند ساعت پس از تحلیف ترامپ در روز ۲۰ ژانویه آغاز شد، زمانی که او ده‌ها فرمان اجرایی را امضا کرد که دستورالعمل‌های رئیس جمهور در مورد نحوه عملکرد دولت در چارچوب قوانین موجود است.

برخی از این دستورات، از جمله خروج ایالات متحده از توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ برای مهار انتشار گازهای گلخانه‌ای جهانی و پایان دادن به عضویت این کشور در سازمان بهداشت جهانی، پیش‌بینی شده بود. سایر این دستورات، اثرات حیرت‌آور و فوری بر جامعه علمی داشتند.

یکی از فرمان‌های اجرایی ممنوعیت برنامه‌های «تنوع، برابری و شمول» بود که ترامپ آنها را «برنامه‌های تبعیض غیرقانونی و غیراخلاقی می‌داند. طبق ایمیلی که برای کارکنان دولت ارسال شده است، هر کارمند فدرال که همکاران خود را که از دستورات مربوط به «تنوع، برابری و شمول» سرپیچی می‌کنند گزارش ندهد، با «عواقب» مواجه خواهد شد.

بسیاری از دانشمندان و آژانس‌ها شروع به پایان دادن به برنامه‌های «تنوع، برابری و شمول» کردند که از جمله آنها می‌توان به تلاش‌ها برای عدالت محیطی که برنامه‌هایی با هدف حفاظت از جوامع کم درآمد آسیب‌پذیر در برابر آلودگی و تغییرات آب و هوایی هستند، اشاره کرد.

برخی از انجمن‌های علمی و سازمان‌های تحقیقاتی خصوصی، نام‌های «تنوع، برابری و شمول» را از وب سایت‌های خود پاک کردند. در یکی از دستورات ترامپ، او خواستار تحقیق در مورد بنیادها، سازمان‌های غیرانتفاعی و سایر نهادهای خصوصی شد که با آنها مطابقت ندارند.

در روز ۲۷ ژانویه، تنها یک هفته پس از روی کار آمدن دولت جدید، دفتر بودجه ترامپ تمام کمک‌های مالی و وام‌های فدرال را مسدود کرد و گفت که باید هزینه‌های دولت را بازبینی کند تا اطمینان حاصل شود که با دستورات اجرایی هماهنگ است. هرج و مرج زیادی به وجود آمد، زیرا آژانس‌هایی از جمله مؤسسه ملی سلامت (NIH) و بنیاد ملی علوم ایالات متحده (NSF) که هر دو سرمایه‌گذاران اصلی علوم پایه هستند، پرداخت‌های کمک هزینه‌های مالی خود را متوقف کردند، پانل‌های بررسی را برای کمک‌های مالی تحقیقاتی لغو کردند و ارتباطات را متوقف کردند. یک قاضی فدرال به طور موقت این دستور را مسدود کرد، اما اختلالات و سردرگمی همچنان ادامه دارد.

یک دانشمند که خواست نامش فاش نشود، می‌گوید که محققان اصلی که گروه‌های تحقیقاتی را رهبری می‌کنند در این محیط آسیب می‌بینند، زیرا تحقیقات آنها توسط چندین آژانس آمریکایی تامین مالی می‌شود. آنها می‌گویند: همه چیز به عهده ماست تا کمک‌های مالی و گروهمان را مدیریت کنیم، این آشفتگی کامل است. من از نگرانی خوابم نمی‌برد.

همکاری با ایلان ماسک

دستورالعمل‌های بی‌سابقه ترامپ با شکوفایی مشارکت او با کارآفرین میلیاردر ایلان ماسک آغاز شد.

این دو در حال همکاری برای کاهش هزینه‌های فدرال و از بین بردن آژانس‌هایی مانند آژانس توسعه بین‌المللی ایالات متحده هستند که وظیفه تحقیقات، پیشگیری و مراقبت از بیماری‌های جهانی را بر عهده دارد.

برای دستیابی به این هدف، دولت ترامپ که از طریق وزارت کارآیی دولت ایالات متحده کار می‌کند، به سرعت برای تضعیف روحیه نیروی کار فدرال از جمله حدود ۲۸۰ هزار دانشمند و مهندس اقدام کرده است. در ابتدا، یک ایمیل در روز ۳۰ ژانویه به همه کارمندان فدرال ارسال شد و از آنها خواسته شد که از مشاغل با بهره‌وری پایین‌تر در بخش دولتی به مشاغل با بهره‌وری بالاتر در بخش خصوصی حرکت کنند. حدود ۷۵ هزار کارمند متعاقبا با این وعده که حقوق آنها تا ماه سپتامبر حفظ خواهد شد، استعفا دادند و هفته گذشته، اخراج کارمندان آزمایشی در سراسر دولت ایالات متحده آغاز شد و آنهایی که در دو سال اخیر در موقعیت‌های شغلی خود مشغول شده بودند، به طور خاص تحت تأثیر قرار گرفتند.

یکی از محققان مؤسسه ملی بهداشت که اعضای آزمایشگاه خود را به دلیل تعدیل شغل از دست داد و خواست نامش فاش نشود، می‌گوید: من حتی نمی‌توانم بگویم اخراج‌ها چقدر بی‌رحمانه هستند. بر اساس گزارش‌ها، در ایمیل‌هایی که در آنها به کارمندان اعلام می‌شد که اخراج شده‌اند، به عملکرد ضعیف آنها اشاره می‌شد، حتی برای کسانی که عملکردشان توسط سرپرستانشان «استثنایی» ارزیابی شده بود. این محقق می‌گوید: آنها برخی از بهترین و باهوش‌ترین افرادی را که به تازگی به دولت ملحق شده‌اند را اخراج کردند.

بسیاری پیش‌بینی می‌کنند که چنین دستوراتی منجر به چالش‌های حقوقی شود. یکی از افسران اتحادیه محلی ۳۴۰۳ فدراسیون کارمندان دولت آمریکا که نماینده دانشمندان در بنیاد ملی علوم است، می‌گوید که در حال ارزیابی همه‌ گزینه‌های قانونی برای رسیدگی به اخراج بی پروای کارمندان فدرال است.

در همین حال، تیم ترامپ زمانی در روز هفتم فوریه با بیان سیاست‌گذاری برای مؤسسه ملی بهداشت، اعلام کرد که سالانه میلیاردها دلار بودجه را برای دانشگاه‌ها، بیمارستان‌ها و سایر مؤسسات تحقیقاتی ایالات متحده کاهش می‌دهد و با این کار، تحقیقات زیست‌پزشکی را تغییر داد. این سیاست، مخارج کلی تحقیقاتی را از میانگین حدود ۴۰ درصد به نرخ ثابت ۱۵ درصد برای کمک هزینه‌های تحقیقاتی کاهش می‌دهد. هزینه‌ها شامل هزینه‌های برق، حذف زباله و سایر هزینه‌های تاسیسات و همچنین هزینه‌های اداری می‌شود و به کمک هزینه اختصاص یافته به تجهیزات آزمایشگاهی و حقوق محققان اضافه می‌شود. این سیاست در حال حاضر به حالت تعلیق درآمده است و در انتظار نتیجه شکایت‌هایی است که ادعا می‌کنند این کار غیرقانونی است.

اقدامات ترامپ حتی باعث نگرانی برخی محافظه‌کاران ایالات متحده شده است. آنتونی میلز (Anthony Mills)، رئیس مرکز فناوری، علم و انرژی در مؤسسه امریکن انترپرایز (American Enterprise)، می‌گوید، به جای استفاده از ترس و ارعاب، دولت باید در بحث‌ها شرکت کند. برای مثال در اصلاح مؤسسه ملی بهداشت باید به تشویق دانشمندان به انجام ریسک‌های بیشتر بپردازد. میلز می‌گوید: من نگرانم که فرصت اصلاحات سازنده در میان این هرج و مرج از دست برود.

ماه دوم و پس از آن

متخصصان سیاست که با نیچر صحبت کردند، می‌گویند که موارد بیشتری در راه است. بسیاری از سیاست‌ها در اولین ماه از مسیر ترامپ با پیشنهادهایی که در پروژه ۲۰۲۵ ارائه شد، طرحی که توسط بنیاد هریتی سازماندهی شد، اجرا شد. ترامپ در طول مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری خود رسما آن سند را رد کرد، اما بسیاری از نویسندگان آن، اکنون به دولت او پیوسته‌اند.

این سند همچنین خواستار کاهش تحقیقات آب و هوایی در اداره ملی اقیانوسی و جوی ایالات متحده و خصوصی‌سازی بسیاری از خدمات هواشناسی ارائه شده توسط خدمات ملی هواشناسی ایالات متحده است. پروژه ۲۰۲۵ همچنین می‌گوید که وزارت انرژی ایالات متحده باید سرمایه‌گذاری در فناوری‌های انرژی پاک را متوقف کند و به جای آن بر علوم پایه تمرکز کند. در این سند علوم اطلاعات کوانتومی و هوش مصنوعی به عنوان نمونه‌هایی از این نوع علوم ذکر شده است.

کاهش بیشتر نیروی کار فدرال نیز احتمالا در راه است. پروژه ۲۰۲۵ خواستار بازنگری در قوانین حاکم بر خدمات ملکی است که متشکل از کارکنان دولتی از جمله دانشمندانی است که بر اساس تخصص استخدام شده‌اند. طبق گزارش‌ها، دولت ترامپ در حال تدوین مقرراتی است که می‌تواند اخراج بسیاری از این کارمندان را آسان‌تر کند.

کاهش بودجه گسترده برای آژانس‌های علمی نیز احتمالا پیش رو است. مذاکرات نهایی بر سر بودجه امسال در کنگره تحت سلطه جمهوری خواهان در حال انجام است و روند بودجه جدید به زودی برای سال ۲۰۲۶ آغاز خواهد شد. سؤال این است که چقدر از بودجه کاهش می‌یابد؟ به گفته جنیفر زایتزر (Jennifer Zeitzer) که اداره امور عمومی در فدراسیون انجمن‌های آمریکایی برای زیست‌شناسی تجربی در راکویل، مریلند را بر عهده دارد، در این مورد می‌گوید: هر چیزی امکان‌پذیر است.