شناسهٔ خبر: 71529525 - سرویس ورزشی
نسخه قابل چاپ منبع: طرفداری | لینک خبر

آشنایی با آلادار گرویچ، یکی از بزرگ‌ترین شمشیربازان تاریخ المپیک؛ از تولد در شهری با مردمان ایرانی‌تبار تا 10 مدال المپیک

آلدار گرویچ، یکی از بزرگ‌ترین شمشیربازان تاریخ المپیک است که به هفت طلا، یک نقره و دو برنز این آوردگاه رسیده است و به تالار مشاهیر فدراسیون شمشیربازی جهانی رسیده است. او تا 50 سالگی در ورزش حرفه‌ای و المپیک رقابت کرد و به افتخارات فراوانی رسید.

صاحب‌خبر -

طرفداری | آلادار گرویچ (Aladár Gerevich) زاده 16 مارچ 1910 در شهر یاسبرنی مجارستان است. مردمان بومی شهر یاسبرنی مجارستان، اصالتی ایرانی داشته و یاسی نامیده می‌شوند. او در 10 سالگی به شهر میشکولچ کوچ کرد و زیرنظر پدرش که شمشیرباز چیره‌دستی بود، تمریناتش را شروع کرد. پدر آلادار برای او رژیم غذایی مناسب شمشیربازی، ورزش‌های مناسب آن و پرهیزهای تمرینی را معرفی کرد و پسرش را پیش از رسیدن به سن قانونی به شمشیرباز ماهری تبدیل کرده بود. نخستین مسابقه گرویچ در سال 1926 و در یک تورنمنت شمشیربازی صورت پذیرفت که این شمشیرباز اهل یاسبرنی با شکست خود نتوانست به مراحل بالاتر آن برسد.

آلدار گرویچ

آشنایی پدر گرویچ با شمشیرباز معروفی مثل ایتالو سانتلی، باعث شد تا پسرش زیرنظر این شمشیرباز مطرح ایتالیایی به تمریناتش ادامه دهد. او در سال 1927 به بوداپست کوچ کرد و یک سال بعد به مقام سوم مسابقات دانشگاهی مجارستان رسید. گرویچ پیش از المپیک 1932 لس آنجلس به تیم ملی شمشیربازی مجارستان رسید و توانست در این آوردگاه، یکی از اعضای تیم سابر کشورش باشد. پیروزی تیم سابر مجارستان با حضور گرویچ برابر رقبایی مثل مکزیک، آمریکا، لهستان و ایتالیا، آن‌ها را به مدال طلای المپیک رساند. این مدال طلا در پنج دوره دیگر المپیک در سال‌های 1936، 1948، 1952، 1956 و 1960 تکرار شد تا تیم سابر مجارستان با حضور گرویچ به یکی از قدرت‌های شمشیربازی جهان تبدیل شود.

نخستین حضور انفرادی گرویچ در المپیک در سال 1936 رقم خورد. او کارش را در گروه پنجم یک‌چهارم نهایی شروع کرد و با سه برد و یک باخت به نیمه نهایی صعود کرد. گرویچ در گروه نخست نیمه نهایی سه پیروزی به دست آورد و با مقام نخست گروهش راهی فینال شد. شش پیروزی، دو باخت، 37 تاچ به رقبا و 26 تاچ دریافتی، این شمشیرباز را به مدال برنز المپیک رساند. حضور بعدی گرویچ در بخش انفرادی المپیک در سال 1948 رقم خورد. او در مسابقات انفرادی اسلحه سابر، در سومین گروه یک‌چهارم نهایی المپیک برابر رقبایی مثل وینچنزو پینتون از ایتالیا، صلاح دسوکی از مصر، آنتونیو هارو از مکزیک، راجر تردگولد از بریتانیا، ادی کویپرس از هلند، خوان پالادینو از اروگوئه و سواتوپلوک اسکیوا از چک پیروز شد. او در گروه دوم مسابقات نیمه نهایی با پنج پیروزی و یک شکست، پس از ژاک لفوره از فرانسه، رتبه دوم گروه را کسب کرد و راهی فینال شد. گرویچ در فینال، هفت پیروزی به دست آورد و 35 تاچ به حریفانش وارد آورد و 18 تاچ دریافت کرد. در نتیجه این شمشیرباز مجارستانی در المپیک 1948 لندن که پس از جنگ جهانی دوم و تعویق هشت ساله این مسابقات برگزار می‌شد، نخستین طلای انفرادی خود را به دست آورد.

آلدار گرویچ

گرویچ در بخش انفرادی سابر المپیک 1952 نیز حضور داشت و با ثبت شش پیروزی و یک باخت در یک‌چهارم نهایی، چهار پیروزی و یک شکست در نیمه نهایی و هفت پیروزی و یک شکست در فینال، مدال نقره المپیک را دریافت کرد. او در همین المپیک در تیم فلوره کشورش نیز به میدان رفت و مدال برنز را دریافت کرد. گرویچ برای حضور در مسابقات تیمی سابر در آخرین المپیک خود یعنی المپیک 1960، 50 ساله بود و از نظر مدیران مجارستانی، سن بالایی برای قهرمانی در بزرگترین آوردگاه ورزشی جهان داشت. او برای اثبات توانایی‌هایش در 50 سالگی، تمام ملی‌پوشان سابر مجارستان را به یک مبارزه دعوت کرد و همه آن‌ها را شکست داد. پیروزی مرد 50 ساله مجارستانی برابر ملی‌پوشان سابر کشورش، او را به المپیک 1960 رساند تا او به همراه تیم سابر مجارستان، طلای دیگری را به افتخارات المپیک این کشور اضافه کنند.

این شمشیرباز مجارستانی پس از طلای تیمی سابر در سال 1960، از دنیای ورزش خداحافظی کرد و حضورش در شمشیربازی را با مربیگری جوانان مستعد کشورش ادامه داد. افتخارات گرویچ در تاریخ المپیک، هفت طلا، یک نقره و دو برنز بود و شاید اگر جنگ جهانی دوم نبود، تعداد مدال‌های این مرد مجارستانی، بسیار بیشتر از این بود. از افتخارات دیگر گرویچ می‌توان به عناوین شهروند افتخاری شهر یاسبرنی در سال 1948، ورزشکار شایسته مجارستان در سال 1954، جایزه بین‌المللی بازی جوان‌مردانه در سال 1990، ورزشکار جاودانه مجارستان در سال 1991 و عضویت در تالار مشاهیر شمشیربازی در سال 2013 اشاره کرد. او در روز 14 می 1991، در سن 81 سالگی در بوداپست مجارستان درگذشت. آوازه این شمشیرباز مجارستانی به کهکشان نیز رسیده است. سیارک شماره 228893 که توسط یکی از ستاره‌شناسان مجارستانی کشف شده است به نام آلادار گرویچ نامگذاری شده است.

آلدار گرویچ

مطالب مشابه

آشنایی با بیورن بورگ، مرد یخی تنیس جهان با سابقه پنج قهرمانی متوالی در ویمبلدون

آشنایی با ماسیس هامبارسومیان، مرد طلایی بوکس ایران در بازی‌های آسیایی 1974 تهران

آشنایی با گرگ دفرو، بدل سیلوستر استالونه در مستر المپیا؛ راکی در هیبت بدن‌ساز