شفقنا- حجت الاسلام عبدالرحیم اباذری در یادداشتی اینگونه آورده است: «در روزهای پایانی ماه شعبان المعظم هستیم، این ماه اختصاص به حضرت محمد، رسول خدا (ص) دارد و به همین سبب، نام «ماه رحمت و رضوان» به آن نهاده شده است چرا که آن حضرت پیام آور رحمت، محبت و مهربانی بود.
یکی از اعمال مستحبی که در این ماه از امام زین العابدین علیه السلام روایت شده، انجام «صلوات شعبانیه » است؛ هر روز هنگام زوال و بعد از نماز ظهر به طور فردی یا جمعی در مساجد خوانده می شود. در این دعا بعد از چند مرحله صلوات بر محمد و آل محمد و معرفی جایگاه رفیع اهل بیت و امامان معصوم علیهم السلام، در توصیف آنان می خوانیم: «الْفُلْكِ الْجارِيَةِ فِى اللُّجَجِ الْغامِرَةِ، يَأْمَنُ مَنْ رَكِبَها، وَيَغْرَقُ مَنْ تَرَكَهَا،» آن سروران کشتی نجات امت در اقیانوس های بی کران و پر پیچ و خمِ زندگی هستند و هر کس سوار بر آن کشتی شود در امان خواهد بود و هر کس آن را رها کند، در عرصه های سیاسی ، اجتماعی و فردی غرق و گمراه می شود. از جمله اوصافی که در این دعا برای معصومین ذکر شده: «الْكَهْفِ الْحَصِينِ، وَغِياثِ الْمُضْطَرِّ الْمُسْتَكِينِ، وَمَلْجَإِ الْهارِبِينَ، وَعِصْمَةِ الْمُعْتَصِمِينَ». پناهگاه محکم و فریادرس برای بیچارگان و درماندگان و از ره گریختگان است.
از محتوای این فرازها استفاده می شود امامان معصوم علیهم السلام، به عنوان رهبران دینی و سیاسی جامعه، پناهگاه قابل اعتماد مردم، فریادرس درماندگان و حامیان قشر مستضعف و ملجأ آنهایی هستند که به هر دلیلی از دین، مذهب و معنویت فاصله گرفتند، دست آنها را می گیرند و آنها را از این نابهنجاری ها و گمراهی ها نجات می دهند. این فراز ها به نوعی توصیه های ارشادی معصومین علیهم السلام است و مخاطبان عام و خاص خود را دارد، عموم مردم جزو گروه اول هستند و هر فردی به قدر توانایی موظف است این بایدها و نبایدها را عمل کند که در این مورد سخن بسیار گفته و شنیده شده است.
اما اگر بخواهیم با دید حکومتی به فراز های «صلوات شعبانیه» مرور کنیم، مخاطبان خاص آن امروز کارگزاران و به طور کلی حاکمیت نظام جمهوری اسلامی و هر نظامی است که خود را منتسب به اسلام و اهل بیت می پندارد.
مسئولان و کارگزاران نظام جمهوری اسلامی، به تأسی از امامان معصوم مؤظف هستند رسیدگی به وضعیت معیشتی، رفاهی و امنیتی مردم را در اولویت برنامه های خویش قرار بدهند و در واقع پناهگان محرومان و قشر فقیر جامعه باشند. به منتقدان، معترضان و حتی فراریان (وَمَلْجَإِ الْهارِبِينَ ) فرصت اظهار نظر، انتقاد خیرخواهانه و بازگشت بدهند. از سوی دیگر سیره و سلوک اهل بیت علیهم السلام را، آن گونه که هست دریابند، مطالعه کنند و خوب بشناسند و آن را بدون افراط و تفریط و با مقتضیات زمان و مکان در سیاست های داخلی نسبت به مردم و در سیاست های خارجی نسبت به کشورهای دوست و دشمن به نفع مردم جاری و ساری نمایند و نباید در این عرصه ها از ائمه اطهار علیهم السلام عقب بمانند و یا جلو بزنند.
در فراز دیگر از صلوات شعبانیه می خوانیم: «الْمُتَقَدِّمُ لَهُمْ مارِقٌ، وَالْمُتَأَخِّرُ عَنْهُمْ زاهِقٌ، وَاللَّازِمُ لَهُمْ لاحِقٌ» هر کس جلوتر از معصومین بیفتد از دین خارج است و هر کس از آنها عقب بماند، گمراه و نابود خواهد شد و تنها راه چاره، صراط مستقیم، همان سلوک اعتدالی و همراهی با آنهاست و پس و پیش نباید داشته باشد تا جامعه اسلامی از انحرافات و اشتباهات فردی، اجتماعی و سیاسی در امان بماند. پروردگارا! به محمد و آل محمد سلام ، صلوات و درود بی پایان بفرست و به مسئولان، کارگزاران و به طور کلی به حاکمیت ما توفیق بیش از پیش عنایت بفرما تا بتوانند با الهام از مکتب پیامبر رحمت و سیره وسلوک اعتدالی اهل بیت علیهم السلام در جهت اهتمام به رفع مشکلات مردم، کشور و به خصوص تأمین نیازهای ضروری جوانان، اعم از تحصیل، اشتغال، ازدواج و زندگی متعارف، موفق و کارآمد باشند و با درایت و عقلانیت سایه جنگ، گریز و ستیزهای خارجی و اختلافات زرگری و جناحی داخلی را برای همیشه از سر ملت و مملکت کم کنند و به جای آن امنیت، آسایش، آرامش، رفاه معقول و توسعه را برای مردم خویش به ارمغان بیاورند.
در این اوضاع و احوال و شرایط کنونی، اهتمام به این امور هنریست گرانبها که فقط از دست مسئولان صادق، صابر، عالم، عاقل، قاطع، معتدل و بی ادعا بر می آید.
ای خدای مهربان! وداع ما با ماه شعبانِ رحمت و رضوان را توأم با خیر و برکت و باران رحمت قرار بده و اختلاف، تشتت و عقده گشایی ها را از میان مردم بردار و رحمت، محبت و صمیمیت را میان تمام اقشار مختلف جایگزین و گسترش فرما و همه ما را در کنار هم برای ورود به ماه مبارک رمضان، ماه میهمانی خودت موفق گردان.»