محمد حسین عابدی، بازار؛ مرکز آمار کشور، تورم ماه بهمن را برای ۳۱ استان کشورمان منتشر کرد و سه ماه اخیر، بار دیگر سمنان در صدر گرانترین استان های کشورمان ایستاد رکوردی منفی برای استانی که در ابتدای دهه ۱۴۰۰ همیشه در زمره پنج استان با کمترین میزان تورم کشورمان بود.
سمنان یکبار دیگر به عنوان استانی با بیشترین میزان تورم معرفی شد تورمی که به خصوص در خوراکی ها و همچنین خدمات بالاترین میزان را در بین استان های کشور داشته است تورمی که قطعاً فشار آن بر گرده مردم بیشتر و بیشتر می شود در این گزارش تلاش داریم که اول بازخوانی از آنچه سازمان آمار کشور ارائه کرده بدهیم و بعد بگوییم که تورم در استان سمنان چه روندی را طی کرده است.
تورم در استان سمنان ۳۵.۴ درصد است
یک کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار، در پاسخ به این پرسش که جدید ترین نرخ تورم در استان های کشور به چه نحوی اعلام شده و سمنان در کجای این معادله قرار دارد، می گوید: تورم میانگین کشورمان در بهمن ماه که همان میزان نرخ رشد قیمت ها در آن ماه نسبت به ماه های قبل و سال قبل است، ۳۲ درصد اعلام شده است.
سید محمد حسینی نژاد با بیان اینکه در جدول ارائه شده از سوی مرکز آمار کشورمان استان سمنان با ۳۵.۴ درصد تورم گران ترین استان کشورمان معرفی شده است، ابراز کرد: بعد از سمنان آذربایجان غربی با ۳۴.۸ درصد، ایلام با ۳۴.۷ درصد، اصفهان با ۳۴.۶ درصد در رتبه های بعدی قرار دارند.
یک کارشناس اقتصادی: تورم بین استان های سمنان و سیستان و بلوچستان ۱۲ درصد اختلاف دارد!
وی با بیان اینکه نکته قابل توجه در این جدول آن است که سمنان تنها استان کشورمان است که تورمی بالای ۳۵ درصد دارد، ابراز کرد: هیچ استانی در کشور تورمی بالای ۳۴.۸ درصد در بهمن ماه را ثبت نکرده و این نشان می دهد که سمنان به تنهایی و با رکوردی نامناسب به عنوان گرانترین استان کشورمان یکه تازی می کند.
سیستان و بلوچستان ارزان ترین استان کشور
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه سیستان و بلوچستان ماه ها است که به عنوان ارزان ترین استان کشورمان معرفی می شود، گفت: تورم بهمن ماه در این استان ۲۲.۶ درصد اعلام شده همانطور که در ماه قبل هم اعلام شده بود اما این به معنای ارزانی در سیستان نیست زیرا اختلاف فاحش این استان با استان های دیگر می تواند به مشکلات آمارگیری هم مرتبط باشد وگرنه بعید است که فاصله استان اول و آخر کشورمان در تورم بهمن ماه ۱۲ درصد باشد! البته این موضوع انکار تلاش های مسئولان این استان پهناور کشورمان نیست.
حسینی نژاد با بیان اینکه بوشهر با ۲۸.۷ درصد، زنجان با ۲۹ درصد، چهارمحال بختیاری با ۲۹.۲ درصد، همدان با ۲۹.۴ درصد و ... دیگر استان های دارای کمترین میزان تورم در بهمن ماه کشورمان بوده اند، ابراز کرد: باید بار دیگر تاکید کرد که این به معنای ارزانی کالاها در این استان ها نیست بلکه درصد رشد قیمت ها نسبت به ماه های قبل و سال گذشته در این استان ها کمتر بوده است.
همتیان کارشناس اقتصادی: آمار بالای تورم در سال های اخیر نشان دهنده این است که سیاست های اقتصادی دولت ها در قبال تورم جواب نداده است
وی با بیان اینکه نکته قابل توجه دیگر این است که آمار ارائه شده توسط مرکز آمار ایارن در واقع نرخ تورم سالانه کشور منتهی به بهمن ۱۴۰۳ است، تاکید کرد: نکته قابل توجه دیگر این است که تورم استان سمنان در بهمن ماه سال گذشته ۳۹.۶ درصد بوده که در مجموع امسال تورم از سال قبل کمتر شده است و این در قبال تمام استان های کشور نیز صدق می کند اما به هر صورت همچنان تورم بالا است.
تورم بالا نشان دهنده چیست؟
اما این تورم بالا نشان دهنده چیست؟ یک کارشناس اقتصادی دیگر در گفتگو با خبرنگار بازار، ضمن بیان اینکه آمار بالای تورم در سال های اخیر نشان دهنده این است که سیاست های اقتصادی دولت ها در قبال تورم جواب نداده است، گفت: هر چند شاهد مهار تورم در سال های اخیر هستیم اما باید گفت مشکل بزرگتر این است که قدرت خرید مردم کاهش یافته است.
حسن همتیان با بیان اینکه افزایش قیمت دلار، کاهش ارزش پول ملی، نقدینگی به شدت بالا، چاپ پول های بی رویه، عدم توانمندی دولت در جمع آوری نقدینگی مردم، جواب ندادن سیاست های پولی و بانکی و اقتصادی، بی اعتمادی مردم و مشخصاً فقیرتر شدن مردم علل اصلی ایجاد وضعیت کنونی است، تاکید کرد: اگر همین امروز تورم در کشورمان یک رقمی هم شود به معنای بهبود وضعیت زندگی مردم نیست زیرا مردم قدرت خرید خود را از دست داده اند.
وی افزود: فرض کنید که امروز برنج که کیلوگرمی ۱۴۰ هزار تومان فروخته می شود بامهار تورم سه ماه با همین قیمت باقی بماند موضوع این است که اصلا همین میزان هم آنقدر گران است که مردم توان خریدن آن را ندارند، افزود: نتیجه ای که می توان از این بحث گرفت این است که امروز سفره های مردم کوچک تر شده است حالا بحث تورم در این شرایط در واقع سرعت کوچکتر شدن سفره های مردم است که گاهی کمتر و گاهی بیشتر می شود.
راهکارهای مهار تورم
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه یکی از راهکارهای مهار تورم این است که دولت بتواند نقدینگی در دست مردم را جمع آوری کند، ابراز کرد: همه می دانند که نقدینگی خودش تورم زا است اما مشکل اینجا است که جمع کردن نقدینگی توسط دولت به کاری بسیار دشوار بدل شده است.
همتیان با بیان اینکه مهمترین عامل این موضوع هم بی اعتمادی مردم به دولت است، ابراز کرد: زمانی بورس در دولت روحانی چنان شتابی گرفت که همه اقتصاد دانان خرسند شدند که بالاخره دولت راهی برای جمع کردن نقدینگی و حرکت دادن سرمایه های مردمی از دلالی سکه و ارز و ماشین به تولید و صنعت و معدن و ... پیدا شده اما این وضعیت حتی شش ماه هم دوام نیاورد و آنقدر دولتی ها در بورس دخالت کردند و تصمیمات نادرست گرفتند و اجازه ندادند که عرضه و تقاضا کار طبیعی خود را کند که بورس با سر بر زمین خورد.
یک صاحبنظر مسائل اقتصادی: دولتها مشخصاً از دولت اول احمدی نژاد تا همین حالا رویه ای را در پیش گرفته اند که به کاهش تورم کمکی نکرده است
وی با بیان اینکه در این وضعیت بورس متضرر نشد بلکه اعتماد مردمی به کل حاکمیت دولتی زیر سوال رفت و دیگر تا همین امروز هم مردم آشتی با بورس را آنطور که سال ۹۶ داشتند، ندارند، تاکید کرد: از این دست فرصت ها بی شمار در کشورمان وجود داشته و از دست رفته است و لذا کار مهار تورم هم دشوارتر از سابق می شود.
سقوط ارزش ریال
کارشناس دیگری نیز در این ارتباط به خبرنگار بازار، می گوید: مادامی که ما شاهد سقوط ارز ریال در کشورمان باشیم، وضعیت به همین منوال خواهد بود و روز به روز سفره های مردم کوچک تر از قبل می شود و لذا به وضعیتی از خلاء قدرت خرید می رسیم که دیگر تفاوتی بین تورم ۲۰ و ۴۰ درصدی برای مردمی که اصلا توان خرید کالا چه با تورم ۲۰ و چه با تورم ۴۰ درصد را ندارند، تفاوت خاصی ایجاد نمی شود.
ابوذر شرف الدین با بیان اینکه دولت ها مشخصاً از دولت اول احمدی نژاد تا همین حالا رویه ای را در پیش گرفته اند که به کاهش تورم کمکی نکرده است، تاکید کرد: وضعیتی که امروز با آن روبرو هستیم حاصل سیاست های نامناسب پولی و بانکی است که در دولت ها اتخاذ شده زیرا هیچ وقت مردم مقصر تورم نیستند و این دولت ها هستند که تورم ایجاد می کنند.
وی می افزاید: دولت ابتدای امسال اعلام کرد که سه میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برای کارکنان دولت عیدی در نظر گرفته است و بلافاصله بعد از مدتی دلار از ۶۷ هزار تومان به ۹۴ هزار تومان افزایش قیمت داد و یعنی عیدی دولتی ها به کارمندان از زمانی که اعلام شده تا زمانی که پرداخت شود یک سوم ارزش خودش را از دست داده است در نتیجه برای کارمندی که ظرف یک هفته یک سوم قدرت خرید خودش را کمتر می بیند واقعا تفاوتی نمی کند که کالایی که امسال اسفند ماه می خرد نسبت به بمن ماه دو درصد یا ده درصد گرانتر شده است زیرا اساس حرف امروز قدرت خرید مردم است!